Εκτόνωσης και… ψυχολογικής υποστήριξης χαρακτήρισε γνωστός Θεσσαλονικιός τη σύσκεψη με τους Χρυσοχοΐδη – Χαρδαλιά, στην οποία συμμετείχε, αφού οι εκκλήσεις του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου και του Ιατρικού Συλλόγου για λουκέτο στα σχολεία έμειναν αναπάντητες!
Τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσαν στις δηλώσεις τους ότι δεν υπάρχει έξαρση αλλά ούτε και πανικός και επέμειναν στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν ήδη, προκειμένου να μην ζήσουμε τις «σκηνές- Μπέργκαμο» του Νοεμβρίου.
Η σύσκεψη έγινε με εντολή του πρωθυπουργού, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς. Το γεγονός ότι αναλώθηκε σε ανταλλαγή απόψεων και αλληλο-ενημέρωση, χωρίς να ανακοινωθούν νέα μέτρα ίσως δείχνει ότι στόχος της κυβέρνησης στην παρούσα φάση ήταν να απορροφήσει τους κραδασμούς από τη δυσαρέσκεια των τοπικών φορέων. Άλλωστε σε μία παρόμοια σύσκεψη, στις 22 Οκτωβρίου οι ανησυχίες των τοπικών φορέων είχαν μείνει και τότε αναπάντητες, με αποτέλεσμα, λίγες εβδομάδες αργότερα να ζήσουμε μία πρωτοφανή κατάσταση με γεμάτα νοσοκομεία και δεκάδες θανάτους καθημερινά! Ήταν η φάση για την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει ότι «θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα νωρίτερα»…
Η σύσκεψη
Για τη Θεσσαλονίκη δεν προβλέπεται η λήψη επιπλέον μέτρων ωστόσο ο «φοβερός» Νοέμβριος θα πρέπει να αποφευχθεί, ενώ αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε:
«Ο ιός έχει έναν φίλο που είναι ο συνωστισμός. Σας παρακαλούμε πολύ τηρήστε τους κανόνες. Είμαστε μαζί σας με τις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση και την ενίσχυση των ανέργων. Θα τηρήσουμε τα μέτρα με προσήλωση, σεβασμό και αυστηρότητα. Δε θα αποκλείσουμε από τους κανόνες», είπε.
Θερμή παράκληση για πιστή τήρηση των υπαρχόντων μέτρων προστασίας κατά της COVID-19 απηύθυνε την Πέμπτη προς όλους τους Θεσσαλονίκείς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά το τέλος της σύσκεψης στο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία στην πόλη.
Όπως επισήμανε ο υπουργός, για την ώρα δεν προβλέπεται η λήψη επιπλέον μέτρων για την Μητροπολιτική Ενότητα, ωστόσο τόνισε ότι ο «φοβερός» Νοέμβριος θα πρέπει να αποφευχθεί, ξεκαθαρίζοντας πως αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων.
Αναφερόμενος στην επιχείρηση «Ελευθερία», ο κ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε ότι «το φως στο τούνελ το βλέπουμε και είναι οι εμβολιασμοί. Γίνονται κανονικά. Θα εμποδίσουμε κάθε προσπάθεια από ασυνείδητους. Θα νικήσουμε και θα απελευθερωθούμε όταν κάθε μέρα εμβολιάζουμε τους πολίτες. Κάθε μια εισαγωγή στις ΜΕΘ και κάθε νέο κρούσμα εμποδίζει τη διαδικασία».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων αλλά πιστή τήρηση των υπαρχόντων. Με συνεργασία και συνεννόηση θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε», και αποσαφήνισε πως δεν τίθεται θέμα πανικού αλλά απόλυτης επιφυλακής.
Για εντατικοποίηση των ελέγχων έτσι ώστε να μη χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης του κορωνοϊού, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Τα ανοιχτά σχολεία είναι αυτά που προκαλούν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη κινητικότητα στην πόλη, υποστήριξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Να κλείσουν τα μεγάλα καταστήματα γιατί αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού λόγω του συνωστισμού, πρότεινε στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης.
Νέα μέτρα θέλουν οι Γιατροί
«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι σε καλύτερη θέση απ΄ ότι είναι η Αθήνα παρά την εντύπωση ή αίσθηση που έχει δημιουργηθεί» επισημαίνει σε δήλωση του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας διευκρινίζοντας ότι «τα 126 κρούσματα της περασμένης Τρίτης ισοδυναμούν με 500-600 αν αναγάγουμε τον πληθυσμό της πόλης με τον πληθυσμό της πρωτεύουσας.
Ένα ακόμη στοιχείο που θέτει ο πρόεδρος του ΙΣΘ είναι ότι οι κλίνες των ΜΕΘ στην Αθήνα βρίσκονται σε πληρότητα 65% αλλά και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αγγίζει το… 50% κάτι που δεν συνέβαινε στις αρχές Οκτωβρίου. “Θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στη διαχείριση της κατάστασης και στην αντίδραση μας. Προτείνω να επανεξεταστεί χωρίς καθυστέρηση το θέμα της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων”
Ο κ. Νίτσας αιτιολογεί την πρόταση του επειδή στις 11 Ιανουαρίου, από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία των σχολείων, μέσα σε διάστημα δύο περίπου εβδομάδων αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων. «Σε πρώτη φάση ο περιορισμός της κινητικότητας γύρω από τα σχολεία (σχολικά λεωφορεία, σχολικές αίθουσες, μετακινήσεις γονιών, παππούδων κ.α.) είναι επιβεβλημένος. Σε δεύτερη φάση, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τη στάση μας και σε άλλα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς και ό,τι άλλο χρειαστεί ώστε να μην έχουμε συγχρωτισμούς. Οποιαδήποτε επανάληψη των λαθών που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν θα δημιουργήσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα στο καταπονημένο Ε.Σ.Υ. και στους ανθρώπους του. Η πρόσφατη εμπειρία του περασμένου Οκτωβρίου, ύστερα και από ένα χρόνο πανδημίας στην Ελλάδα, μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας, για τα επόμενα βήματα μας τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι… αργά».