FILE - U.S. President Joe Biden pauses during a meeting with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu to discuss the war between Israel and Hamas, in Tel Aviv, Israel, Oct. 18, 2023. (Miriam Alster/Pool Photo via AP, File)

Μ. Ανατολή: Το «παζάρι» Ισραήλ με ΗΠΑ – «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Η προσοχή εστιάζεται ξανά στη Ράφα από το Ισραήλ, καθώς αραβικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε το “πράσινο φως” στον Νετανιάχου για να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, σε αντάλλαγμα με περιορισμένη αντίδραση κατά της Τεχεράνης.

Πιο αναλυτικά, φαίνεται πως το Ισραήλ έχει πειστεί να μην προχωρήσει σε επιχείρηση μεγάλης κλίμακας εναντίον του Ιράν, και έχει πάρει ως αντάλλαγμα από τον Λευκό οίκο το «ναι» γιατην επιχείρηση στην Ράφα, κάτι στο οποίο ο Πρόεδρος Μπαιντεν αντιδρούσε έως σήμερα.

Οι πληροφορίες αυτές ωστόσο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τον Λευκό οίκο. Μάλιστα σήμερα υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα συνεδριάσουν για το θέμα της Ράφα, με τον Σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, κ. Σάλιβαν να είναι επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Με τα δεδομένα που φαίνεται πως υπάρχουν αυτή την στιγμή η ισραηλινή απάντηση θα καθυστερήσει και δεν θα είναι ευρείας κλίμακας και μια επιχείρηση στην Ράφα μοιάζει πιο πιθανή από κάθε άλλη φορά.

Ρεπορτάζ τοπικών δικτύων μεταδίδουν ότι το Τελ Αβίβ έχει ήδη ξεκινήσει να συγκεντρώνει δυνάμεις για την επιχείρηση στη Ράφα, που βρίσκεται στα νότια της Λωρίδας της Γάζας και όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς στα βόρεια.

Κυρώσεις στο Ιράν

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο η Ουάσιγκτον προχώρησε σε νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν και πιο συγκεκριμένα εναντίον εταιρειών και προσώπων που συνδέονται με τους φρουρούς της επανάστασης και το Υπουργείο Άμυνας. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε και πάλι μήνυμα στο Ιράν και σε όσους το στηρίζουν και το διευκολύνουν ότι δεν θα διστάσει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να τους καταστήσει υπεύθυνους για τις πράξεις τους.

Ωστόσο, από την πλευρά τους, οι Ιρανοί προειδοποιούν ότι θα απαντήσουν ακόμα και σε μία περιορισμένη επιχείρηση του Ισραήλ. Ενώ ο επικεφαλής πυρηνικής ασφάλειας της Τεχεράνης εξαπέλυσε απειλές λέγοντας ότι το Ιράν μπορεί να αλλάξει, αν χρειαστεί το πυρηνικό του δόγμα και άρα να προχωρήσει στην κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Μεσολόγγι: Νεκρός ένας 27χρονος – Σοβαρά τραυματισμένος ένας 26χρονος
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αλεξάνδρα Νίκα: «Αρκεί μία κακή στιγμή για να ανατρέψει τα πάντα» – Το πρώτο μήνυμα μετά την παράσυρση στο Κολωνάκι
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εξιχνιάσθηκε διάρρηξη με τη μέθοδο του «Ριφιφί» με λεία άνω των 4.000.000 ευρώ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο καβγάς που προηγήθηκε της δολοφονίας του 59χρονου στην Πιερία – «Τον ρώτησα γιατί χάλασε τα χρήματα της βάφτισης»
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Χρυσός» στο Ντουμπάι ο Γκαβέλας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μια στρατηγική πυξίδα στη βάση μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χάρης Δούκας: «Τον Σεπτέμβριο η ανέγερση των κερκίδων του γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025