A picture taken from a position along Israel's southern border with the Gaza Strip shows smoke billowing over the Palestinian territory following Israeli bombardment on May 28, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the militant group Hamas. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)

Μ. Ανατολή: Ισραηλινά στρατεύματα στο κέντρο της Ράφας – «Πυρά» κατά Ισπανίας, Ιρλανδίας και Νορβηγίας για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαστινίων στη Ράφα, που είχε χαρακτηριστεί ασφαλής για τους αμάχους . Ισραηλινά άρματα μάχης έφθασαν στο κέντρο της Ράφας, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κατά την τρίτη εβδομάδα της χερσαίας επιχείρησης στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Τα άρματα μάχης θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Άουντα.

Η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν επισήμως το δικαίωμα ύπαρξης παλαιστινιακού κράτους, Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε στο έθνος ότι «αυτή είναι μια ιστορική απόφαση που έχει έναν και μόνο στόχο, να βοηθήσει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιτύχουν την ειρήνη».

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz, αποκάλεσε την ισπανική κυβέρνηση «συνένοχη στην υποκίνηση γενοκτονίας κατά των Εβραίων».

Η Ιρλανδία αλλά και η Νορβηγία που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν οι πρώτες δυτικοευρωπαΙκές χώρες στη λίστα των 149 εθνών που ανανγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος.

Η παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε στο Δουβλίνο «για να διατηρεί ζωντανή την ελπίδα της λύσης των δύο κρατών», όπως δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις.

Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε ότι «το Όσλο αναγνωρίζει επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος».

Ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν προς τη δυτική Ράφα και κατέλαβαν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ, σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που αναφέρθηκαν από κατοίκους. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες με όπλα ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Σύμφωνα πάντα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως έφερε μέσα στη Ράφα τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και πως δεν υπάρχει κάποια άμεση ένδειξη προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποια άμεση απάντηση.

Ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως εξαπολύθηκαν νέοι βομβαρδισμοί στην κεντρική και στη δυτική Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από τις αρχές Μαΐου χερσαίες επιχειρήσεις.

«Ανάστατη», η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε τον σύμμαχό της, το Ισραήλ, να «λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων», η διπλωματία του Καναδά εξέφρασε «φρίκη», ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «αγανάκτηση».

Περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην πρωτεύουσα της Γαλλίας για να καταγγείλουν τον βομβαρδισμό.

Το πλήθος κράταγε παλαιστινιακές σημαίες, πανό και πλακάτ στα οποία διάβαζε κανείς συνθήματα όπως «δεν σκοτώνεις παιδί, ούτε του Ισραήλ ούτε της Παλαιστίνης».