En esta imagen, proporcionada por las Fuerzas de Defensa de Israel, un tanque con una bandera israelí entra al lado gazatí del paso fronterizo de Rafah, el 7 de mayo de 2024. (Fuerzas de Defensa de Israel vía AP)

Μ. Ανατολή: Διαπραγματεύσεις στο Κατάρ με το βλέμμα στη Ράφα – Ανέστειλε η Ουάσιγκτον την παράδοση όπλων στο Τελ Αβίβ

Οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ καλούν το Ισραήλ να μην κάνει πράξη την απειλή χερσαίας εισβολής στη Ράφα, ενώ ήδη έχουν πάρει θέση ισραηλινά άρματα μάχης και στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα. Στο Κάιρο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ τόνισε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να εξοντωθεί ηΧαμάς στην περιοχή της Ράφα και σε ολόκληρη τη Γάζα μέχρι να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος. Για μάχες στα ανατολικά της Ράφα κάνει λόγο η Χαμάς ενώ πολλά από τα θύματα να είναι γυναίκες και παιδιά, όπως αναφέρουν νοσοκομειακές πηγές.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ, επειδή η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν ανταποκρίθηκε στις «ανησυχίες» της Ουάσινγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα φορτώνεται σε πλοίο στην Κύπρο και θα είναι το πρώτο φορτίο που αναμένεται να φτάσει στον παλαιστινιακό θύλακο μέσω της αμερικανικής προβλήτας, η οποία κατασκευάστηκε για τον θαλάσσιο διάδρομο που άνοιξε η Κύπρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν απαράδεκτο το γεγονός ότι «αποκλείστηκαν εκατοντάδες φορτηγά φορτωμένα καύσιμα και ανθρωπιστική βοήθεια», σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, μετά το κλείσιμο από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις του φυλακίου διέλευσης της Ράφας, αφού δέχθηκε εκ νέου πυρά.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άνοιξε και πάλι το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, ενώ διαμηνύει ότι μετά την κατάληψη του συνοριακού περάσματος προς την Αίγυπτο, η επιχείρηση στη Ράφα θα συνεχιστεί εάν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.

Tην παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας ζήτησε το Κατάρ ώστε να αποτραπεί μία γενοκτονία στη Ράφα, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο πάνω από ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.