Lokcdown: Αλαλούμ με τα κομμωτήρια – Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Αλαλούμ επικρατεί σχετικά με το άνοιγμα των κομμωτηρίων. Τα τελευταία 24ωρα όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν υπέρ της επαναλειτουργίας τους τις επόμενες ημέρες.

Το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είχε επικοινωνία με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και λίγο αργότερα έγινε γνωστό από την πλευρά του ΕΕΑ ότι στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες –Σάββατο ή Κυριακή- να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια.

“Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα προηγηθεί καθώς κρίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όλες οι λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς και πως θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο Παρασκευή 11/12, σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας” σημειώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο υπουργός Ανάπτυξης τα “μάζεψε”. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι “το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει κάνει μια ανακοίνωση. Κακώς έκανε ανακοίνωση, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση”. Πάντως, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι ασφαλώς τα κομμωτήρια έχουν προτεραιότητα να ανοίξουν.

Η απόφαση για την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων έχει “κλειδώσει”, όμως επειδή το πλάνο για το άνοιγμα της αγοράς ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το πιθανότερο είναι να αρχίσουν να υποδέχονται πελάτες από τη Δευτέρα, πάντα βέβαια λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Την ίδια ώρα, δύσκολη εξίσωση φαίνεται πως αποτελεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς οι ειδικοί εκφράζουν πολλές επιφυλάξεις λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων. Οι βασικοί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, δηλαδή δεν υπάρχει ούτε η αναμενόμενη μείωση κρουσμάτων κορονοϊού ούτε η ανάλογη αποσυμπίεση στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, έπειτα από δύο συσκέψεις το μεσημέρι της Τετάρτης, οι λοιμωξιολόγοι απέκλεισαν την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου, και ως επικρατέστερη ημερομηνία για να ανεβάσουν ρολά – με περιορισμούς και ειδικούς κανόνες – είναι η 21η Δεκεμβρίου.

Όμως, τις τελευταίες ώρες, οι νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμη πιο αυστηρές εισηγήσεις από την επιτροπή που συνεδριάζει ξανά αυτή την ώρα,. Δηλαδή, προτείνουν να ανοίξουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία, ωστόσο είναι επιφυλακτικοί για τα καταστήματα λιανικής για τα οποία ακούγονται φωνές που προκρίνουν τη λειτουργία τους μόνο με click away. Επίσης, οι ειδικοί προτείνουν να παραμείνουν κλειστά τα Χριστούγεννα τα εμπορικά κέντρα.

Η εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση θα είναι να γίνουν μικρά προσεκτικά βήματα, όπως το άνοιγμα κομμωτηρίων ή των βιβλιοπωλείων, για να εκτονωθεί και λίγο ο κόσμος στις γιορτές μέσα στην πίεση που υπάρχει, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες, που φτάνει στο 90% στη Βόρεια Ελλάδα και το 80% στην Αττική, και αυτό φρενάρει την κατάσταση σε ό,τι αφορά το άνοιγμα.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο, Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

-Ad-