Μ. Χατζηγιαννάκης στο newsique: ΝΔ, η κυβέρνηση της αισχροκέρδειας και των ελίτ

Ο πρωθυπουργός επιλέγει διχαστικές λογικές και ανοίκειες επιθέσεις αντί να δώσει εξηγήσεις για τη διαφθορά, τα σκάνδαλα και την ακρίβεια, λέει ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Απαντώντας σε όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης περί πεζοδρομιακής δημοκρατίας, στη συνέντευξη του στο newsique.gr ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, που κατακτήθηκε στα πεζοδρόμια και στους δρόμους του αγώνα.

Σε σχέση με την ένταση στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζει ότι πολλά στελέχη του επιδίδονται όλον αυτόν τον καιρό σε αυτό που στην πολιτική ορολογία ονομάζεται cheap point scoring…

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κύριε Χατζηγιαννάκη, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για πεζοδρομιακή δημοκρατία, με αφορμή την απόφαση σας να απόσχετε από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Τι του απαντάτε;

Ο κ. Μητσοτάκης εκλέχθηκε το 2019 υποσχόμενος στον ελληνικό λαό ότι θα ζήσει καλύτερα. Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας ασφυκτιά από την πρωτοφανή ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, τη διαφθορά και τα σκάνδαλα. Αντί ο Πρωθυπουργός λοιπόν να δώσει εξηγήσεις, επιλέγει διχαστικές λογικές και ανοίκειες επιθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει χρέος να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, που κατακτήθηκαν από τον ελληνικό λαό στα πεζοδρόμια, στους δρόμους του αγώνα που μέμφεται ο κ. Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι και θα παραμείνει σταθερά και με κάθε τρόπο, εντός και εκτός Βουλής, δίπλα στους ανθρώπους που αγωνίζονται, δίπλα στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Απέναντι στη «δημοκρατία των υποκλοπών» της σημερινής κυβέρνησης, η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα παλέψει για τη Δημοκρατία που αρμόζει στον τόπο που τη γέννησε.

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε ως αξιωματική αντιπολίτευση με τη συγκεκριμένη απόφαση;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων υπουργών, πολιτικών αντιπάλων, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, δικαστικών και χιλιάδων πολιτών είναι τόσο μεγάλο, που δεν γίνεται να νομιμοποιούμε την κυβερνητική πλειοψηφία της εκτροπής με τη συμμετοχή μας στις ψηφοφορίες της Βουλής. Έχει φτάσει η ώρα να απαγκιστρωθεί από την καρέκλα του ο κ. Μητσοτάκης και να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Όσο και να φοβάται την ημέρα των εκλογών, εκείνη θα έρθει.

 

Απέναντι στη «δημοκρατία των υποκλοπών», η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα παλέψει για τη Δημοκρατία που αρμόζει στον τόπο που τη γέννησε

 

Πιστεύετε ότι ως τις εκλογές θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για το σκάνδαλο των υποκλοπών;

Από τον περασμένο Αύγουστο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να εμποδίσει την αποκάλυψη της αλήθειας και των τεράστιων προσωπικών του ευθυνών, έχει δώσει πάνω από 15 διαφορετικές εκδοχές για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αδιαφορώντας για το εάν η μία αναιρεί την άλλη. Ο κ. Μητσοτάκης ματαιοπονεί, εάν πιστεύει ότι το σκάνδαλο αυτό δεν θα τον συνοδεύει σε όλη την υπόλοιπη πολιτική του σταδιοδρομία. Ευτυχώς για τη δημοκρατία μας, υπάρχουν θεσμοί στη χώρα μας που δεν πρόκειται να υποκύψουν στις υπόγειες πιέσεις και στον ζοφερό πόλεμο λάσπης που υφίστανται από μία δήθεν φιλελεύθερη κατά τα άλλα κυβέρνηση. Είτε το θέλει ο σημερινός πρωθυπουργός είτε όχι, είτε πριν τις εκλογές είτε μετά από αυτές και την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το φως της αλήθειας και της δικαιοσύνης θα επικρατήσουν

Παρατηρούμε μια ένταση στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ. Φταίει η παρεξήγηση περί …εκβιασμών ή κάτι άλλο;

Πολλά στελέχη του προοδευτικού χώρου επιδίδονται όλον αυτόν τον καιρό σε αυτό που στην πολιτική ορολογία ονομάζεται cheap point scoring, προσπαθώντας με φθηνές πολιτικές κριτικές να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Το γεγονός αυτό όχι μόνο είναι δυσάρεστο από άποψη πολιτικού διαλόγου, αλλά διαμορφώνει μία εικόνα ότι ο προοδευτικός χώρος τρώγεται με τα ρούχα του. Η προοδευτική κυβέρνηση στη βάση των προγραμματικών δεσμεύσεων μπορεί να επιτευχθεί, αν και εφόσον το σύνολο του προοδευτικού κόσμου αποφασίσει ότι ο εχθρός για τη χώρα μας, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, είναι ένας και ονομάζεται Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Όσο και να φοβάται ο κ. Μητσοτάκης την ημέρα των εκλογών, εκείνη θα έρθει

 

Κύριε Χατζηγιαννάκη ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει λίγο, ακόμη όμως οι τιμές στα είδη διατροφής εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη. Πού οδηγεί αυτή η κατάσταση;

Οι εξωφρενικές αυξήσεις στα τρόφιμα, τη στιγμή που ο πληθωρισμός αποσυμπιέζεται έστω και ελαφρά, είναι η έμπρακτη απόδειξη του γεγονότος ότι η Ελλάδα μαστίζεται από την ακρίβεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Παρότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στη χώρα μειώθηκε και διαμορφώθηκε στο 7,2% σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, την ίδια στιγμή η ακρίβεια στα τρόφιμα σημειώνει νέα άνοδο της τάξης του 15,5% κατά τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Αυτή η ακρίβεια συνεχίζει και αυξάνεται καθώς τον Νοέμβριο του 2022 ήταν στο 15%, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 στο 14,8%. Πέραν, όμως, των αριθμών και των στατιστικών, οι πολίτες βιώνουν την ακρίβεια στην καθημερινότητά τους. Super markets, ρεύμα, πετρέλαιο έχουν καταστεί εφιάλτες για τα νοικοκυριά που, πλέον, δεν έχουν να βγάλουν το μήνα. Δεν οδηγεί πουθενά αυτή η κατάσταση καθώς όλο και θα επιδεινώνεται αν δεν παρθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Είναι τα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση λύση;

Καταρχάς αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης ξιφουλκούσε κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας μας για επιδοματική πολιτική. Τώρα που είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, έχοντας παραλάβει τη χώρα από τον Αλέξη Τσίπρα εκτός μνημονιών, έχει χαθεί το μέτρημα των κάθε είδους “pass”. Το πρόβλημα όμως της ακρίβειας δεν μπορεί να λυθεί έτσι, χωρίς ελέγχους, χωρίς ενιαίες πολιτικές, μόνο με επικοινωνιακά τρικ στα supermarkets. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι είναι η κυβέρνηση που στηρίζει την αισχροκέρδεια, που στηρίζει τις ελίτ. Δεν γίνεται να έχουν βγάλει δισ. ευρώ ορισμένες λίγες εταιρίες και το μέσο νοικοκυριό να μην μπορεί να βγάλει τον μήνα. Οι πολιτικές της ΝΔ είναι συγκεκριμένες και αποτυχημένες. Ο τόπος χρειάζεται αλλαγή, χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στην αισχροκέρδεια με κρατικοποίηση της ΔΕΗ, με επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας, με διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών, με μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και με αύξηση του κατώτατου μισθού.

 

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι είναι η κυβέρνηση που στηρίζει την αισχροκέρδεια, που στηρίζει τις ελίτ

 

Θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τις εκλογές και με ποιον τρόπο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα κερδίσει καθαρά τις εκλογές όποτε και αν γίνουν. Είμαστε ήδη μπροστά και αυτό το ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, για αυτό γαντζώνεται ολοένα και περισσότερο στην καρέκλα του. Θα κερδίσουμε γιατί οι πολίτες ξέρουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο αυτής της χώρας είναι να επιστρέψει η δικαιοσύνη παντού. Πρέπει να εφαρμοστεί η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για να υπάρξει δικαιοσύνη στην εργασία, στην οικονομία, στην υγεία, την παιδεία, σε όλους τους τομείς που ορίζουν εντέλει τις ζωές των πολιτών.

Ποιο είναι το διακύβευμα της κάλπης;

Το είπε ξεκάθαρα ο Πρόεδρός μας, Αλέξης Τσίπρας: Δημοκρατία ή Μητσοτάκης. Αλλά επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο αυτό. Είναι επίσης, Δικαιοσύνη ή Μητσοτάκης. Διαφάνεια ή Μητσοτάκης. Πρόοδος ή Μητσοτάκης. Ελπίδα ή Μητσοτάκης.

 

Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης είναι βουλευτής Εύβοιας και αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ