Lockdown: Τα δύο σενάρια – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Το σημερινό μήνυμα της κυβέρνησης – δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου – ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ένα νέο, γενικό lockdown στη χώρα, δεν είναι τυχαίο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με διάχυτη αγωνία την πορεία των κρουσμάτων και κορυφώνουν την προσπάθεια, ώστε ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία “κρατάει στα χέρια της” το μισό ΑΕΠ της χώρας, η κατάσταση να παραμείνει διαχειρίσιμη.

Τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από σήμερα, έχουν ορίζοντα απόδοσης τις δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ήδη συμπληρώνεται μία εβδομάδα εφαρμογής της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυκτα και επικρατεί πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα καταγραφεί μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε επίπεδα γύρω στα 1.000 ημερησίως.

Αν αποδειχθεί από την πραγματικότητα ότι πρόκειται για ευσεβείς πόθους, τότε η κυβέρνηση πρέπει να περάσει στο επόμενο βήμα.

Και εδώ, τα σενάρια είναι δύο:

– Να αποφασιστεί ένα πιο ήπιο lockdown, με χαρακτηριστικά ανάλογα αυτού που επέλεξε ο Μακρόν για τη Γαλλία, και συγκεκριμένα, με ενεργοποίηση του SMS για την κυκλοφορία, αλλά με ανοικτά σχολεία, επιχειρήσεις και ενδεχομένως και το δημόσιο και με κλειστή την εστίαση και ενδεχομένως τα καταστήματα λιανικής.

– Να υιοθετηθεί αυτούσιο το μοντέλο του περασμένη Μαρτίου, με ολικό lockdown και αυστηρούς περιορισμούς.

Eίτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση, οι οικονομικές συνέπειες θα είναι δυσβάστακτες. Δεν είναι τυχαίο ότι το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος αλλά και για την ανάκαμψη της οικονομίας το επόμενο έτος.

Ο φόβος η ύφεση να φθάσει στο 10% φέτος είναι πλέον ορατός, ενώ το βασικό σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 7,5% φαντάζει πλέον υπεραισιόδοξο.

Αυτό σημαίνει ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει αφενός περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας και ενδεχομένως ένα ρεαλιστικότερο σενάριο για την ανάπτυξη της