Μ. Κατρίνης στο newsique: «Η δημοκρατική παράταξη ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή του ΚΙΝΑΛ είναι η αυτόνομη πορεία του ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης. Στη συνέντευξή του στο newsique.gr ο κ. Κατρίνης αναφερόμενος στην αναγκαιότητα συνεργασιών, που μπορεί να προκύψει στις εκλογές, τονίζει πως ίσως είναι καλύτερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να σκέφτονται να συνεργαστούν μεταξύ τους αποκλείοντας την πιθανότητα το ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί με ένα από τα δύο αυτά κόμματα.

Σημειώνει πως το ΚΙΝΑΛ δεν βάζει όρια και ταβάνι στον εκλογικό του στόχο και σχολιάζει -αναφορικά με τη πιθανότητα επαναπατρισμού στελεχών στη Χαριλάου Τρικούπη- πως όσα πολιτικά στελέχη πήγαν ή φλέρταραν με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ…  “απλά δεν μάς αφορούν”. Ο κ. Κατρίνης κατηγορεί την κυβέρνηση πως απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας ενώ για την κρίση ακρίβειας τονίζει πως οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, με γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έχει ως βάση συζήτησης τα 751 ευρώ.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κύριε Κατρίνη, ως Κίνημα Αλλαγής κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι δεν διαχειρίζεται καλά την πανδημία, όμως έχει πράγματι άλλες επιλογές;

Φυσικά και έχει. Να ακούσει και να ακολουθήσει κατά γράμμα αυτά που προτείνει η επιστημονική κοινότητα και η επιτροπή των ειδικών. Αλλά τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα; Η κυβέρνηση εργαλειοποίησε τους επιστήμονες, υποκαθιστώντας τους με υπουργούς που παρίσταναν τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις υποδείκνυαν και προκαταλάμβαναν τις αποφάσεις. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης κήρυξε άκαιρα και σε διάφορες περιστάσεις το «τέλος της πανδημίας», δημιουργώντας κλίμα χαλάρωσης. Η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας. Καιρός είναι να ακολουθήσει ορθολογικές επιλογές, να ακούσει τους επιστήμονες χωρίς μικροκομματικούς και μικροπολιτικούς υπολογισμούς.

«Η κυβέρνηση εργαλειοποίησε τους επιστήμονες, υποκαθιστώντας τους με υπουργούς που παρίσταναν τους λοιμωξιολόγους», σημειώνει ο κ. Κατρίνης.

 

Στο ζήτημα της ακρίβειας, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει καλύτερες επιδόσεις; Η κοινωνία πάντως ασφυκτιά από τις αυξήσεις σε βασικά προϊόντα…

Να υπενθυμίσω ότι τον Σεπτέμβριο οι υπουργοί της ΝΔ μίλησαν για παροδικό φαινόμενο που θα έχει υποχωρήσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Διαψεύστηκαν οικτρά, αφού η ακρίβεια όχι μόνο είναι ακόμα εδώ αλλά λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις. Ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ήδη χάσει ένα μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης, η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι σε περιπτώσεις και καταστάσεις όπως αυτή που ζούμε, δεν μπορεί να περιμένει την αγορά να αυτορυθμιστεί ούτε να μειωθούν, ως δια μαγείας, οι τιμές. Οφείλει να δει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και τη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, με μια ρεαλιστική βάση συζήτησης να αποτελεί η πρόταση της ΓΣΕΕ για 751 ευρώ.

 

Κύριε Κατρίνη η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει εκλογές για να φύγει η σημερινή κυβέρνηση. Ως Κίνημα Αλλαγής συμφωνείτε με αυτό το αίτημα;

Το είπα και όταν τέθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα. Το αίτημα των πρόωρων εκλογών πρέπει απηχεί τις θέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Εκλογές με 100 νεκρούς κάθε μέρα και με την πανδημία σε έξαρση, εμείς δεν πρόκειται να ζητήσουμε. Είναι δεδομένο ότι η κίνηση του κ. Τσίπρα έγινε για εσωκομματικούς λόγους και κάτω από την πίεση της ανόδου του Κινήματος Αλλαγής. Οφείλουμε, όμως, να βλέπουμε την πραγματικότητα, τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας, πάνω από τις εσωτερικές ανάγκες και αγωνίες του κόμματος.

 

Εκλογές, με 100 νεκρούς κάθε μέρα και με την πανδημία σε έξαρση, εμείς δεν πρόκειται να ζητήσουμε

 

Στις επόμενες εκλογές-όποτε κι αν αυτές γίνουν- θα κατεβείτε με νέο αρχηγό κι ενδεχομένως και με νέο όνομα. Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος;

Ο πρόεδρος μας εξελέγη με μια καθαρή εντολή από τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο που καθιέρωσε αυτή την ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, την οποία ‘’ανακάλυψαν’’ μετά η Νέα Δημοκρατία και τελευταίος ο Σύριζα. Από εκεί και πέρα, η ψυχή του ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, αυτή μας κράτησε όρθιους στα δύσκολα, αυτή είναι που φέρνει ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή τη δημοκρατική παράταξη.

Δεν βάζουμε όρια και ταβάνι στον εκλογικό μας στόχο. Οι Έλληνες πολίτες στις επόμενες εκλογές έχουν στα χέρια τους μια μοναδική ευκαιρία: Με την ψήφο τους στο Κίνημα Αλλαγής μπορούν να ανατρέψουν το σημερινό παρωχημένο και ξεπερασμένο πολιτικό σκηνικό.

 

Ποιους λόγους έχει ένας παλαιότερος ψηφοφόρος σας να επαναπατρισθεί στο νέο ΠΑΣΟΚ;

Καταρχάς, δεν υπάρχει νέο και παλιό ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει η ψυχή του ΠΑΣΟΚ και ό,τι αντιπροσωπεύει αυτή, ως συλλογική ιστορική μνήμη και αντίληψη. Αναφέρομαι στις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, στην άσκηση μιας υπερήφανης, πολυδιάστατης και κυρίως εθνικής εξωτερικής πολιτικής. Κάποιοι όλα αυτά θέλησαν να τα διαγράψουν. Η μνήμη όμως των ανθρώπων και η βιωματική αντίληψη δεν διαγράφονται. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται όπως συμφέρει τον καθένα.

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, αλλά όχι μόνο με την ιστορία του. Επιστρέφει ως δύναμη ανανέωσης και αλλαγής, απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς και δημιουργικούς πολίτες που αξίζουν κάτι καλύτερο από την επιλογή που τους προσφέρουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται όπως συμφέρει τον καθένα», τονίζει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας του ΚΙΝΑΛ.

 

Ακούγεται ότι κάνετε προσπάθεια επιστροφής παλαιότερων στελεχών σας που έχουν πάει είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε προς την ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Ισχύει;

Όσα στελέχη πήγαν ή ‘’φλέρταραν΄΄ πολιτικά με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις καρέκλες, απλά δεν μας αφορούν. Δεν αφορούν και τους ίδιους τους δημοκρατικούς πολίτες, που θέλουν άλλα πρότυπα συμπεριφοράς και όχι πολιτικούς που να είναι ικανοί και πρόθυμοι για όλα, ικανοί να σηκώσουν την οποιαδήποτε ‘’σημαία ευκαιρίας’’ και πρόθυμοι να προδώσουν τον πολιτικό χώρο και τους πολίτες που τους τίμησαν. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ένα πλούσιο στελεχιακό δυναμικό ενώ έρχονται κοντά μας νέα, καθαρά, καταξιωμένα και ικανά πρόσωπα. Αυτοί θα είναι η πρώτη ύλη, για να αρχίσουμε να γράφουμε όλοι μαζί μια νέα σελίδα.

Στην πορεία προς τις εκλογές θα ανοίξετε τα χαρτιά σας; Εννοώ, δεδομένης της κάλπης της απλής αναλογικής, θα ξεκαθαρίσετε με ποιον θα πάτε ή με ποιον ή ποιους δεν πρόκειται να συνεργαστείτε;

Οι συζητήσεις και οι προσκλήσεις για συνεργασία γίνονται από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψουν τα αδιέξοδα τους. Η μεν ΝΔ έχει αποτύχει σε όλους τους κρίσιμους τομείς (πανδημία, οικονομία, διαχείριση Ταμείου Ανάκαμψης), ο δε ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μεγαλύτερη φθορά από την κυβέρνηση και δεν διαθέτει αξιοπιστία. Ίσως είναι καλύτερα η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ να σκέφτονται το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μεταξύ τους, γιατί η δική μας αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή είναι η αυτόνομη πορεία. Το περιεχόμενο μιας διακυβέρνησης που δεν θα έχει καμία σχέση με τις ιδέες μας αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, δεν μας αφορά.

 

Κατά τη γνώμη σας υπάρχουν περιθώρια πολιτικής και εκλογικής ανάταξης του ΠΑΣΟΚ, ασχέτως τού τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινής γνώμης. Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αρνείται να εγκλωβιστεί στο ψευδεπίγραφο δίλημμα ‘’ Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ’’. Τους έζησε, τους έχει απορρίψει και τους δύο. Αυτοί οι άνθρωποι στρέφονται πλέον σε εμάς. Δεν μας δίνουν καμία ΄΄λευκή επιταγή», όμως, ούτε καμία εν λευκώ ανάθεση. Περιμένουν από εμάς πολλά, περιμένουν να διαμορφώσουμε μια ουσιαστική και αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση, περιμένουν από εμάς να γίνουμε η πραγματική και ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στη νεοσυντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα διαψεύσουμε τις ελπίδες τους. Θέλουμε να εκφράσουμε το νέο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που θα ανατρέψει και θα ανανεώσει το πολιτικό σκηνικό.

Ο Μιχάλης Κατρίνης είναι βουλευτής Ηλείας – Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ