Lockdown: Τι ανοίγει στην Ελλάδα και πότε – Οι ημερομηνίες

Μετά την πρεμιέρα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα που είχε κατεβάσει ρολά για έξι μήνες, θα ακολουθήσουν κι άλλες δραστηριότητες που θα επαναλειτουργήσουν μέσα στον μήνα.

Παράλληλα από προχθές έχει αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, το οποίο ξεκινά από τις 23.00 αντί για 22.00. Το 13033 παραμένει για όλες τις μετακινήσεις, ενώ για την εστίαση απαιτείται η αποστολή SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων. Βασικό εργαλείο για την επαναλειτουργία όλων των σχολικών βαθμίδων θα είναι τα self test καθώς τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό θα πρέπει να διενεργούν τεστ αυτοδιάγνωσης. Σημειώνεται πως την Τετάρτη θα παραλειφθούν 2,5 εκατομμύρια self test και 2 εκατομμύρια το Σάββατο.

Εν τω μεταξύ στις 15 Μαΐου θα γίνει η πρεμιέρα του τουρισμού που θα λειτουργήσει με αυστηρά πρωτόκολλα τόσο για τους εμβολιασμένους επισκέπτες όσο και για εκείνους που θα ταξιδεύουν με διαγνωστικά τεστ.

Την ίδια ημερομηνία θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις και οι πολίτες θα μπορούν ελεύθερα να κινούνται από νομό σε νομό, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν και οι οργανωμένες παραλίες.

Με το άνοιγμα του τουρισμού και την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων είναι πιθανό να σταματήσει η υποχρέωση αποστολής ειδικού SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών.