Lockdown: Τελειώνει το 2ο και έρχονται τα επόμενα – Κάθε πότε θα ανοίγει και θα κλείνει η χώρα

Tο ερώτημα όλων είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η νεα καραντίνα κι αν θα είναι η τελευταία με τους λοιμωξιολόγους να προτείνουν από εδώ και πέρα ν ακολουθούμε το μοντέλο ακορντεόν δηλαδή την εναλλαγή του πλήρους lock down οταν αυξάνονται πολύ τα κρούσματα που θα  εναλλάσσεται με περιόδους όπου θα πηγαίνουμε σε άνοιγμα της οικονομίας αλλά με ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα.

Το 2ο lockdown δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας. Η χώρα μπήκε σε νέα καραντίνα με το ένα μετά το άλλο να σπάνε τα αρνητικά ρεκόρ σε αριθμό διασωληνομένων και αριθμό θανάτων.

Ο χρόνος τρέχει και το στοίχημα των Χριστουγέννων πρέπει να βγει.

«Προτίμησα να το κάνουμε τώρα, να διαρκέσει τρεις εβδομάδες και να λειτουργήσει ως διακόπτης. Ελπίζουμε πως τον Δεκέμβριο θα ανοίξουμε ξανά, για να περισώσουμε κάτι από την περίοδο των Χριστουγέννων.»

Κυβέρνηση και επιστήμονες φαίνεται ότι καταλήγουν στη λογική του ακορντεόν για να πάρει ανάσα το ΕΣΥ αλλά και η οικονομία με το άνοιγμα της εορταστικής αγοράς.

Ρόλινγκ το χαρακτηρίζει η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλου.

«Όταν λέω ρολινγκ είναι από το περιστρεφόμενο. Έχω ένα διάστημα το κόβω. Ξανα έχω, το κόβω. Χωρίς να περιμένω απότομη αύξη στνω κρουσμάτων έτσι ώστε να μην έχω πολύ μεγάλη αύξηση και να μην είμαι πολύ αυστηρός.»

Έτσι μετά το τέλος της καραντίνας των τριών εβδομάδων κι αν οι αριθμοί κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλευόμενων δημιουργούν αισιοδοξία εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρχίσει η πρώτη σταδιακή χαλάρωση του απαγορευτικού και η χώρα να επιστρέψει στο κόκκινο επίπεδο για τις επόμενες τουλάχιστον 15 ημέρες με ανοιχτά τα καταστήματα λιανεμπορίου.

«Από τις τρεις βδομάδες που έχει το λοκντάουν τις πρώτες δυο δεν θα έχουμε σοβαρές μειώσεις , γιατί ακόμη συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πρινξ από μέρες. Δεν θα δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε μετά από μέρες.»

Το κρας τεστ για τα Χριστούγεννα θα γίνει παραμονές των Χριστουγέννων και αν όλα πάνε καλά δεν αποκλείεται η χώρα να επανέλθει σε μια σχετική κανονικότητα μέχρι τα Φώτα.

«Μια λέξη θα πω. Πειθαρχεία πρέπει να υπάρχει.»

«Ας μείνουμε στο σύντομο χρονικό διάστημα των επόμενων εβδομάδων, ας τηρήσουμε τα μέτρα, ας βγούμε από αυτό το λοκντάουν και γενικά αν ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών ας ελπίσουμε τοι δεν θα χρειαστούν πολύ σκληρά μέτρα τις επόμενες εβδομάδες.»

Η λογική του ανοίγματος και κλεισίματος της οικονομίας με χαλάρωση και αυστηροποίηση των περιορισμών δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι και το Μάρτιο με τις ελπίδες τώρα να στρέφονται στην κυκλοφορία του εμβολίου την Άνοιξη του 2021.

Πληροφορίες: MEGA