Μ. Χρυσοχοΐδης – Κ. Μπακογιάννης: Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης Καθημερινότητας

Στη δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης Καθημερινότητας προχωρούν από κοινού η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας.Σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, τετραετούς διάρκειας, μεταξύ των δύο φορέων, υπέγραψαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Στόχος του Κέντρου είναι η συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των δημοτών και των υποδομών της πόλης, την επιτήρηση των κοινόχρηστων χώρων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και τη διαφύλαξη της ομαλής οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Αθήνα.

Οι δύο φορείς αποφάσισαν τη μεταξύ τους συνεργασία λαμβάνοντας υπόψιν τους τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος ασφάλειας στις περιοχές του δήμου Αθηναίων λόγω της υψηλής συγκέντρωσης πληθυσμού, την επιβαρυμένη κυκλοφοριακή κατάσταση, την έντονη τουριστική, πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα αλλά και τη σύνθετη φύση των προβλημάτων ασφάλειας, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας σε καθημερινό επίπεδο.

Η τετραετής συνεργασία των δύο υπηρεσιών, περιλαμβάνει δράσεις όπως:

*Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη και προστασίας για την πόλη των Αθηνών, με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.

*Ο σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτικών και δράσεων πρόληψης σε καθημερινό επίπεδο.

*Κοινές επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, τη διαχείριση της κυκλοφορίας, την αντιμετώπιση παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. και τη διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης, την ασφάλεια και την προστασία μεγάλων εκδηλώσεων και την διαχείριση κατειλημμένων χώρων.

*Ο σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την υποστήριξη ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων και την ενίσχυση του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

*Σχεδιασμός πλαισίου ενεργής συμμετοχής και συνεργασίας Δήμου, πολιτών, κοινωνικών φορέων και Αστυνομίας για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

*Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των δύο φορέων.

*Η προετοιμασία και συμμετοχή σε ερευνητικά και ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στους τομείς της ασφάλειας και της προστασίας.

*Η διοργάνωση και υλοποίηση κοινών ενημερωτικών και επικοινωνιακών δράσεων για την προστασία από τις απειλές σε καθημερινό επίπεδο και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

Με αφορμή τη συμφωνία για τη δημιουργία του Κέντρου Διαχείρισης Καθημερινότητας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε:

«Η ασφάλεια ή εξασφαλίζεται στην καθημερινότητα ή δεν υπάρχει. Ενώνουμε δυνάμεις με το δήμο για να κάνουμε την ασφάλεια πράξη. Τα αποτελέσματα θα τα δουν οι Αθηναίοι στη ζωή τους. Είναι αυτονόητο, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ξεκινάμε από την Αθήνα, όμως η Αστυνομία θέλει να επεκτείνει και σε άλλους δήμους αυτή τη συνεργασία».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:

«Το Κοινό Κέντρο Διαχείρισης της Καθημερινότητας είναι ένα στοίχημα που έχουμε βάλει από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε το δήμο. Ξεκινάμε με ένα από τα μεγαλύτερα βήματα που έχουμε μπροστά μας για να επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο. Τον πολιτισμό της καθημερινότητας, την ασφάλεια των Αθηναίων, την ανάγκη να αλλάξουμε προς το καλύτερο την καθημερινή ζωή στην πόλη με κοινό σχέδιο, κοινές και συντονισμένες δράσεις της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας. Και ευχαριστώ τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη γιατί όχι μόνο αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη συντονισμού των δύο υπηρεσιών, αλλά και προχωρά στην πράξη».

-Ad-