Λουκάς Κατσώνης: Το νόημα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Οι πολίτες κουράζονται πλέον πιο εύκολα από τα γνωστά πρόσωπα γιατί οι καταστάσεις που βιώνουν στην καθημερινότητά τους –από το διαθέσιμο εισόδημα και τις κοινωνικές συνθήκες μέχρι το κλίμα και την ασφάλεια- επιδεινώνονται διαρκώς.

Έτσι, αναζητούν τη μαγική λύση από όπου κι αν προκύψει. Όμως αυτό που προκύπτει δεν είναι λύση: είναι αυτόκλητοι σωτήρες από το πουθενά, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη, κερδίζουν φήμη και χρήμα, και όταν αποδειχθούν αναποτελεσματικοί αποσύρονται ησύχως προς όφελος του επόμενου μάγου.

Αλλά ούτε μάγος υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι η γνώση, η σκληρή δουλειά, η επιμονή στον στόχο και η υπομονή στην πορεία. Όλα αυτά είναι γνωστά. Και δεν είναι καθόλου ελκυστικά. Οι ψηφοφόροι ανά τον κόσμο το αποδεικνύουν: Ανέδειξαν λαϊκιστές ηγέτες όπως τον Τσάβες στη Βενεζουέλα, τον Μπόρις Τζόνσον στη Μεγάλη Βρετανία, τον Τραμπ στις ΗΠΑ, και τον Τσίπρα στην Ελλάδα. Και το μετάνιωσαν.

Τώρα προωθούν τον Στέφανο Κασσελάκη για αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αύριο θα ψηφίσουν για Περιφερειάρχες και Δημάρχους. Και πάει λέγοντας.

Το νόημα των εκλογών δεν είναι να ψηφίζει ο καθένας ό,τι του αρέσει. Είναι να ψηφίζει ό,τι τον συμφέρει. Από αυτό το ατομικό συμφέρον που γίνεται συλλογικό –από τις ψήφους των πολλών- προκύπτουν οι άξιες ηγεσίες και η κοινωνική πρόοδος. Από εκεί προκύπτουν και οι ιδεολογικές αντιθέσεις. Αλλιώς έχουμε πολιτική του στυλ, όμως το στυλ δεν γεννάει τίποτα, είναι κενό περιεχομένου.

Καθώς έρχονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει οι πολίτες να αναλογιστούν το τοπικό τους συμφέρον. Να διαλέξουν ξανά τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο που δούλεψαν γι’ αυτούς και που έχουν εχέγγυα εντιμότητας. Ή, αν δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, να τους απορρίψουν εφόσον αποδείχθηκαν ανάξιοι της ευθύνης που τους αποδόθηκε. Και να επιλέξουν άλλους που να εμπνέουν εμπιστοσύνη.

Οι περιφερειακοί και τοπικοί άρχοντες έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και μεγάλα κεφάλαια να διαχειριστούν. Μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμοι αν κάνουν καλά την δουλειά τους: να σχεδιάσουν, να χρηματοδοτήσουν και να υλοποιήσουν έργα που θα στηρίξουν την καθημερινότητα και την ανάπτυξη των κοινοτήτων τους.

Αντίθετα, θα αποδειχθούν καταστροφικοί αν είναι αδαείς, ιδιοτελείς, εγωκεντρικοί και αδιάφοροι πέραν της συλλογής ψήφων και της προσωπικής τους προβολής.

Όμως, ας μην γελιόμαστε, τον κεντρικό ρόλο τον παίζει πάντα ο πολίτης. Εκείνος επιλέγει. Αν, λοιπόν, ενδιαφέρεται για το συμφέρον του, θα αποφύγει το δέλεαρ και τις μεγαλοστομίες των καιροσκόπων και θα στηρίξει δια της ψήφου του τις έντιμες και σοβαρές προσωπικότητες. Προ της κάλπης, ο πολίτης οφείλει στον εαυτό του να το σκεφθεί διπλά. Διότι, ούτως ή άλλως, είναι υπεύθυνος των επιλογών του.