Palestinians look for survivors following Israeli airstrike in Nusseirat refugee camp, Gaza Strip, Tuesday, Oct. 31, 2023. On Thursday, April 4, 2024, Human Rights Watch says an Israeli attack on a Gaza apartment building in October killed at least 106 civilians, including 54 children. (AP Photo/Doaa AlBaz)

Μ. Ανατολή: Αμερικανικές προειδοποιήσεις για πλήρη εισβολή στη Ράφα – 450.000 εκτοπισμένοι σε λιγότερο από 10 ημέρες

Για δεκάδες νεκρούς το τελευταίο 24ωρο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα μιλούν οι Παλαιστίνιοι την ώρα που ισραηλινά άρματα μάχης αναπτύσσονται όλο και πιο βαθιά στην ανατολική Ράφα. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, σφοδρές οδομαχίες διεξάγονται ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και τη Χαμάς σε γειτονιές της πόλης.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) ανακοίνωσε ότι «σχεδόν 450.000» άνθρωποι στη Ράφα εκτοπίστηκαν από τότε που το Ισραήλ έδωσε εντολή στις 6 Μαΐου για την εκκένωση μέρους της πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Είναι εξαντλημένοι, πεινασμένοι και συνεχώς φοβισμένοι», έγραψε η Unrwa χωρίς να διευκρινίζει πού βρίσκονται οι εκτοπισμένοι.

Η εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει αρκετά στρατεύματα στα σύνορα με τη Ράφα ώστε θα μπορούσε να προχωρήσει σε πλήρη εισβολή στην πόλη τις επόμενες ημέρες. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ωστόσο ότι δεν γνωρίζουν εάν το Ισραήλ έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει.

Μετά την επιστροφή του ισραηλινού στρατού σε περιοχές της βόρειας Γάζας, τις οποίες είχε ανακοινώσει ότι είχε εκκαθαρίσει, και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Κερτ Κάμπελ αμφισβήτησε ανοικτά τη στρατηγική του Ισραήλ στο πεδίο μάχης, αλλά και την έλλειψη σχεδίου για την επόμενη μέρα. Στο ίδιο μήκος κύματος ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποιώντας ότι εάν οι ισραηλινές στρατιωτικές προσπάθειες δεν συνοδεύονται από πολιτικό σχέδιο για το μέλλον της Γάζας και τον παλαιστινιακό λαό, οι τρομοκράτες θα συνεχίσουν να επιστρέφουν.