Λοιμώξεις από σαλμονέλα στα παιδιά: Συμπτώματα, μετάδοση, θεραπεία, διάρκεια

Τα βακτήρια της σαλμονέλας προκαλούν εκατομμύρια μολύνσεις κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι αρρωσταίνουν αφού τρώνε τροφές μολυσμένες με σαλμονέλα.

Τα συμπτώματά τους περιλαμβάνουν συνήθως διάρροια, πυρετό και πόνο στο στομάχι. Η ασθένεια της σαλμονέλας μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο.

► Πώς μεταδίδεται ;

α) Τα βακτήρια της σαλμονέλας μεταδίδονται συνήθως στον άνθρωπο από ζωικά προϊόντα όπως:
– τα πουλερικά
– το βόειο κρέας,
– τα ψάρια,
– τα αυγά
– τα γαλακτοκομικά

Κατά καιρούς, όμως, άλλα τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα αρτοποιίας έχουν προκαλέσει επιδημίες. Τις περισσότερες φορές, αυτό συμβαίνει όταν αυτά τα τρόφιμα είχαν μολυνθεί από την επαφή με ένα ζωικό προϊόν.

– Τα βακτήρια μπορούν επίσης να μεταδοθούν με την κατανάλωση μολυσμένου νερού .

Τα κρούσματα σαλμονέλας έχουν συνδεθεί με μολυσμένα κατοικίδια , όπως πουλερικά στην αυλή , φίδια, μικρές χελώνες , σαύρες και άλλα ερπετά. Και, μπορεί να εξαπλωθεί με την επαφή με μολυσμένες τροφές για κατοικίδια.

⮕ Ο τυφοειδής πυρετός, ο οποίος προκαλείται επίσης από τη σαλμονέλα , μεταδίδεται μόνο μέσω της επαφής με ένα μολυσμένο άτομο ή ένα αντικείμενο που έχει μολυνθεί από ένα μολυσμένο άτομο.

β) Κάποιο πρόσφατο ταξίδι;

Οι ταξιδιώτες από Ινδία, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και μέρη της Ασίας μπορεί να μολυνθούν από ένα στέλεχος σαλμονέλας που ονομάζεται τυφοειδής. Πρόκειται για μια μακροχρόνια εμπύρετη ασθένεια η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να είναι θανατηφόρα σε έως και 30% των περιπτώσεων. Έτσι, εάν επιστρέψετε από το ταξίδι και έχετε έναν ανεξήγητο πυρετό, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για τα πρόσφατα ταξίδια σας.

► Σημεία & συμπτώματα μόλυνσης από σαλμονέλα

Όταν το παιδί σας έχει λοίμωξη από σαλμονέλα που προκαλεί γαστρεντερίτιδα, μπορεί να έχει συμπτώματα όπως:
i) Διάρροια
ii) Κοιλιακό άλγος και ευαισθησία
iii) Πυρετό

Επίσης μπορεί να προκαλέσουν μια ποικιλία άλλων διαταραχών, όπως:
* Βακτήρια στο αίμα (βακτηριαιμία)
* Φλεγμονή των μεμβρανών του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού ( μηνιγγίτιδα )
* Φλεγμονή των οστών (οστεομυελίτιδα)

► Πώς γίνεται η διάγνωση ;

Μέσω καλλιέργειας κοπράνων, αίματος ή ούρων που εξετάζονται στο εργαστήριο.

► Πόσο διαρκεί η λοίμωξη ;

Οι περισσότερες γαστρεντερικές λοιμώξεις από Salmonella διαρκούν 4 έως 7 ημέρες και υποχωρούν από μόνες τους χωρίς θεραπεία.

► Θεραπεία

Εάν το παιδί σας έχει μόνο διάρροια που σχετίζεται με τη σαλμονέλα , η θεραπεία είναι υποστηρικτική (υγρά και ανάπαυση).

❗Τα αντιβιοτικά δεν χορηγούνται καθώς δεν κάνουν το παιδί σας να γίνει καλύτερα γρηγορότερα και στην πραγματικότητα μπορεί να αυξήσουν τη διάρκεια του χρόνου που το παιδί σας έχει σαλμονέλα στα κόπρανα.
Εξαίρεση αποτελούν τα βρέφη ηλικίας κάτω των 3 μηνών, επειδή έχουν αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης από το έντερο στο αίμα και σε άλλα όργανα του σώματος. Ωστόσο, όταν η μόλυνση εντοπίζεται στο αίμα, τον εγκέφαλο, τα οστά ή άλλα όργανα, χρειάζονται αντιβιοτικά.❗

► Πώς να αποτρέψετε τη μόλυνση

– Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα μπορούν συχνά να προληφθούν με την εφαρμογή καλών τεχνικών υγιεινής κατά την προετοιμασία του φαγητού, καθώς και το τακτικό πλύσιμο των χεριών .
– Φροντίστε να μαγειρέψετε πολύ καλά τα αυγά, τα πουλερικά και τον κιμά.
– Τα χέρια πρέπει πάντα να πλένονται μετά το παιχνίδι με κατοικίδια, ειδικά με σαύρες και χελώνες.

♦ Πότε να καλέσετε τον παιδίατρό σας

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας εάν το παιδί σας δεν παρουσιάσει βελτίωση εντός 2 έως 3 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων ή εάν έχει αίμα στα κόπρανα του ή παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης.