Μ. Απατζίδη στο newsique: «Έχουμε μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται σαν Ανώνυμη Εταιρεία»

H κυβέρνηση βάζει διαρκώς αυτογκόλ στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας και ουσιαστικά έχει χάσει το παιχνίδι, αναφέρει η βουλευτής του ΜέΡΑ25, κα Μαρία Απατζίδη σε συνέντευξή της στο newsique.gr.

Χαρακτηρίζει ανάλγητη την υπουργό Παιδείας για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε το άνοιγμα των σχολείων και επιμένει ότι η κυβέρνηση οφείλει να εγκρίνει τη συνταγογράφηση δωρεάν μοριακών τεστ και τεστ αντιγόνου, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η κα Απατζίδη θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη φθορά λόγω της διαχείρισης που κάνει στο θέμα της πανδημικής κρίσης ενώ αναφερόμενη στην ακρίβεια και τη “Νέα Λιτότητα” τονίζει πως όσο το Μαξίμου δεν αποφασίζει μία πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού (και όχι “αστείες” του 2%), τόσο θα μειώνεται το εισόδημα των εργαζομένων. Κάνει λόγο για εικονική πραγματικότητα που βιώνει ο κ. Μητσοτάκης “στο δικό του Μητσοverse”.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κυρία Απατζίδη, σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να εισπράττει το πρόστιμο των 100 ευρώ για όσους άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Καταρχάς, η κυβερνώσα παράταξη τοποθετήθηκε στον δημόσιο λόγο, κατά την πάγια τακτική της, με αυταρχισμό και με «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Αξίζει να σημειώσουμε ότι σ’ αυτήν την κρίσιμη κατάσταση με την πανδημία, η χώρα δεν έχει προχωρήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα στον εμβολιασμό. Μπορούμε όλοι μας να καταλάβουμε πως οι προτεραιότητες είναι άλλες από αυτές που προσπαθούσε να μας πείσει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος, σημειωτέον, είχε εκφράσει και απόψεις αντιεπιστημονικές για τις ΜΕΘ και τους θανάτους εκτός αυτών, που τον διέψευσε ακόμη και ο ίδιος ο συνεργάτης του, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Έπειτα, το δήθεν αφήγημα κατέπεσε με το να δοθούν 20 εκατομμύρια στην περιβόητη Λίστα Πέτσα αντί να γίνει ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και να δοθούν δωράκια σε ολιγάρχες, στη Fraport, την Aegean, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, που σαν καλός Άη Βασίλης έδωσε ένα ακόμη δωράκι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς όφελος της ιταλικής εταιρείας. Όσο εξυπηρετική ήταν η κυβέρνηση με τους φίλους της, τόσο σφιχτοχέρα ήταν με την πανδημία. Έκανε τα πάντα για να πείσει πόσο αναξιόπιστη είναι. Με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε επιβολή προστίμου γιατί δεν βρήκε τίποτα πιο έξυπνο να σκεφθεί.

Ως ΜέΡΑ25, η διαχείριση της πανδημίας μάς βρίσκει αξιακά και ηθικά αντίθετους, διότι ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να πείσει για τα οφέλη του εμβολιασμού, με τον προ-εμβολιαστικό έλεγχο και τον οικογενειακό γιατρό που προτείνουμε, αποφάσισε να εξοντώσει με το πρόστιμο τους ταξικά ασθενέστερους και επέμεινε στη συμμόρφωσή τους στο εμβολιασμό, τσιμεντώνοντας την άρνηση όσων είναι αντίθετοι. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα πολύπλοκα προβλήματα, που υπάρχουν, θα το πω απλά, «το έχει χάσει το παιχνίδι». Βάζει μόνιμα αυτογκόλ αυτή η κυβέρνηση.

 

«Όσο εξυπηρετική ήταν η κυβέρνηση με τους φίλους της, τόσο σφιχτοχέρα ήταν με την πανδημία»

 

Πώς σάς φάνηκαν οι επιλογές της κυβέρνησης αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων;

Τη Δευτέρα άνοιξαν τα σχολεία χωρίς να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Από την πρώτη ημέρα επανέναρξης είχαμε 15,5 χιλιάδες κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές· τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας των σχολείων ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύθηκε στα 25 χιλιάδες, αφού ανιχνεύτηκαν άλλα 9 χιλιάδες κρούσματα. Η υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως, ανάλγητη και αδιάφορη, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων.

Είμαστε υπέρ του ανοίγματος με συγκεκριμένα μέτρα, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη εκτός από εδώ. Η εγκληματική διατήρηση του μέτρου του 50%+1, για το κλείσιμο σχολικού τμήματος από κρούσματα, πρέπει να σταματήσει. Χωρίς άλλη καθυστέρηση να εφαρμοστούν όλα τα παρακάτω για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και των μαθητριών στις αίθουσες:

  • Σπάσιμο των τμημάτων και μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Μέγιστος αριθμός παιδιών ανά τάξη τα 13 άτομα.
  • Δωρεάν παροχή υψηλής προστασίας KN95 μάσκας για όλες και όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
  • Δωρεάν και καθημερινή διενέργεια rapid test για όλες και όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
  • Προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας, για συχνότερη απολύμανση των χώρων.
  •  Επίταξη κτιρίων και συνεργασία με τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές για διάθεση χώρων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες. Εξέταση της δυνατότητας πρωινής και απογευματινής λειτουργίας των σχολείων με εναλλάξ τμήματα.
  • Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ, που μεταφέρουν μαθητές και φοιτητές.

Καταλήγοντας, με αυτά τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα είχαμε διασφαλίσει στο μέτρο του δυνατού την ομαλή λειτουργία και την ασφάλεια των μαθητών και καθηγητών, έτσι ώστε να μην έχουμε αυτή την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και να μην κινδυνεύσουν γονείς και παππούδες με το να μεταφέρεται ο ιός στο σπίτι.

 

«Είναι κυνικό και εγκληματικό εκ μέρους της κυβέρνησης να μην έχει προβλέψει την έκρυθμη κατάσταση στην οποία θα οδηγηθεί -με το σχέδιο ανοσίας της αγέλης- η χώρα και το Ε.Σ.Υ», τονίζει η Μαρία Απατζίδη στο Newsique.

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει σιωπηρά «ανοσία της αγέλης»;

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την κοινωνία η υιοθέτηση της ανοσίας της αγέλης, σιωπηρή ή όχι, να αποδειχτεί επιβλαβής. Ως ΜέΡΑ25, ζητάμε τα αυτονόητα, όπως να συνταγογραφούνται τα τεστ αντιγόνου και τα μοριακά που κοστίζουν πανάκριβα, σε αντίθεση με χώρες όπως η  Γερμανία, όπου ο κάθε Γερμανός ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test τη μέρα. Στη Δανία οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test. κι αυτό ισχύει για όλους, τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. Ενώ δωρεάν τεστ κάνουν επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες. Στην Κύπρο, τα rapid tests είναι δωρεάν για όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους ενώ κοστίζουν 5 ευρώ για τους ανεμβολίαστους. Το PCR test επίσης κοστίζει 20 ευρώ.

Η άποψη των ειδικών για τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας είναι πως οι περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες από όσες καταγράφουν τα self τεστ, που έχουν μειωμένη αξιοπιστία. Τα τεστ αντιγόνου και τα μοριακά δεν συνταγογραφούνται, επειδή κοστίζουν πανάκριβα, όμως αυτό σημαίνει ότι ενισχύεται η άποψη των ειδικών ότι η εξάπλωση της πανδημίας στην πραγματικότητα είναι ραγδαία και μάλιστα περισσότερο από ό,τι φαίνεται. Ακόμη, πολλά από τα παιδιά, που σήμερα είναι αρνητικά, αύριο ή μεθαύριο θα βρεθούν θετικά, διότι ο ιός δεν εντοπίζεται αμέσως. Στο μεταξύ, όμως, θα έχει μεγαλώσει η διάδοση στα σχολεία, αυτήν την κρίσιμη εβδομάδα.

Είναι κυνικό και εγκληματικό εκ μέρους της κυβέρνησης να μην έχει προβλέψει την έκρυθμη κατάσταση στην οποία θα οδηγηθεί -με το σχέδιο ανοσίας της αγέλης- η χώρα και το Ε.Σ.Υ. Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια λογική με την αναστολή λειτουργίας του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Πεντέλης, με σκοπό να το μετατρέψει σε εμβολιαστικό κέντρο. Καλούμε τους κυβερνώντες να σοβαρευτούν. Φτάνει πια με το σανό! Καιρός για πράξεις, αλλιώς για προκήρυξη εκλογών, διότι πλέον είναι και θέμα δημοκρατίας.

 

«Καλούμε τους κυβερνώντες να σοβαρευτούν. Φτάνει πια με το σανό! Καιρός για πράξεις, αλλιώς για προκήρυξη εκλογών»

 

Τι θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να κάνει η κυβέρνηση σ’ αυτήν τη φάση της πανδημίας και δεν το έκανε;

Το φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη διαχείριση της πανδημίας είναι μεγάλο. Τον Μάρτιο του 2020, όλος ο ελληνικός λαός δέχτηκε να κλειστεί στο σπίτι για να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να προετοιμάσει το Σύστημα Υγείας. Εμείς από την πλευρά μας, ως ΜέΡΑ25, στηρίξαμε την κυβέρνηση, η οποία είχε τις εξής υποχρεώσεις:

  • Να στήσει δημόσιο δίκτυο για μαζικά, δωρεάν, τακτικά rapid tests για όλους (εμβολιασμένους και μη), πράγμα στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης διαρκώς κώφευε και κωφεύει.
  • Να προσλάβει 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές μόνιμους.
  • Να φροντίσει την άμεση υλικοτεχνική ενίσχυση του ΕΣΥ.
  • Όσον αφορά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, δεν εννοούμε αυτό που είδαμε που οι ιδιωτικές κλινικές πρακτικά δεν παίρνουν κανέναν ασθενή COVID-19 στην Αττική. Πάλι μόνο όσους είναι έτοιμοι για εξιτήριο μπορεί να πάρουν και αν… Πρόκειται για μια κοροϊδία χωρίς τέλος.
  • Για τα σχολεία, τα μέτρα που ανέφερα απαντώντας προηγούμενη ερώτησή σας.

Σήμερα, που είναι Ιανουάριος  του 2022, τι από όλα αυτά έχει γίνει; Είτε από ανικανότητα, είτε για να μην θιγούν τα συμφέροντα «γαλάζιων παιδιών», η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς και βιώνουμε όλοι τις οδυνηρές συνέπειες. Όλα αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση είναι απλώς επικοινωνία. Την  πολιτική ουσία την έχει χάσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

 

«Το φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη διαχείριση της πανδημίας είναι μεγάλο»

 

Σας έχω ακούσει να λέτε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κυβέρνηση Α.Ε. Τι εννοείτε;

Εννοούμε ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί ως εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό, του οποίου τα συμφέροντα οφείλει να προασπιστεί. Δεν έχει ως πραγματικό εντολοδόχο της τον ελληνικό λαό αλλά εντολοδόχος της είναι οι ολιγάρχες και τα ιδιωτικά συμφέροντα. Και για αυτό εννοούμε ότι συμπεριφέρεται σαν Ανώνυμη Εταιρεία. Έρχονται νομοσχέδια στη Βουλή, όπως το τελευταίο του 2021 με πρόσχημα τα μέτρα για τον κορονοϊό, τα οποία περιέχουν κάθε είδους εξυπηρέτηση προς τους ολιγάρχες και μοιάζουν σαν να έχουν γραφτεί σε νομικά γραφεία ολιγαρχών. Σε όλα τα ζητήματα η κυβέρνηση δρα ως υπερασπιστής των ιδιωτικών συμφερόντων. Λ.χ. στο θέμα της πανδημίας συνεχίζει ακόμη και μέσα στην ύψιστη κρίση να απαξιώνει το ΕΣΥ και να μην κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις, γιατί ο σκοπός της είναι να ωθήσει τον χώρο της Υγείας στην ιδιωτικοποίηση, όπως έχει αρχίσει μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου.

Αυτό είναι ένα έγκλημα με πολλές απώλειες ανθρωπίνων ζωών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση δεν είχε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Αλλά και στον χώρο της Παιδείας, η κυβέρνηση κόβει πολλές χιλιάδες νέους από τη δυνατότητα να σπουδάσουν, κλείνει τμήματα χωρίς να υπάρχει λόγος. Ο μόνος λόγος είναι να ωθηθούν οι νέοι σε ιδιωτικά κολέγια που θα τα πληρώνουν, ώστε να ενισχυθούν οι κολεγιάρχες φίλοι της κυβέρνησης. Ενώ η ίδια κυβέρνηση βοηθά σκανδαλωδώς και τα φροντιστήρια και με το ξαναστήσιμο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιχειρεί και με μέτρα εν μέσω πανδημίας που το βοηθούν. Αλλά και σε όλα τα θέματα είναι μια κυβέρνηση εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς θα καρπωθούν και το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν θα φτάσει στους μικρομεσαίους, στον λαό.

 

«Έχουμε μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται σαν Ανώνυμη Εταιρεία»

 

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει φθορά λόγω της διαχείρισης που κάνει τους τελευταίους μήνες στην πανδημία;

Τον καλύτερο σφυγμό του λαού τον πιάνεις όταν συνομιλείς με τον κόσμο. Και οπωσδήποτε καταρρίπτει τα νούμερα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μάλλον στημένες, από συστημικά μίντια που έχουν μπουκωθεί με δημόσιο χρήμα για να κάνουν προπαγάνδα για το καθεστώς Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση έχει οπωσδήποτε φθορά αλλά τη φθορά την έχει λόγω της δικής της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πει ότι της έτυχαν «θεομηνίες», όπως η πανδημία, το ενεργειακό, η ακρίβεια, η δυσμενής γεωπολιτική συγκυρία κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι καταστροφές οφείλονται στη δική της διαχείριση και για αυτό έρχεται και η φθορά.

Στο θέμα της πανδημίας, η φθορά έρχεται, όπως σωστά θέσατε στην ερώτησή σας, από τη διαχείριση και όχι από την ίδια την πανδημία. Γιατί η διαχείρισή της ήταν αντί τα λεφτά να πάνε στην αναβάθμιση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, με περισσότερες ΜΕΘ κ.ο.κ. να πάνε στην προπαγάνδα και στην αστυνομική καταστολή των διαμαρτυριών. Το οποίο δεν είναι τυχαίο αλλά αποτελεί μέρος ενός σχεδίου να απαξιωθεί η υγεία, ώστε να συρθεί στην ιδιωτικοποίηση.

Παρομοίως και στην ενέργεια, η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη γεωπολιτική πληρώνουμε τους ατυχείς καιροσκοπισμούς της κυβέρνησης, που ήθελε να κάνει γεωπολιτικούς χειρισμούς με βάση τα συμφέροντα ιδιωτικών πετρελαϊκών εταιρειών στο Αιγαίο. Το πιο κραυγαλέο βέβαια είναι αυτό που θέσατε, η διαχείριση της πανδημίας που ήταν αφενός η απαξίωση του ΕΣΥ με ορίζοντα την ιδιωτικοποίηση και, αφετέρου, το να δακτυλοδεικνύονται οι ανεμβολίαστοι ως αυτοί που φταίνε για όλα, ώστε να διχαστεί ο ελληνικός λαός και σε ένα κλίμα πόλωσης να καλύπτονται οι ανεπάρκειες της κυβέρνησης.

Μαρία Απατζίδη στο newsique: «Το φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη διαχείριση της πανδημίας είναι μεγάλο».

 

Και με την ακρίβεια;  

Η λιτότητα χτυπά ξανά, και πιο ύπουλα από ποτέ, μεταμφιεσμένη σε πληθωρισμό και ακρίβεια. Γιατί ακριβώς αυτό κάνει η λιτότητα εν μέσω υπερχρέωσης των ανθρώπων, ακριβώς το ίδιο που έκαναν οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων το 2011, το 2014, το 2016 κ.ο.κ. Μειώνει κι άλλο από το εισόδημα των πιο αδύναμων, τη στιγμή που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λουκέτο ενώ οι μέτοχοι, οι προμηθευτές και ο περίγυρος της Μητσοτάκης Α.Ε. τρώει με χρυσά κουτάλια.

Η κοινωνία είναι στον 13ο προς 14ο χρόνο της συρρίκνωσης των μισθών. Το 2011 το μερίδιο των μισθών ήταν 54,9%, γύρω στα 112 δισ. Το 2014 στο 52,4% και τα 93 δισ. Το 2022 στο 49,5%, δηλαδή σε 92 δισ! Το 82% των πολιτών έχει μηδέν αποταμιεύσεις. Το 80% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το 43,4% τα βγάζει πέρα μόλις για 19 μέρες του μήνα. Ακόμα, 1.315.665 είναι οι φορολογούμενοι που έρχονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Πέρυσι, το κατά κεφαλήν εισόδημα, σε όρους αγοραστικής δύναμης, έπεσε στο 62% του μέσου όρου της ΕΕ έναντι 66% το 2019 και ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στο σύνολο των 27 χωρών της περιοχής μετά από αυτό της Βουλγαρίας, το οποίο αυξήθηκε στο 55% από 53% το 2019. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όχι η εικονική, ούτε η πλασματική που βιώνει ο κ. Μητσοτάκης στο δικό του Μήτσοverse.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει ορισμένα προφανή μέτρα για την ανακούφιση από την ακρίβεια που συνιστά τη Νέα Λιτότητα, τον πληθωρισμό δηλαδή που θερίζει τους ευάλωτους:

Για τον κατώτατο μισθό, κάθε μέρα που δεν τον αυξάνει πραγματικά ο κ. Μητσοτάκης (και δεν αναφερόμαστε σε αστείες δήθεν αυξήσεις της τάξης του 2%), μειώνεται στην ουσία το πραγματικό εισόδημα των πολιτών. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην αυθαίρετη αυτή μείωση του πραγματικού κατώτατου μισθού σε κανέναν κυβερνήτη! Προτείνουμε να υπάρχει Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων, όπου ο τιμάριθμος θα προσδιορίζεται από νέους δείκτες πληθωρισμού ανά ευάλωτη κοινωνική ομάδα (π.χ. ακόμα και ΑΜΕΑ, των οποίων ο πληθωρισμός είναι διαφορετικός).

Για το ηλεκτρικό ρεύμα, προτείνουμε και απαιτούμε την κατάργηση της Οριακής Τιμολόγησης και του Χρηματιστήριου της Ενέργειας. Δεν χρειάζονται «φιλοδωρήματα» οι καταναλωτές, που βαραίνουν το χρέος υπέρ των ιδιωτών, αλλά την κατάργηση αυτού του αίσχους του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, που κοστολογεί στην ακριβότερη -ούτε καν στη μέση- τιμή την ενέργεια, με το 1/3 αυτής της τιμής να συνιστά τεχνητή αύξηση.

Για το ΜέΡΑ25, αυτή η Νέα Λιτότητα, δηλαδή ο πληθωρισμός, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί χωρίς ρήξη. Γιατί μέσα και από τη Νέα αυτή Λιτότητα, η κυβέρνηση χτίζει λίγο λίγο το υπόκωφο, το σιωπηρό, το αόρατο αλλά φαρμακερό 5ο Μνημόνιο. Με τον Ηρακλή, τον Πτωχευτικό, τις Επικουρικές, και τώρα με αυτή τη λιτότητα μέσω της ακρίβειας. Ενώ ήδη γνωρίζουμε πως μετά τη Νέα Λιτότητα θα ακολουθήσει και νέα λεηλασία, όταν Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, αφού το Βερολίνο ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, θα επιβάλουν στην κυβέρνηση νέους όρους για να συνεχίσουν να τη δανείζουν. Άλλωστε το δήλωσε ήδη και ο νέος κ. Σόιμπλε, ο κ. Lindner: «The price of the Recovery Fund is Fiscal Discipline!» Το αντίτιμο δηλαδή, του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι η Δημοσιονομική Πειθαρχία. Όπερ μεθερμηνευόμενο: Το 5ο Μνημόνιο είναι εδώ, ενωμένο δυνατό. Γι’ αυτό απαιτεί ρήξη, διότι συνιστά τη μόνη πραγματική και ρεαλιστική απάντηση στην κρίση.

 

«Μέσα από τη Νέα Λιτότητα, η κυβέρνηση χτίζει λίγο λίγο το υπόκωφο, το σιωπηρό, το αόρατο αλλά φαρμακερό 5ο Μνημόνιο»

 

Στις εκλογές, όταν αυτές διεξαχθούν, ποιος είναι ο στόχος του κόμματός σας;

Καταφέραμε το αδύνατο. Ξεκινήσαμε με πολύ λίγους ανθρώπους και με μηδέν χρήματα αλλά καταφέραμε την είσοδο μας στην Βουλή.  Προχωράμε για το 2ο μέρος, για τη στρατηγική του κόμματός μας τα επόμενα πέντε χρόνια. Δουλεύουμε ακατάπαυστα μέσα και έξω από τη Βουλή και αποκλεισμένοι από τα ΜΜΕ, όμως έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Σίγουρα μπορούμε και παραπάνω.

 

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει, όπως λέει, να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα. Θα σας αφορούσε μια τέτοια προοπτική; 

Το ΜέΡΑ 25 είναι πάντοτε ανοιχτό να μιλήσει με όσους ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο της χώρας, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα. Ο σχηματισμός κυβέρνησης, δεδομένου πως οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, θα είναι δύσκολος και μπορεί ο  ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνει για πιθανούς συμμάχους. Τον Μάιο του 2020 καλέσαμε τα υπόλοιπα κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα να συζητήσουμε επί σημαντικών και καίριων ζητημάτων αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα για όλα αυτά τα θέματα που για εμάς είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Πριν απαντήσουμε, ας απαριθμήσουμε πέντε τουλάχιστον προαπαιτούμενα προστασίας των πολλών από την ολιγαρχία:

1. Προστασία της ιδιωτικής περιουσίας από τα αρπακτικά. Π.χ. κατάργηση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και το μικρομεσαίο μαγαζί.
2. Προστασία σε ό,τι έμεινε από τη δημόσια περιουσία, π.χ. νερό, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ.
3. Ανάκτηση κυριαρχίας επί κρατικών θεσμών που ελέγχει η τρόικα για την πάταξη της φοροδιαφυγής των ολιγαρχών, π.χ. Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, φορολογικό λογισμικό.
4. Κουρέματα φόρων, εισφορών, προκαταβολών και οφειλών υπέρ των μικρομεσαίων.
5. Καταπολέμηση της φτώχειας με σημαντική αγοραστική δύναμη στους αχαρτογράφητους, στους αδύναμους, στους βάναυσα πληγέντες από την πανδημία.

Δεν μας ενδιαφέρει να μοιραστούμε υπουργεία αλλά να μπορούμε να γυρίσουμε τους νέους και τις νέες πίσω, να σταματήσουμε την ακρίβεια, να έχουν οι άνθρωποι να κρατήσουν το σπίτι τους και να μην το αγοράζει ένα fund στις Νήσους Κέιμαν, μας ενδιαφέρει να αυξηθεί πραγματικά ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ.

Προφανώς αυτά προϋποθέτουν ρήξη. Θα ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, αν τεθούν τα συγκεκριμένα σημεία, όχι τα οφίτσια και τα υπουργεία, τα οποία δεν μας αφορούν ως ΜέΡΑ25. Η έγνοια και η φροντίδα μας είναι για τους ανθρώπους, όχι για τις καρέκλες.

 

*Η Μαρία Απατζίδη είναι βουλευτής Ά Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ25