«Αδύνατη η μετακίνηση πληθυσμού 1,1 εκατομμυρίου χωρίς ανθρωπιστική καταστροφή», απάντησε ο ΟΗΕ στο τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση της βόρειας Γάζας εντός 24 ωρών. «Αυτό θα ήταν ισοδύναμο με θανατική ποινή ασθενών και νοσηλευόμενων», πρόσθεσε σε επείγουσα ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στο Τελ Αβίβ τις επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Φον Ντερ Λάιεν, Μέτσολα καθώς και τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Λόιντ Οστιν. Στην Ανατολική Μεσόγειο εστάλη μετά το USS Gerald R. Ford και δεύτερο αεροπλανοφόρο ενώ προσεγγίζουν επίσης δύο πλοία του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη επιτήρησης.
Πανικός και σύγχυση επικρατεί στον άμαχο πληθυσμό που στη διάρκεια της νύχτας ήρθε αντιμέτωπος με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον 750 στόχων-θέσεων της Χαμάς. Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι με 150 πυραύλους στο νότιο Ισραήλ, «δόθηκε απάντηση» στα ισραηλινά πλήγματα και στους εκτοπισμούς αμάχων.
Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι σημειώθηκαν «βαριές επιδρομές» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας το πρωί της Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού καταυλισμού Al-Shati και της πόλης της Γάζας, με στόχο κυρίως κτίρια κατοικιών.
Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ για τον θάνατο 13 από τους ομήρους, «μεταξύ των οποίων και αλλοδαποί, όπως ανακοίνωσε χωρίς διευκρινίσεις.
«Αν η Χαμάς κρατήσει τους κατοίκους ως ασπίδα φέρει κάθε ευθύνη καθώς κάθε μέρος της θα δεχθεί επίθεση» τόνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.
«Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες»., σύμφωνα με το ισραηλινό ανακοινωθέν.
Έκκλήσεις για ανάκληση του ισραηλινού τελεσιγράφου εκκένωσης
Μετά την προειδοποίηση του ΟΗΕ για καταστροφική μαζική εκκένωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα ενημέρωσαν ότι ήταν αδύνατη η εκκένωση νοσοκομείων από τη βόρεια Γάζα. «Υπάρχουν βαριά άρρωστοι, με μηχανική υποστήριξη που η μετακίνηση τους θα ήταν σαν θανατική ποινή», αναφέρεται.
Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), ανακοίνωσε ωστόσο ότι μεταφέρει «διεθνές προσωπικό» στη νότια Γάζα.
Ήδη, τουλάχιστον 423.000 άνθρωποι —σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Γάζας— έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Δεν γίνεται να αφανιστούν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε μια μικρή λωρίδα γης»
«Μας ζητάνε να μην παραμείνει στη Βόρεια Γάζα ούτε ένας. Ακόμη και τα παιδιά από τα καταφύγια που λειτουργούν ως δημοτικά σχολεία υπό την προστασία του ΟΗΕ» ανέφερε ο Τζεμίλ Σουλεϊμάν, διευθυντής του νοσοκομείου της Γάζας, μιλώντας στην ΕΡΤ. « Είμαστε χωρίς φως, νερό και καύσιμα. Αυτό που ζούμε δεν έχει ξαναγίνει. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τα χειρουργεία. Πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας», είπε προσθέτοντας ότι στόχος ισραηλινής επιδρομής έγινε και το μοναδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας.
Συνάντηση Μπλίνκεν με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής
Από το Τελ Αβίβ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν μετέβη στην Ιορδανία που συναντήθηκε με τον βασιλια Αμπντάλα και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.
Η γειτονική Αίγυπτος έχει λάβει «πρωτοφανή μέτρα» για να αποτρέψει μια παραβίαση των συνόρων της με τη Γάζα, δήλωσε στο μεταξύ ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας της Αιγύπτου.
Την ίδια ώρα ο «μεγάλος εχθρός του Ισραήλ», το Ιράν, που επιμένει ότι δεν συμμετείχε, στην επίθεση της Χαμάς κατά του νότιου Ισραήλ, μετέβησ τη Βηρυτό για συνομιλίες με την Χεζμπολάχ που ήδη εξαπέλυσε ρουκέτες από το νότιο Λίβανο κατά του βόρειου Ισραήλ.
Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε ότι ΗΠΑ και Κατάρ συμφώνησαν να εμποδίσουν το Ιράν να χρησιμοποιήσει ένα ταμείο ανθρωπιστικής βοήθειας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την επίθεση της Χαμάς.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αρνηθεί τη συμφωνία», δήλωσε ο Αλί Καρίμι Μάγκαμ, εκπρόσωπος της μόνιμης αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο πόλεμος έχει ήδη στοιχίσει πάνω από 2.800 ζωές και από τις δύο πλευρές.
Τα διεθνή πρακτορεία υπενθυμίζουν ότι το ισραηλινό τελεσίγραφο εκκένωσης ανασύρει μνήμες από τα γεγονότα του 1948 όταν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έγιναν πρόσφυγες ή εκτοπίστηκαν.
«Όχι άλλη Νάκμπα», ήταν σύνθημα που παραπέμπει στην καταστροφή του 1948 και ακούστηκε σε διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστινίους, που έγιναν από το Ιράν και το Ιράκ μέχρι το Παρίσι.