Lockdown: Το διάγγελμα Μητσοτάκη καθυστερεί και αυτό είναι αρνητικό!

Η παράταση του lockdown ως τις 14 Δεκεμβρίου ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση, καθώς, πέρα από κάθε πρόβλεψη, και παρά την οριζόντια καραντίνα, τα επιδημιολογικά φορτία και η πίεση στο Σύστημα Υγείας παραμένουν σε δραματικά επίπεδα.

Η καραντίνα είναι εδώ και θα μείνει…; Η καραντίνα μπορεί να λήξει στις 14 Δεκεμβρίου;

Τα στοιχεία που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και οι εκτιμήσεις των ειδικών μόνο αισιόδοξα δεν είναι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique η καραντίνα θεωρείται πως θα τραβήξει σε βάθος χρόνου και η στρατηγική του ακορντέον (ανοίγουμε – κλείνουμε) δεν υπάρχει πια στο τραπέζι.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες δεν ανοίγουν το… 2020, και αν οι δείκτες δεν βελτιωθούν αισθητά, τότε ούτε καν τους πρώτους μήνες του 2021.

Βέβαια αυτή δεν είναι μια εύκολη πολιτική απόφαση και οπωσδήποτε θα μελετηθεί διεξοδικά. Είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι επισημαίνουν στον Πρωθυπουργό ότι μια τόσο μεγάλη παράταση της καραντίνας θα έχει μεγάλο κόστος, οικονομικό και κοινωνικό. Από την άλλη όμως και οι εισηγήσεις των Επιστημόνων έχουν το δικό τους ειδικό βάρος!

Προς το παρόν, ανοίγουν τα εποχιακά καταστήματα με Χριστουγεννιάτικα είδη, τα οποία θα υποδέχονται τον κόσμο από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και μέχρι τις γιορτές. Και, όπως όλα δείχνουν και τα κομμωτήρια.

Την επόμενη εβδομάδα το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Οι ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη ως τα τέλη του έτους αναμένεται να γίνουν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα έχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας από τους επιστήμονες.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι όσο καθυστερεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού, τόσο εξανεμίζονται οι ελπίδες για άρση των περιοριστικών μέτρων πριν τις γιορτές.

Αλλωστε, αυτό που προκύπτει από το Μαξίμου είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτα θα βεβαιωθεί σε μεγάλο βαθμό πως οι σχεδιασμοί για την άρση των περιορισμών έως ότου ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, δεν θα προκαλέσουν νέες αρνητικές εκπλήξεις και στη συνέχεια θα προχωρήσει στο διάγγελμα.