Lockdown: Στο τραπέζι το χειρότερο σενάριο – Σε ποια περίπτωση κλείνουν ξανά όλα

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη του κορονοϊού και με δεδομένο ότι έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα και στη χώρα μας, τόνισε ότι είναι απαραίτητο «να γίνονται περισσότερα τεστ και αυστηρότερα μέτρα».

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο «Θέμα 104,6» για τις εικόνες του Σαββατοκύριακου με την έντονη κινητικότητα, σημείωσε ότι «προφανώς υπάρχει ανησυχία για αναζωπύρωση των κρουσμάτων».

Στο τραπέζι το χειρότερο σενάριο

Ενώ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα «να γίνει εισήγηση για κλείσιμο του λιανεμπορίου». Όπως εξήγησε, «αυξημένη κινητικότητα σημαίνει αυξημένα κρούσματα».

Υπογράμμισε δε, πως η επιτροπή είχε τονίσει ότι μοναδική προϋπόθεση να ανοίξει το λιανεμπόριο ήταν η τήρηση του δίωρου. Κάλεσε παράλληλα, την Πολιτεία να βρει έναν τρόπο, ώστε να μπορεί να τηρηθεί.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να επηρεαστεί, λόγω της μετάλλαξης. Όμως, όπως τόνισε, «καθυστερώντας τους εμβολιασμούς δίνουμε την ευκαιρία να μεταλλάσσεται και να εξαπλώνεται».

«Πονοκέφαλος» με τα κόλπα των πολλαπλών sms για ψώνια

«Καμπανάκι» για τα κόλπα των πολλαπλών sms από καταναλωτές χτυπούν οι ειδικοί, με τις εικόνες συνωστισμού στα καταστήματα να αναγκάζουν την κυβέρνηση να εξετάζει σχέδιο για τις ώρες που θα επιτρέπεται οι πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους.

Το Σαββατοκύριακο η αστυνομία έκανε συνεχείς ελέγχους προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι όντως όσοι κάνουν αγορές τηρούν αυστηρά τη χρονική προθεσμία των δύο ωρών μέχρι να ολοκληρώσουν τα ψώνια τους, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που έστελναν περισσότερα μηνύματα, είτε γιατί υπήρχαν τεράστιες ουρές, είτε γιατί ήθελαν να κάνουν τη βόλτα τους.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε πως θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό. «Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα sms κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε, αναφερόμενος σε περιπτώσεις πολιτών που διαγράφουν το μήνυμα που έχουν στείλει από το κινητό τους για να κερδίσουν χρόνο.

Πώς η ΕΛ.ΑΣ πιάνει τους… πονηρούς που σβήνουν τα SMS όταν βγαίνουν για ψώνια

Για τις ατελείωτες ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τα καταστήματα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε αλλά και για τα πρόστιμα που κόπηκαν μίλησε ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Σταύρος Μπαλάσκας.

Μιλώντας στο OPEN, υποστήριξε ότι «βγήκαν όλοι έξω το Σαββατοκύριακο. Είχαμε ουρές 100 και 200 μέτρων κυρίως σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και ιδιαίτερα στην Ερμού. Όμως έγινε χαμός σε όλη την Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο και την Πάτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, βεβαιώθηκαν πολλά πρόστιμα έξω από τα καταστήματα για υπέρβαση ορίου SMS. Πώς όμως το κατάφερε αυτό η ΕΛ.ΑΣ; Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ εξήγησε ότι προέκυψε μια νέα εντολή: «να μπορούμε να ελέγχουμε τα SMS και να κάνουμε αντιπαραβολή με την ώρα της απόδειξης αγοράς».

Ο Σταύρος Μπαλάσκας είπε ότι διαπιστώθηκε πως αρκετοί πολίτες έσβηναν τα SMS και έστελναν άλλα, ενώ κάποιοι δεν είχαν στείλει καθόλου. Σε κάποιες περιπτώσεις «παρατηρήθηκαν αποκλίσεις 4, 5, 6 και 7 ωρών (από το όριο των 2 ωρών)».

Ν. Σύψας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενδιάμεσα μέτρα

Aπό την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας, ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα».

Μιλώντας στο MEGA, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ειναι «εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά, αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες». «Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.

Επίσης, υπενθύμισε ότι τέτοιες εικόνες «είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s». «Δείτε τώρα πού είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί του θέματος». «Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη. Θέλω να δω και την επίδραση αυτών των καταστάσεων στην επιδημία» τόνισε.

Όπως είπε, «υπάρχει αύξηση της κινητικότητας, η οποία αυτή την εβδομάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και αυτό σημαίνει πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι τους και η διασπορά γίνεται ενδοοικογενειακά».

Βάσει των παραπάνω, ο κ. Σύψας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να υπάρξουν και ενδιάμεσα μέτρα». «Δεν μπορεί να μείνει έτσι η κατάσταση, αν δεν κάνουμε κάτι με αυτές τις εικόνες θα έχουμε πρόβλημα» επιχειρηματολόγησε.

Πρόταση για «κόφτη» στα sms

Ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης επεσήμανε ότι αν χρειαστεί θα έπρεπε να μπει κόφτης στο sms, καθώς δεν μπορεί να βγαίνει ο κόσμος τρεις και τέσσερις φορές δίωρα. «Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από τον σχεδιασμό της επιτροπής» διευκρίνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης για την κοσμοσυρροή στα καταστήματα «καταλαβαίνω την ψυχολογική πίεση του κόσμου, δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό».

Ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν τον φοβίζει το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων παράλληλα. «Φοβάμαι τη χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα. Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία. Και τώρα που δεν πάνε τα παιδιά μη νομίζουμε ότι δεν έχουν συμμετοχή σε μεταδόσεις. Προτιμώ να συναντιούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με μάσκες και μέτρα» εξήγησε. Αυτό που με φοβίζει, συνέχισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, είναι να πάμε για σκι να επιτραπούν κινήσεις μη καθημερινές, με την έννοια ότι βγαίνουμε από τους αυτοματισμούς των μέτρων. «Χρειαζόμαστε καθημερινότητα, ρουτίνα και αυτοματισμούς».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος σε καταρτιζόμενους των ΣΑΕΚ
25 Νοεμβρίου, 2024
Οι προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας
25 Νοεμβρίου, 2024
Σοκ: Πατέρας πήγε να βρει την αγνοούμενη κόρη του και βρέθηκε νεκρός
25 Νοεμβρίου, 2024
Στέφανος Κασσελάκης: Είμαστε ένα κυβερνητικό κίνημα
25 Νοεμβρίου, 2024
Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Μαρκ Ρούτε, αύριο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας
25 Νοεμβρίου, 2024
Θεοδωρικάκος: «Σε εξέλιξη 10.000 έλεγχοι – Εξαπλασιάσαμε το ανώτερο πρόστιμο»
25 Νοεμβρίου, 2024
Σακελλαροπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών: «Πίσω από κλειστές πόρτες, η ενδοοικογενειακή βία καλπάζει»
25 Νοεμβρίου, 2024
Ισραήλ: Συνελήφθησαν τρεις για τη δολοφονία του ραβίνου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
25 Νοεμβρίου, 2024
Στρατιώτης πέθανε σε επέμβαση ρουτίνας στο νοσοκομείο που ξέχασε να ενημερώσει αστυνομικό πως έχει καρκίνο
25 Νοεμβρίου, 2024
Με Προεδρικό Διάταγμα αυξάνονται κατά 600 οι θέσεις των ειδικών φρουρών
25 Νοεμβρίου, 2024