Άρση lockdown: Θα σκάσει βόμβα; – «Μην ανοίξετε ΤΙΠΟΤΑ!»

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των αποφάσεων για το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Από σήμερα έως το Σάββατο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα, με το λιανεμπόριο να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα.

Τι προβληματίζει την Κυβέρνηση

Οι εισηγήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι διαμετρικά αντίθετες.

Κάποιοι εισηγούνται να μην ανοίξουν καθόλου τα καταστήματα μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, για να αποφευχθεί ενδεχόμενο 3ο κύμα του κορονοιού.

Ο φόβος μήπως δούμε και στην Ελλάδα σκηνές Harrods, δεν είναι αβάσιμος…

Ωστόσο κάποιοι άλλοι παράγοντες εισηγούνται σταδιακό άνοιγμα, και για λόγους ψυχολογικούς, αλλά κυρίως για να κινηθεί κάπως η οικονομία.

Αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια πτώση στους δείκτες κρουσμάτων και νοσηλειών, η οποία πάντως δεν κρίνεται ικανοποιητική. Αυτή ακριβώς η αργή πτώση των δεικτών είναι και η αιτία στην καθυστέρηση των αποφάσεων για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα

Όποια βήματα κάνουμε θα είναι σταδιακά και με πολλή προσοχή, διαμηνύει η κυβέρνηση.

Εκτός απροόπτου, και εφόσον η κατάσταση δεν επιδεινωθεί, πιθανό θεωρείται το άνοιγμα των καταστημάτων, με προτεραιότητα στα συνοικιακά.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα σημάνει και μια μικρή επέκταση του ωραρίου, ως τις 22:00, στην κυκλοφορία για να διευκολυνθούν τα καταστήματα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει εισήγηση για να διαφοροποιηθούν τα μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο.

Εφόσον ανοίξουν τα καταστήματα, τότε θα λειτουργήσουν και οι εκκλησίες μας, τουλάχιστον Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια. Με αυστηρά όμως περιοριστικά μέτρα… Ως 50 άτομα στον ναό και ο αγιασμός των υδάτων εντός των θυρών.

Οι μετακινήσεις σε κάθε περίπτωση θα γίνονται με sms, με προβλέψεις ώστε να μη γίνεται κατάχρηση.

Για τους ταξιδιώτες που θέλουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα για τις γιορτές, εξετάζεται σοβαρά να μειωθεί ή και να αλλάξει το μέτρο της καραντίνας των 10 ημερών.