Λουκίδης: Ποιοι κινδυνεύουν από την αφρικανική σκόνη

Ο Στέλιος Λουκίδης, πνευμονολόγος και καθηγητής στο ΕΚΠΑ, προχώρησε σε διευκρινήσεις και συστάσεις για το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης που έκανε την εμφάνιση του Αττική.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5», είπε σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Είναι ένα φαινόμενο το οποίο από ό, τι φαίνεται από τα στατιστικά που υπάρχουν, συμβαίνει γύρω στις 20 με 30 φορές το χρόνο. Αυτό που φαίνεται ότι είναι ότι έχει διαβαθμίσεις, δηλαδή δεν είναι πάντα το ίδιο. Πέρα από τα μικροσωματίδια μπορεί να μεταφερθούν ιοί, αλλεργιογόνα και μύκητες. Άρα σημαίνει ότι έχουμε ένα μείγμα σε αυτή τη μεταφορά, το οποίο μπορεί να επηρεάσει κυρίως ανθρώπους με χρόνια νοσήματα και κατεξοχήν αναπνευστικούς και καρδιαγγειακούς ασθενείς».

Έπειτα, τόνισε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή τις ημέρες αυτές που εκδηλώνεται το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης.

«Στο φαινόμενο αυτό υπάρχουν δύο ομάδες. Η μία ομάδα, όπως προαναφέρθηκε, είναι αυτή που έχει μια προϋπάρχουσα φλεγμονή μέσα στον πνεύμονα της. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υγιείς δεν έχουν κάποια επίδραση. Η επίδραση αυτή εξαρτάται φυσικά από το μέγεθος των σωματιδίων και από τις υπόλοιπες καιρικές συνθήκες. Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι πρώτα πρώτα είναι να αποφεύγει κανείς να κάνει ασκήσεις σε τέτοιες συνθήκες. Όποιος δεν μπορεί να αντέξει σε αυτήν την έκθεση καλό είναι να βάλει μια μάσκα υψηλής προστασίας, όχι απλή χειρουργική, γιατί αυτές οι απλές μάσκες δεν έχουν την προστασία που πρέπει και κυρίως για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Καλό θα είναι να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά σε περιόδους στις οποίες υπάρχει έντονα το φαινόμενο», σημείωσε στη συνέχεια.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Β. Μακεδονία – Μίτσκοσκι: «Αλληλεγγύη, ανθρωπιά και υπευθυνότητα»
16 Μαρτίου, 2025
Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας – «Έτοιμοι να προσφέρουμε»
16 Μαρτίου, 2025
Κίνηση τώρα: Σύγκρουση οχημάτων στη Λ. Κηφισού
16 Μαρτίου, 2025
Στο νοσοκομείο η Μαργαρίτα Παπανδρέου
16 Μαρτίου, 2025
ΗΠΑ: Τουλάχιστον 33 νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους και τις καταστροφικές καταιγίδες
16 Μαρτίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη
16 Μαρτίου, 2025
Τροχαίο δυστύχημα στο Περιστέρι: Συνελήφθη η 22χρονη οδηγός του ΙΧ
16 Μαρτίου, 2025
Κοζάνη: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον θάνατο του 20χρονου φοιτητή
16 Μαρτίου, 2025
Σοκ! 61χρονος αυτοκτόνησε στο σπίτι του – Κρεμάστηκε από κουρτινόξυλο
16 Μαρτίου, 2025
Γνωστός Κρητικός λυράρης προσήχθη από την ΕΛ.ΑΣ.
16 Μαρτίου, 2025