Επιφυλακτικοί για την πορεία της πανδημίας στη χώρα εμφανίζονται οι καθηγητές, Ευάγγελος Μανωλόπουλος και Δημοσθένης Σαρηγγιάνης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» επισημαίνουν ότι καταγράφεται επιβράδυνση της μείωσης των επιδημιολογικών δεικτών και τονίζουν την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, εκφράζει την ανησυχία του γιατί εξακολουθεί να καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων, θανάτων και εισαγωγών στις ΜΕΘ, ενώ ο χειμώνας δεν έχει κορυφωθεί ακόμα.
«Δεν υπάρχουν πολλά σημάδια ότι θα μειωθούν σημαντικά. Έχουν σταθεροποιηθεί, ίσως έχουν και μια μικρή μείωση, αλλά αυτή η εικόνα συνεχίζεται. Άρα νομίζω ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να λέμε ότι τα μέτρα δουλεύουν. Εν μέρει σταμάτησαν τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά θα πρέπει να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τα κρούσματα», υπογραμμίζει.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει την επιβολή lockdown για τους ανεμβολίαστους επισημαίνοντας ότι «κάθε ανεμβολίαστος που μπαίνει σε κάθε χώρο θα προκαλέσει ζημιά», ενώ μια λύση θα ήταν και η είσοδος τους σε όλους τους χώρους με αρνητικό rapid test.
Το άλλο μέτρο, σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, που πρέπει να ληφθεί είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε χαμηλότερες ηλικίες, ίσως από τα 50 έτη, αλλά και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ξεκινώντας από τους εργαζομένους στην εστίαση, στα σώματα ασφαλείας και τον στρατό, που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων.
Τι δείχνουν τα μοντέλα Σαρηγιάννη
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνει ότι ναι μεν τα μοντέλα δείχνουν μια αποκλιμάκωση, ωστόσο καταγράφεται μια μικρή επιβράδυνση.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία των επιδημιολογικών δεικτών σημειώνει ότι «σύμφωνα με τα μοντέλα μας μέχρι τα Χριστούγεννα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι σημαντική. Τώρα έχουμε μεσοσταθμικά γύρω στα 5.500-5.600 κρούσματα την ημέρα και μπορούν να φτάσουν στα 4.000, ακόμα και στα 3.000 ανάλογα με την επιτάχυνση που θα υπάρξει. Οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στην κορύφωση αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα πια. Χθες είχαμε μια μείωση στους νοσηλευόμενους, η οποία είναι απειροελάχιστη, αλλά είναι σημαντική γιατί δε βλέπουμε αύξηση. Οι θάνατοι θα περιοριστούν σε κάτω από τους 40 τη νέα χρονιά, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα δούμε την κορύφωση των θανάτων για να αρχίσουμε μετά να πέφτουμε. Προς τα Χριστούγεννα μπορεί να φτάσουμε στους 60 θανάτους, αλλά όχι χαμηλότερα. Και αυτό εξαρτάται από το πόσο σοβαροί θα είμαστε πηγαίνοντας στα Χριστούγεννα», υπογραμμίζει.
Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει ως μέτρο τη διενέργεια ενός σελφ τεστ την εβδομάδα και στους εμβολιασμένους.