Ως ΜέΡΑ25 είμαστε κριτικοί στη στρατηγική με την οποία η κυβέρνηση επέλεξε να αντιμετωπίσει την πανδημία, διότι έχει ορισμένα βασικά ελαττώματα. Είναι κατ’ αρχήν σαφές ότι η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού έχει δύο φάσεις: Τη φάση της πλήρους καραντίνας.
Και τη φάση της σταδιακής απόσυρσης της καραντίνας, την οποία διερχόμαστε τώρα. Αυτό αποτυπώνεται και στη δομή του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση, το οποίο περιελάμβανε αφενός την επικύρωση μέτρων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της επιδημίας και αφετέρου μέτρα για την επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι τα μέτρα για την επάνοδο στην κανονικότητα δεν είναι καθόλου τα σωστά και απαραίτητα. Ως ΜέΡΑ25 έχουμε τονίσει από την αρχή της κρίσης της πανδημίας ότι μετάβαση στη δεύτερη φάση μπορεί να σημαίνει ένα και μόνο ένα πράγμα: Μαζικά τεστ και ιχνηλάτηση κρουσμάτων, ώστε να μην είμαστε στο σκοτάδι και στο έλεος της τύχης, όπως τώρα· ώστε οι μεν φορείς του κορωνοϊού να έχουν την απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση, όντας απομονωμένοι από το κοινωνικό σύνολο, ενώ όσοι δεν είναι φορείς, που θα είναι πιθανότατα η μεγάλη πλειονότητα, να μπορέσουν να επανεκκινήσουν με επιτυχία την οικονομική δραστηριότητα. Μια Πολιτεία που λειτουργεί με πρόγραμμα θα έπρεπε να είχε κάνει τα μαζικά τεστ για να ξέρουμε ποιοι είμαστε θετικοί, ποιοι είμαστε αρνητικοί και αναλόγως να πορευόμαστε.
Αυτό, βεβαίως, θα απαιτούσε ένα σχέδιο για το πού και πώς θα εξετάζονται οι πολίτες, καθώς και με ποιες τεχνολογικές υποδομές, λόγου χάρη εφαρμογές τηλεφώνου, θα αποκτούν το προσωρινό διαβατήριο, εφόσον είναι αρνητικοί στον ιό, για να κυκλοφορούν. Θα μπορούσαμε επίσης να είχαμε ακολουθήσει το παράδειγμα χωρών που ακολούθησαν με επιτυχία το μοντέλο των μαζικών τεστ, όπως είναι η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και η Γερμανία, με ευεργετικές επιπτώσεις και για την υγειονομική αντιμετώπιση και για την οικονομία. Η Γερμανία λόγου χάρη παρήγγειλε τα τεστ της νωρίς, δημιούργησε ένα δίκτυο ερευνητικών κέντρων που θα έκανε τα τεστ. Εδώ δεν έγινε αυτό. Είχαμε βεβαίως ευτυχώς καλά αποτελέσματα από την καραντίνα, όπως όμως συνέβη και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, λόγου χάρη στη Βουλγαρία.
Tο ερώτημα είναι γιατί δεν γίνονται μαζικά τεστ τώρα. Μήπως θεωρείται από την κυβέρνηση ότι είναι πολύ αργά. Ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε ότι δεν είναι αργά ακόμη και τώρα. Να σας πω και ορισμένα πιο συγκεκριμένα παραδείγματα. Δεν είναι δυνατόν οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας να μην εξετάζονται όλοι, να ξέρουμε τι γίνεται. Ανοίγουν τα σχολεία. Γιατί να μην εξετάζονται μαζικά οι καθηγητές και τα παιδιά για να ξέρουμε την επικινδυνότητα; Να το ξέρουμε πριν μπουν στα σχολεία.
Κι έπειτα, αν θέλουμε να είμαστε οργανωμένοι, πρέπει τώρα, όχι αργότερα, να σκεφτούμε το φθινόπωρο. Όλοι ελπίζουμε το καλοκαίρι η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες να κρατήσουν χαμηλά τα κρούσματα. Το φθινόπωρο, όμως, τι θα γίνει; Δεν πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα; Σκεφθείτε τι καταστροφή θα συμβεί αν έχουμε νέα καραντίνα τον Οκτώβριο! Πρέπει η κυβέρνηση να προμηθευτεί τώρα τα τεστ για να γίνουν μαζικά τεστ πριν την περίοδο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου. Μόνο έτσι θα είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.