Lockdown: Τι ανακοινώνει ο Μητσοτάκης – Σενάριο καθολικής καραντίνας 15 ημερών στη Β. Ελλάδα

Η παράταση του lockdown δείχνει να έχει… κλειδώσει. Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σενάριο για καθολικό lockdown 15 ημερών στη Βόρεια Ελλάδα…

Με «διάγγελμα» στο τέλος της εβδομάδας, Πέμπτη ή Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την παράταση του lockdown και να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν με ευλάβεια τα μέτρα ώστε να μπορέσει η χώρα να επανέλθει σε μία μερική κανονικότητα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Αν επαληθευτεί η προσδοκία για αριθμό κρουσμάτων περί τα 1000 ημερησίως ως την Παρασκευή, και η κατάσταση στο Σύστημα Υγείας είναι σχετικά διαχειρίσιμη, τότε είναι πολύ πιθανό η παράταση της καραντίνας να μεταφερθεί από τις 30 Νοεμβρίου στις 7 Δεκεμβρίου. Αν ωστόσο τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά τότε το lockdown δρομολογείται στην καλύτερη περίπτωση στις 14 Δεκεμβρίου.

Η χθεσινή εικόνα (1.388 κρούσματα) προκάλεσε μια συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση, ωστόσο η κατάσταση αξιολογείται ώρα με την ώρα, ημέρα με την ημέρα.

Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη

Κι ενώ για την Αθήνα τα σημάδια είναι πιο ενθαρρυντικά, για τη Θεσσαλονίκη παραμένει έντονη η ανησυχία, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο αριθμός των θανάτων  και των διασωληνωμένων, τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες, θα παραμείνει υψηλός.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα περιοριστικά μέτρα στη συμπρωτεύουσα και το πώς θα γιορτάσουν οι Θεσσαλονικείς τις γιορτές, ενδεχομένως να είναι διαφορετικά από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη οι εισηγήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να υπάρξουν άμεσα πιο αυστηρά μέτρα, ακόμη και καθολικό lockdown 15 ημερών, ώστε να αποκλιμακωθεί πιο γρήγορα η κακή επιδημιολογική κατάσταση.

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τις Μ.Ε.Θ.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στην ημέρα αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας για να ενημερωθεί για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τις Μ.Ε.Θ..