Lockdown: Άνοιγμα της αγορά με σταθερά βήματα – Ο οδικός χάρτης έως το… Πάσχα

Με αργά βήματα, ως το Πάσχα, το άνοιγμα της χώρας. Να μην υπάρξει τρίτο κύμα ως το εμβόλιο το στοίχημα της κυβέρνησης.

Με στόχο να μην υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας μέσα στις γιορτές και να φτάσουμε με ασφάλεια στον εμβολιασμό, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ως τις 7 Ιανουαρίου.

Στις 30 Δεκεμβρίου εγκρίνεται το εμβόλιο για να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και 48 ώρες μετά, στις 2 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στον Alpha.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση, με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα κάνει και πρώτος το εμβόλιο, δρομολογεί μια εκστρατεία ενημέρωσης για την ανάγκη εμβολιασμού ως καθήκον και προς τον εαυτό μας αλλά και προς την πατρίδα, και εφιστά την προσοχή στους πολίτες… «Να μη χαλαρώσουμε γιατί θα το πληρώσουμε» το κεντρικό σύνθημα.

Σε αυτό το μήκος κύματος και το μήνυμα του Πρωθυπουργού σήμερα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ..

Χριστούγεννα αλλιώς για να επιστρέψουμε σε κανονικότητα το Πάσχα

Μέσα σε αυτή την πρόταση συμπυκνώνεται η στρατηγική της κυβέρνησης.

Θα ζήσουμε… διαφορετικά τα Χριστούγεννα για να επιστρέψουμε σε μία ικανοποιητική κανονικότητα το Πάσχα, καθώς μέχρι τότε πολλές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, στις παρατηρείται αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού, θα παραμείνουν κλειστές.

Για παράδειγμα τα κέντρα διασκέδασης δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν από τις αρχές Μαΐου. Η εστίαση ωστόσο διαχωρίζεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό και σχεδιάζεται να ανοίξει, ει δυνατόν, πριν το Πάσχα

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέα δέσμη μέτρων επιχειρηματίες, επαγγελματίες και φυσικά εργαζόμενους που θα πληγούν από την παράταση της καραντίνας.

«Ο δρόμος μας θα είναι πιο αργός, αλλά πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Με βήμα σημειωτόν ως τις 7 Ιανουαρίου

Μετά και από τις εισηγήσεις των ειδικών η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι (τουλάχιστον) ως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου προχωρά αργά…

Κλειστά θα μείνουν εκτός από την εστίαση και την ψυχαγωγία, τα σχολεία, τα δικαστήρια, οι αθλητικές δραστηριότητες (εκτός από επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.

Μια μικρή χρονική παράταση στην απαγόρευση των μετακινήσεων εξετάζεται να υπάρξει παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ως την Παρασκευή, αναλόγως και με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, θα γνωρίζουμε αν θα ανοίξουν το αργότερο ως τις 21 Δεκεμβρίου τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο και αν και πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες.

Σε κάθε περίπτωση οι μετακινήσεις μας θα γίνονται με αποστολή sms στο 13033.