Λογαριασμοί κινητών: Πόση μείωση θα δούμε – Τι ισχύει με την κατάργηση τελών κινητής

Λογαριασμοί κινητών: Για τις παροχές που θα κατευθύνονται προς τους νέους και εφήβους που έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση εμβολίου, μίλησε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση των 50GB και θα έχει ισχύ 5 μήνες. Συγκεκριμένα, τα άτομα ηλικιών 15-17 που έχουν εμβολιαστεί, θα λαμβάνουν 10 GB τον μήνα.

Η κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για τους νέους 15-29 ετών, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2022. Η έκπτωση θα γίνεται από παρόχους με την υποβολή σχετικής δήλωσης. Θα περιλαμβάνει και συμβόλαια και καρτοσυμβόλαια και καρτοκινητά.

Λογαριασμοί κινητών:  | Τέλη κινητής: Ποιοι θα δουν μείωση ή «κούρεμα» 100%

Η πλήρης κατάργηση των τελών κινητής αφορά τους νέους 15 έως και 29 ετών, οι οποίοι οφείλουν να υποβάλουν δήλωση. Να σημειωθεί ότι η έκπτωση μεταφέρεται και σε επόμενους παρόχους σε περίπτωση φορητότητας, ενώ αφορά όλες τις συνδέσεις, είτε πρόκειται για συμβόλαια ή καρτοκινητά.

Η κατάργηση του τέλους κινητής για τους δικαιούχους 15-29 ετών εφαρμόζεται μόνο για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο. Tονίζεται ότι η κατάργηση ή μείωση των τελών κινητής αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από την Πρωτοχρονιά του 2022 προβλέπεται:

  • Κατάργηση τελών κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα 15 – 29 ετών.
  • Μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής τηλεφωνίας στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών.

Η σχετική δήλωση θα γίνεται μέσω του gov.gr και του Μητρώου Αιτήσεων Δικαιούχων Έκπτωσης Τελών Κινητής Τηλεφωνίας, το οποίο θα δημιουργηθεί. Η είσοδος θα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet.

Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα.

Για όσους είναι άνω των 30 ετών δε θα χρειάζεται η υποβολή δήλωσης καθώς η έκπτωση θα πιστώνεται αυτόματα.

Η έκπτωση του δικαιούχου θα μεταφέρεται και στους υπόλοιπους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους εφόσον ο συνδρομητής αλλάξει εταιρία κάνοντας χρήση της φορητότητας, ενώ η κατάργηση θα αφορά έναν αριθμό ανά δικαιούχο, όπως διευκρινίστηκε.

Λογαριασμοί κινητών: Ποιο το όφελος

Το όφελος προς όλους τους καταναλωτές, είτε είναι ιδιώτες ή επιχειρήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό. Η μείωση 2% αφορά λογαριασμούς έως 50 ευρώ, για τους οποίους το τέλος έως τώρα ήταν 12% και μειώνεται στα 10%. Όφελος 5% θα έχουν οι συνδρομητές που πληρώνουν κινητό από 50,01 έως 100 ευρώ καθώς το τέλος μειώνεται από 15% σε 10%. Όφελος 8% θα έχουν όσοι πληρώνουν από 100,01 έως 150 ευρώ καθώς το τέλος μειώνεται στα 10% από τα 18%, ενώ όφελος 10% θα έχουν όσοι μέχρι τώρα πληρώνουν από 150,01 ευρώ και άνω το μήνα δεδομένου ότι το τέλος μειώνεται στο μισό, δηλαδή από το 20% στο 10%.

Ενα από τα θέματα που αναζητούν ακόμα λύση, πάντως, είναι το πως θα εφαρμοστεί η κατάργηση του τέλους στα κινητά ανηλίκων που είναι ενταγμένα σε οικογενειακά πακέτα στο όνομα των γονέων τους, δηλαδή ενηλίκων.

Λογαριασμοί κινητών: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα μέτρα

«Freedom Pass: data»

Τι είναι;

Πρόκειται για πακέτο 50 GB για δωρεάν χρήση διαδικτύου. Έχει διάρκεια 5 μηνών από την ενεργοποίησή του και κάθε μήνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 10 GB.

Σε ποιους απευθύνεται;

Διατίθεται σε κάθε νέα ή νέο ηλικίας 15 έως 17 ετών που έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου. Το πακέτο ισχύει και για όσα πρόσωπα αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν ήδη εμβολιαστεί, πριν από την εξαγγελία του μέτρου.

Με ποια διαδικασία αποκτάται;

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω του emvolio.gov.gr/freedompass ή με αίτηση στα ΚΕΠ από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα, ο οποίος δηλώνει τον αριθμό στον οποίο πρόκειται να πιστωθεί το πακέτο. Ακόμη, ο γονέας ή ο έχων την γονική μέριμνα μπορεί να εξουσιοδοτήσει τρίτο πρόσωπο για να δηλώσει τον αριθμό.

Τι στοιχεία απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης;

Για την ηλεκτρονική υποβολή απαιτούνται οι κωδικοί Taxisnet του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου. Στα ΚΕΠ θα χρειαστεί η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου.

Σε πόσο χρόνο υλοποιείται η αίτηση;

Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε 24 ώρες από την αίτηση. Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω SMS και το πακέτο πιστώνεται από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που δηλώθηκε.

Από πότε μπορεί να γίνει χρήση της υπηρεσίας; 

Η πλατφόρμα για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι ανοίγει στις 11 Οκτωβρίου 2021. Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας θα γίνεται την επόμενη ημέρα και οι δικαιούχοι μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως τη χρήση.

 

Λογαριασμοί κινητών: Τέλη κινητής τηλεφωνίας

Τι προβλέπεται;

Προβλέπεται κατάργησή τους για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και μείωση και σταθεροποίησή τους στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών.

Από πότε αρχίζει η κατάργηση ή η μείωση των τελών;

Η κατάργηση ή μείωση των τελών κινητής αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η κατάργηση για την ηλικιακή ομάδα 15 έως 29 ετών αφορά μόνο σε συμβόλαια ή και σε καρτοκινητά;

Αφορά σε όλες τις συνδέσεις, είτε πρόκειται για συμβόλαια, είτε πρόκειται για καρτοκινητά.

Με ποια διαδικασία καταργούνται τα τέλη για την ηλικιακή ομάδα 15 έως 29 ετών;

Η κατάργηση γίνεται ύστερα από δήλωση, η οποία υποβάλλεται μέσω του gov.gr στο νέο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας.

Πώς γίνεται η δήλωση όταν ο κάτοχος του κινητού είναι ανήλικος;

Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα.

Τι στοιχεία απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης;

Η είσοδος στο Μητρώο γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet του δικαιούχου ή του γονέα/έχοντα τη γονική μέριμνα όταν πρόκειται για ανήλικο.

Πόσοι αριθμοί μπορούν να δηλωθούν στο όνομα κάθε ανηλίκου;

Η κατάργηση εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο.

Χρειάζεται νέα αίτηση αν στο μέλλον γίνει αλλαγή παρόχου;

Όχι, η έκπτωση μεταφέρεται σε επόμενους παρόχους σε περίπτωση φορητότητας.

Απαιτείται κάποια διαδικασία για τη μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής τηλεφωνίας στο 10% για τους άνω των 30 ετών;

Όχι, σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση γίνεται αυτόματα στον λογαριασμό τους, χωρίς καμία ενέργεια από πλευράς τους.