Lockdown: Τα SMS «φεύγουν», η διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας «έρχεται» (ημερομηνίες)

Διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας και κατάργηση των SMS στο 13033.

Αυτοί είναι οι δύο επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης μετά τον οδικό χάρτη προς την επιστροφή στην κανονικότητα που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή (23/4).

Την Παρασκευή επισημοποιήθηκαν οι τελευταίες αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 22:00 τη Μεγάλη Εβδομάδα και ανήμερα το Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, η έναρξη του περιορισμού μετατοπίζεται χρονικά μια ώρα αργότερα, δηλαδή στις 23:00 το βράδυ.

Επόμενος στόχος την κυβέρνησης είναι η κατάργηση των μηνυμάτων, αλλά και η διεύρυνση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Διεύρυνση ωραρίου

Φαίνεται πως εντός του Μαΐου θα εξεταστεί από την κυβέρνηση και το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης του ωραρίου κυκλοφορίας.

Η απόφαση πάντως να μεγαλώσει η χρονική διάρκεια των ελεύθερων μετακινήσεων και κυρίως η εφαρμογή της, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί σε ένα κοντινό, χρονικά, σημείο με την επανέναρξη του τουρισμού (περίπου στα μέσα Μαϊου).

Κατάργηση των SMS στο 13033

Αντίστροφα φαίνεται πως μετρά ο χρόνος για την κατάργηση του SMS στο 13033, του υποχρεωτικού μηνύματος μετακίνησης για διάφορες δραστηριότητες, με την κυβέρνηση να θέτει στο «τραπέζι» δύο σενάρια.

Παρόλο που δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι τελικές αποφάσεις, οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος.

Το πρώτο σενάριο

Το ένα σενάριο είναι η 3η Μαΐου, δηλαδή η κατάργηση του μηνύματος να συνοδευτεί με το άνοιγμα της εστίασης.

«Για την εστίαση δεν έχουμε ακόμα ορίσει μήνυμα, και προσπαθώ να αποφύγω το μήνυμα γιατί έχουμε πρήξει τον κόσμο. Θα το δούμε όμως αυτή τη βδομάδα. Θέλω να βοηθήσω τον κόσμο να μην μπλέκεται με πολλές διαδικασίες», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Παράλληλα, εξήγησε ότι «το ωράριο για τα εστιατόρια θα είναι μέχρι τις 11 το βράδυ. Δε θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιον που φεύγει από το κατάστημα στις 11. Δεν υπάρχει θέμα προστίμου από τη στιγμή που θα ανοίξει η εστίαση»..

Κατάργηση SMS 13033: Το δεύτερο σενάριο

Εναλλακτικό σενάριο είναι η κατάργηση των SMS να «μετατοπιστεί» για τις 15 Μαΐου, οπότε θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Όπως είχαν αναφέρει και στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων θα εκλείψει και η ανάγκη να στέλνουμε SMS.

Πότε στέλνουμε μήνυμα στο 13032 και πότε στο 13033

Διευκρινίσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου έχει δώσει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Για τις αγορές σε σούπερ μάρκετ οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν sms «2» στο 13033, ενώ συνεχίζει να ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων των 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας.

«Δεν επιτρέπεται να πάμε για παράδειγμα από την Αγία Παρασκευή σε σούπερ μάρκετ στη Γλυφάδα αλλά ούτε και στη Βαρβάκειο» είπε ο κ. Σταμπουλίδης.

Όσον αφορά στα καταστήματα λιανεμπορίου, θα πρέπει να στέλνουν οι καταναλωτές μήνυμα στο 13032.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Σταμπουλίδης, πρώτα θα πρέπει να κλείνουμε ραντεβού με το κατάστημα που θα πάμε για ψώνια και αφού λάβουμε μήνυμα από αυτό -στο οποίο θα περιγράφεται ακριβώς η ημέρα και η ώρα που έχουμε ραντεβού- στη συνέχεια θα στέλνουμε μήνυμα στο 13032 με το όνομά μας, για να λάβουμε έγκριση η οποία ισχύει για τρεις ώρες.

Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή του SMS 13032, ο πολίτης θα πηγαίνει σε οποιοδήποτε σημείο βρίσκεται το κατάστημα, χωρίς τον περιορισμό της διαδημοτικής μετακίνησης ή των 2 χιλιομέτρων. Θα υπάρχει όμως «κόφτης» στο δεύτερο μήνυμα μέσα στην ίδια μέρα.