Lockdown στην Αττική: Τι θα ισχύσει για τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού και πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

Νέα μέτρα θα ισχύουν από την Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου και στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο του σκληρού lockdown που θα τεθεί σε ισχύ στην Αττική.

Όπως ανακοίνωσε η Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας, Άννα Στρατινάκη θα ισχύσουν τα εξής:

-Για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Φεβρουαρίου. Το σύστημα έχει γίνει προαναγγελτικό και για τις επιχειρήσεις που περνούν στους κλειστούς ΚΑΔ, όπως το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κλπ θα δοθεί μια περίοδος χάριτος για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων από τις 11 έως τις 14 Φεβρουαρίου. Το δεύτερο σημείο το οποίο τονίστηκε ένεκα της προαναγγελίας είναι τι γίνεται εάν μια επιχείρηση π.χ. του λιανεμπορίου έχει κάνει τον προγραμματισμό της και έχει όλους τους εργαζόμενους σε αναστολή για τον μήνα Φεβρουάριο ή μέρος αυτών και ένεκα του προαγγελτικού συστήματος δεν μπορεί να προχωρήσει σε διορθώσεις. Το υπουργείο Εργασίας έλαβε μέριμνα και ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα μέσω του συστήματος Εργάνη σε ορθές επαναλήψεις κλειδώνοντας όμως τους εργαζόμενους που έχουν δηλωθεί κατά το πρώτο δεκαήμερο χωρίς δυνατότητα μεταβολής . Άρα λοιπόν οι επιχειρήσεις οι οποίες προχωρούν σε μεταβολές από τους πληττόμενες σε κλειστές πλέον επιχειρήσεις με υποχρεωτική θέση των συμβάσεων εργασίας σε αναστολή θα μπορούν πλέον να δώσουν ορθές επαναλήψεις με δυο διαφορετικές αυτοτελείς δηλώσεις.

– Συνεχίζεται κανονικά και παρατείνεται το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” όπως και η υποχρέωση για το 50% για αυτούς που δύνανται να μπουν σε τηλεργασία

– Ενεργοποιούνται ξανά οι οι άδειες ειδικού σκοπού ένεκα του ότι ανοίγουν τα σχολεία

– Τηλεργασία: Υποχρεωτικά με προαναγγελία στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με το έντυπο 4 1.1

– Δίνεται η δυνατότητα με δύο ώρες καθυστερημένη προσέλευση και τη νωρίτερα αποχώρηση των εργαζομένων χωρίς να απαιτείται να μπει η πληροφορία αυτή στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα ΜΜΜ και οι χώροι εργασίας.

– Τρεις ώρες άδεια ο εργαζόμενος σε περίπτωση που θέλει να κάνει το τεστ COVID.

– Άδεια για την καραντίνα 14 ημερών με δυνατότητα αναπλήρωσης μίας ώρας ανά ημέρα μετά την επιστροφή του εργαζομένου και οι άδειες γονέων αν νοσήσουν τα παιδιά.

– Εξακολουθούν να ισχύουν οι μονομερείς δηλώσεις με παράταση δύο μήνες, Ιανουάριο Φεβρουάριο για τις ειδικές κατηγορίες που θα τοποθετηθούν με την ΚΥΑ για το κομμάτι του τουρισμού, τους καλλιτέχνες κλπ.

– Παράταση δύο μηνών για τα επιδόματα ανεργίας για εκείνα που έληξαν Ιανουάριο και Φεβρουάριο

– 400 ευρώ για δύο μήνες στους ανέργους επισιτισμού και τουρισμού όπου δεν έχουν υποχρεωτική επαναπρόσληψη

-Ad-