Ο κ. Μητσοτάκης δεν πήγε στο Συμβούλιο Κορυφής για να υπερασπιστεί τους χειμαζόμενους πολίτες αλλά τα καρτέλ της ενέργειας που κερδοσκοπούν

Μ. Κάτσης στο newsique: «Μπροστά στο πρόγραμμα που υλοποιεί η ΝΔ, θα ντρεπόταν ακόμη και η τρόικα»

Η επικίνδυνη κυβέρνηση της παρακμής πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν, λέει ο Μάριος Κάτσης στην συνέντευξή του στο newsique.gr χρεώνοντας στη Νέα Δημοκρατία απόλυτη αποτυχία σε όλους τους τομείς και συγχρόνως ανικανότητα, ανεπάρκεια και βαλκανικού τύπου προσέγγιση με νοεφιλελεύθερη στόχευση.

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για προσφυγή στις κάλπες όποτε κι αν προκηρυχθούν οι εκλογές κι αποφασισμένο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, με στόχο να αλλάξει ρότα για να μπει σε προοδευτικό μονοπάτι. Τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εργάζεται πάνω σ’ ένα σχέδιο διεύρυνσης ώστε να έχει ανοικτές τις πόρτες του, να είναι κόμμα αντιστοιχισμένο με την εκλογική του βάση και να εκφράζει όλους αυτούς τους χιλιάδες πολίτες που ψάχνουν αγωνιωδώς απαντήσεις στα αδιέξοδα που δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Αναφορικά με τη λειτουργία της ΕΡΤ και το τελευταίο “επεισόδιο” της μη μετάδοσης ζωντανά της προσπάθειας του Ολυμπιονίκη, Λ. Πετρούνια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο Μάριος Κάτσης κάνει λόγο για “άριστο κατόρθωμα” και για “όνειδος” της δημόσιας τηλεόρασης καθώς ενώ όλη η Ελλάδα είχε συντονιστεί, περιμένοντας να δει τον πρωταθλητή, αντ’ αυτού είδε τον Λευτέρη Αυγενάκη!

 

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κύριε Κάτση, λέτε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο αλλά εκλογές δεν ζητάτε. Γιατί;

Η ίδια η πραγματικότητα μάς λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο. Μας το λένε η αποτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και οι 13.000 νεκροί, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που βιώνουν μία σκληρή οικονομική κρίση, μας το λέει εντέλει η ίδια η κοινωνία η οποία με τους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι βαθιά φοβισμένη και διχασμένη. Ως δύναμη ευθύνης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ζήτησε εκλογές με τα νοσοκομεία γεμάτα και τους πολίτες κλεισμένους στα σπίτια τους, γιατί θεώρησε ότι πρωταρχικός στόχος ήταν να στηρίξει τη χώρα και την κοινωνία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή και όχι νααναζητήσει  μικροπολιτικά και ψηφοθηρικά οφέλη πάνω στην τραγωδία. Αυτή την τυχοδιωκτική και εντελώς ανήθικη τακτική ακολούθησε η ΝΔ ως αντιπολίτευση.

Ευτυχώς δεν είμαστε ίδιοι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν είμαστε έτοιμοι για την προσφυγή στις κάλπες όποτε αυτές κι αν έρθουν. Το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο. Αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση της παρακμής πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό. Είμαστε αποφασισμένοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας οποιαδήποτε στιγμή, με στόχο ο τόπος μας να αλλάξει ρότα, μπαίνοντας σε ένα προοδευτικό μονοπάτι, έξω από τις καταστροφικές ιδεοληψίες και τις κοινωνικά άδικες και μεροληπτικά ταξικές πολιτικές που ακολουθεί με ευλάβεια η κυβέρνηση της ΝΔ.

 

«Είμαστε αποφασισμένοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας οποιαδήποτε στιγμή, με στόχο ο τόπος μας να αλλάξει ρότα, μπαίνοντας σε ένα προοδευτικό μονοπάτι»

 

Κατηγορείτε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι έχει επιδείξει επιτελική ανικανότητα στη διαχείριση της πανδημίας. Πώς βλέπετε τους χειρισμούς της σε σχέση με τον τουρισμό και την οικονομία;

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας που χτύπησε την Ευρώπη, η χώρα μας είχε την τύχη να μην επηρεαστεί ιδιαίτερα, αφενός γιατί ο Φεβρουάριος ήταν μήνας μειωμένης κινητικότητας, αφετέρου γιατί είχαμε το αρνητικό παράδειγμα της Ιταλίας που λειτούργησε ως εφαλτήριο για να παρθούν έγκαιρα μέτρα κατά της
διασποράς του ιού. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τον χρόνο που κερδίσαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας, ώστε να προετοιμάσει τη χώρα κατάλληλα για τα επόμενα κύματα, τι έκανε; Ούτε λίγο ούτε πολύ, πανηγύρισε ότι νίκησε τον ιό. Τότε ήταν που είδαμε δημοσιεύματα περί «Μωυσή» και άλλες τέτοιες γελοιότητες.

Το τι ακολούθησε πλέον το γνωρίζουμε όλοι. Ο τουρισμός το 2020 άνοιξε χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, το δημόσιο σύστημα υγείας δεν ενισχύθηκε ουσιαστικά, τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν, τα ΜΜΜ μετατράπηκαν σε εκκολαπτήρια του ιού, και καταλήξαμε τελικά να έχουμε 13.000 νεκρούς μέσα σε έναν χρόνο, με πολλές χιλιάδες μάλιστα να έχουν καταλήξει εκτός ΜΕΘ.

Και αφού έχουν γίνει όλα αυτά, έρχεται ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στη Bild τον περασμένο Μάιο, να μας πει ότι φέτος τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης μας προέτρεπε να κλείσουμε από νωρίς τις διακοπές μας γιατί δε θα βρίσκουμε ούτε σκαμπό να καθίσουμε. Το πόσο φυσιολογικό είναι ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα με πάνω από 3.000 κρούσματα την ημέρα, με lockdown στη Μύκονο στο pick της τουριστικής σεζόν, χωρίς Βρετανούς τουρίστες στη χώρα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και με τις προβλέψεις για τις συνολικές αφίξεις του 2021 να ανταγωνίζονται αυτές του καταστροφικού 2020, δεν μας το έχουν απαντήσει βέβαια ακόμα.

Δυστυχώς, ο τουρισμός μας βιώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τις καταστροφικές συνέπειες και τις παλινωδίες της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης, όπου στην ουσία έπαιξε στα ζάρια τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Οι αρνητικές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους αλλά και για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, είναι ορατές ήδη από πέρυσι και έχουν αντίκτυπο στη συνολικότερη εικόνα του εγχώριου ΑΕΠ και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Μιας οικονομίας που -να υπενθυμίσω- είχε δείξει τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια συρρίκνωσης πριν ακόμα εμφανιστεί η πανδημία. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 δηλαδή.

Η πανδημία ανέδειξε όλα τα προβλήματα που κρύβονταν κάτω από το χαλί αλλά ταυτόχρονα αξιοποιήθηκε ως ευκαιρία από την κυβέρνηση, που μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες συνέχισε να υλοποιεί ακόμα πιο επιθετικά ένα σκληρό αντιαναπτυξιακό πρόγραμμα υπέρ των λίγων και κατά των πολλών, που μπροστά του θα ντρεπόταν ακόμα και η τρόικα. Άρα οι καταστροφικοί χειρισμοί της κυβέρνησης στον τουρισμό και την οικονομία δεν κρύβουν μόνο ανικανότητα και ανεπάρκεια αλλά και βαλκανικού τύπου νεοφιλελεύθερη στόχευση.

 

«Δυστυχώς, ο τουρισμός μας βιώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τις καταστροφικές συνέπειες και τις παλινωδίες της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης, όπου στην ουσία έπαιξε στα ζάρια τη βαριά  βιομηχανία της χώρας»

 

Είστε στην αξιωματική αντιπολίτευση υπέρ του εμβολιασμού, όχι όμως και υπέρ της υποχρεωτικότητας όπως ορίζεται στη σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης. Τι θα έπρεπε να γίνει;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ίδια η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τέτοια σύγχυση και καχυποψία στους πολίτες, που πλέον τη βρίσκουμε μπροστά μας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Στην αρχή, τους έλεγαν ότι η χρήση μάσκας από τους υγιείς είναι επικίνδυνη και μετά τους έβαζαν πρόστιμο αν δεν την φορούσαν. Από τη μία οι πολίτες βίωναν την ασφυκτική πίεση των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων και των απαγορεύσεων, που στην κυριολεξία έβαζαν στον πάγο τη ζωή τους, και από την άλλη έβλεπαν τον Πρωθυπουργό να βολτάρει στην Πάρνηθα και να γλεντάει στην Ικαρία. Τη μία ημέρα έλεγαν σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες ότι πρέπει να κάνουν μόνο το εμβόλιο της Astra Zeneca, την ίδια στιγμή που τα κυβερνητικά στελέχη και οι μετακλητοί τους εμβολιάζονταν εκτός σειράς, και μετά από λίγο άκουγαν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να αποφεύγεται από αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Όλα αυτά τα αντιφατικά μηνύματα, που εκπέμπει από την πρώτη ημέρα της πανδημίας έως και σήμερα η κυβέρνηση, ρίχνουν νερό στον μήλο της καχυποψίας.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος από την αρχή. Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού καθώς θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι άλλο όμως αυτό και άλλο να εργαλειοποιείται το εμβόλιο μέσω της υποχρεωτικότητας, ώστε να διχάζεται η κοινωνία, να προάγεται ο κοινωνικός αυτοματισμός και ο αυταρχισμός, να προωθούνται τιμωρητικές απολύσεις και στέρηση μισθού, και ταυτόχρονα να δημιουργείται το άλλοθι για τις τραγικές κυβερνητικές ευθύνες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση περνάει εντέχνως την εικόνα προς τα έξω ότι ενώ αυτή έχει κάνει τα πάντα έγκαιρα και σωστά και έχει εξασφαλίσει τη λύση για την αντιμετώπιση του ιού μέσω των εμβολίων, υπάρχει μια μεγάλη μάζα πολιτών που τα τινάζει όλα στον αέρα επειδή δεν καταλαβαίνει. Η αλήθεια όμως είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η επάρκεια των εμβολίων δεν ήταν αρκετή και οι περισσότεροι από τουςσυνολικά 13.000 νεκρούς  κατέληξαν χωρίς ποτέ να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Αλήθεια είναι επίσης ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προοριζόταν για καμπάνιες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, ενίσχυσης της ηθικής της ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης για την πανδημία και τα εμβόλια, κατέληξαν ως καύσιμο στην κολοσσιαία μηχανή της κυβερνητικής προπαγάνδας που αποθεώνει τον κ. Μητσοτάκη σε κάθε ευκαιρία, και εξαφανίζει τα τερατώδη κυβερνητικά λάθη στη στιγμή.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι μια προσπάθεια εξαναγκασμού στον εμβολιασμό, με όπλο τον φόβο, τη στέρηση δικαιωμάτων, την ανεργία και τη φτωχοποίηση, όχι μόνο δεν πρόκειται να πείσει τους διστακτικούς αλλά θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Γι’ αυτό άλλωστε σταθήκαμε απέναντι και στην πρόσφατη σχετική τροπολογία για τον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό που θα ενεργοποιείται ερήμην της Βουλής.

 

«Υλοποιούν επιθετικά ένα σκληρό αντιαναπτυξιακό πρόγραμμα υπέρ των λίγων και κατά των πολλών, που μπροστά του θα ντρεπόταν ακόμα και η τρόικα»

 

Ανησυχείτε για την πορεία της χώρας;

Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την πορεία της χώρας. Μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται μια πολυεπίπεδη παρακμή και οπισθοδρόμηση, με ταχύτατο μάλιστα ρυθμό. Στον τομέα της οικονομίας και του τουρισμού, όπου για να φτάσουμε στο επίπεδο του 2019 θα χρειαστεί να περάσουν ακόμα χρόνια. Στις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες που δεν γνωρίζουν εάν θα καταφέρουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητας τους στο άμεσο μέλλον. Στον κόσμο της εργασίας, που βλέπουμε μια άγρια επίθεση σε παγιωμένα εδώ και δεκαετίες εργασιακά δικαιώματα όπως αυτό του του 8ωρου, με παράλληλη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Στο νέο ασφαλιστικό όπου τινάζεται στον αέρα ο τομέας της επικουρικής ασφάλισης και τζογάρονται οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων. Στην παιδεία που για πρώτη φορά μένουν εκτός των δημοσίων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι, ώστε να εξασφαλιστεί πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια. Στον πολιτισμό, όπου οι καλλιτέχνες φυτοζωούν εδώ και ενάμιση χρόνο. Στον αγροτικόκόσμο, που οι μειωμένες εξαγωγές και η  πεσμένη κατανάλωση λόγω των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την παράλληλη εκτόξευση του κόστους παραγωγής, έχουν φέρει σε απόγνωση τους επαγγελματίες του κλάδου. Στα εθνικά θέματα, όπου η χώρα μας από πρωταγωνίστρια στο γεωπολιτικό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων κινδυνεύει να γίνει κομπάρσος που σέρνεται πίσω από την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας. Αλλά και στο επίπεδο των ατομικών ελευθεριών, των δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου και της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, που αντί να ευθυγραμμιζόμαστε με τον ευρωπαϊκό πυρήνα, αυτομολούμε προς τις ευρωπαϊκές εξαιρέσεις και τα Βαλκάνια.

Αυτή η πορεία όχι μόνο μας ανησυχεί αλλά μας αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι πρέπει να βγούμε μπροστά για να την ανατρέψουμε.

Κάτσης στο Newsique: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την πορεία της χώρας. Μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται μια πολυεπίπεδη παρακμή και οπισθοδρόμηση, με ταχύτατο μάλιστα ρυθμό»

 

Ο πρόεδρός σας έχει ξεκινήσει περιοδείες στην περιφέρεια και ομοίως τα στελέχη εξορμήσεις. Τι εισπράττετε από την επικοινωνία με τον απλό κόσμο;

Η λήξη των περιοριστικών μέτρων αλλά και η συναναστροφή με τον κόσμο μού έδωσε τη δυνατότητα να δω από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί. Το αρχικό σοκ και ο φόβος, που έφερε η πανδημία, υποχωρούν δίνοντας τη θέση τους στην απογοήτευση και την ανησυχία για το αύριο. Οι πολίτες, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, έχουν καταλάβει ότι οι συνέπειες της πανδημίας δεν είναι παροδικές και ότι το βιοτικό τους επίπεδο κινδυνεύει με μόνιμη υποβάθμιση.

Βλέπουν ότι η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για τα πραγματικά τους προβλήματα και νιώθουν ότι η επίπλαστη εικόνα της κανονικότητας που παράγει το Μαξίμου τούς προσβάλλει. Μας πλησιάζουν ακόμα και πολίτες που στήριξαν τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, πιστεύοντας τις υποσχέσεις για πολλές και καλύτερες δουλειές, οι οποίοι αισθάνονται εξαπατημένοι. Το βασικό λοιπόν συναίσθημα που εισπράττω από τον απλό κόσμο είναι η απογοήτευση τόσο για την κατάσταση που βιώνουν, όσο και για την μελλοντική τους προοπτική. Και αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι το ίδιο εισπράττω και από νεαρότερους συμπολίτες μας. Στόχος λοιπόν δικός μας είναι να δώσουμε και πάλι στην κοινωνία δημιουργική διέξοδο, με μια κυβερνητική πρόταση που βασίζεται στην πρόοδο, την προκοπή και τη βελτίωση της ζωής για κάθε πολίτη που ζει και εργάζεται στον τόπο μας.

 

«Οι πολίτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για τα πραγματικά τους προβλήματα και νιώθουν ότι η επίπλαστη εικόνα της κανονικότητας που παράγει το Μαξίμου τούς προσβάλλει»

 

Χιλιάδες υποψήφιοι μένουν φέτος εκτός πανεπιστημίων λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει;

Η νέα γενιά φαίνεται ότι έχει μπει στο στόχαστρο της σημερινής κυβέρνησης. Οι αποδείξεις είναι πολλές. Το ξύλο στις πλατείες και στις γειτονιές, η επίρριψη της ευθύνης ότι αυτοί είναι που διαδίδουν τον κορωνοϊό, τα δεκάωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες που τους περιμένουν εάν και εφόσον βρουν δουλειά, η υποβάθμιση των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων, η πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ για χάρη των κολεγίων. Τι άλλο να πράξει αυτή η κυβέρνηση για να τους κάνει τον βίο αβίωτο;

Στο ερώτημα λοιπόν «τι διαφορετικό μπορεί να γίνει τώρα» απάντησε με τις δεσμεύσεις του ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους βαθμολογικές επιδόσεις που ήδη πέτυχαν οι υποψήφιοι που θα κοπούν λόγω της ΕΒΕ.

Εμείς θέλουμε ενισχυμένα τα ΑΕΙ της χώρας κι όλες τις σχολές στελεχωμένες με καθηγητές και εξοπλισμένες με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους νέους ανθρώπους να σπουδάσουν και να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου μόρφωση.

 

Πώς προχωρά η διαδικασία της διεύρυνσης στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί μια αποδεδειγμένη κυβερνητική δύναμη στον πολιτικό χάρτη της χώρας, ικανή να συσπειρώσει γύρω της ανθρώπους που οραματίζονται μια Ελλάδα σύγχρονη, προοδευτική, με κοινωνική δικαιοσύνη, με βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα ασφαλές και ποιοτικό εργασιακό περιβάλλον που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες της να μείνουν εδώ και να προκόψουν. Μια ευρωπαϊκή Δημοκρατία που θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες. Εργαζόμαστε πάνω σε ένα σχέδιο διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ώστε να έχει ανοικτές τις πόρτες του, να είναι ένα κόμμα αντιστοιχισμένο με την εκλογική του βάση, που θα μπορεί επιπλέον να εκφράζει όλους αυτούς τους χιλιάδες πολίτες που όλο και πολλαπλασιάζονται και οι οποίοι ψάχνουν αγωνιωδώς απαντήσεις στα αδιέξοδα που δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Η πανδημία έφερε πίσω το συνέδριό μας, τις συλλογικές μας διαδικασίες αλλά είμαι αισιόδοξος ότι η διαδικασία της διεύρυνσης θα συνεχιστεί κανονικά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αποδείξει για ακόμη μια φορά ότι η Αριστερά είναι ικανή να δώσει δημοκρατική λύση -μέσω μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης- στα προβλήματα που έφερε η δεξιά λαίλαπα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

«Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους νέους ανθρώπους να σπουδάσουν και να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου μόρφωση»

 

Τι γίνεται με την ΕΡΤ και την ΕΡΤ3. Υπήρξαν κάποιες παραιτήσεις διευθυντικών στελεχών;

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έδειξε από την πρώτη μέρα το «όραμά» του για τη δημόσια τηλεόραση, με τον διορισμό του κ. Ζούλα ως προέδρου της ΕΡΤ, του μέχρι πρότινος δηλαδή διευθυντή του γραφείου τύπου του. Από τότε ακολούθησαν πολλά, όπως τα κολλημένα ραβασάκια στις πόρτες για να μην παίζουν το θέμα της Ικαρίας και του Λιγνάδη αλλά και δεκάδες άλλα περιστατικά λογοκρισίας. Η απαξίωση της Δημόσιας τηλεόρασης από τους κυβερνητικούς χειρισμούς δεν έχει τέλος. Τελευταίο «άριστο» κατόρθωμα, το όνειδος της μη μετάδοσης της προσπάθειας του Ολυμπιονίκη μας Λευτέρη Πετρούνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Τη στιγμή που όλη η Ελλάδα είχε συντονιστεί να τον δει, αντ’ αυτού είδε τον Λευτέρη Αυγενάκη! Και το πιο εξοργιστικό, οι δικαιολογίες της διοίκησης, που φόρτωσε τις δικές της ευθύνες στους Ιάπωνες σκηνοθέτες προκειμένου να καλύψει την εξευτελιστική για τη χώρα ανεπάρκειά της, χωρίς μάλιστα να έχει την ευθιξία  να παραιτηθεί κανείς. Παραιτήσεις όμως είχαμε στην ΕΡΤ3 πρόσφατα από τρία μέλη της διευθυντικής ομάδας του καναλιού στον τομέα της ενημέρωσης. Αυτές ήρθαν να επιβεβαιώσουν πέραν κάθε αμφιβολίας την υποβάθμιση και της απαξίωση και της ΕΡΤ3 και της δημόσιας τηλεόρασης συνολικά από τη Νέα Δημοκρατία.

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βλέποντας τη συνεχή «απονεύρωση» των δελτίων ειδήσεων και του ενημερωτικού προγράμματος, τους υπουργικούς μονολόγους χωρίς αντίλογο στις λίγες ενημερωτικές εκπομπές, τον υποβιβασμό της ΕΡΤ3 σε ρόλο κομπάρσου της ενημέρωσης, την κατάργηση του ERT Sports, έχουμε εγκαίρως υποβάλει σχετική ερώτηση στον Υπουργό για όλα αυτά τα φαινόμενα. Η απάντηση από πλευράς Υπουργείου ήταν αποκαρδιωτική και ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ΕΡΤ3 όπως συμβαίνει και στα άλλα δυο κανάλια. Ακόμα και η ίδια η Διοίκηση της είχε παραδεχθεί πως το 60% του τηλεοπτικού χρόνου αφιερώνεται στη δραστηριότητα της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, η οποία φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μετατροπή του τρίτου δημόσιου καναλιού σε έναν ακόμα φορέα κυβερνητικής προπαγάνδας. Έτσι οραματίζονται δυστυχώς οι γαλάζιοι «άριστοι» τη Δημόσια τηλεόραση.

 

«Ακόμα και η ίδια η Διοίκηση της ΕΡΤ3 παραδέχθηκε πως το 60% του τηλεοπτικού χρόνου αφιερώνεται στη δραστηριότητα της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας»

 

Η επικοινωνία εξακολουθεί να είναι “ατού” της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Πράγματι, η κυβέρνηση τα έδωσε όλα για να έχει την απόλυτη μιντιακή υπεροπλία. Μοίρασε δεκάδες εκατομμύρια με τις λίστες Πέτσα, χάρισε τις δόσεις στα κανάλια για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας για το 2020, έκανε όλα τα χατίρια σε καναλάρχες και μεγαλοεκδότες για τις μετοχές και το Πόθεν Έσχες. Και όντως απέκτησε μια πρωτοφανή ασυλία για ευρωπαϊκή χώρα, από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, τα οποία τη λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Θεωρώ ότι όσο τα ίδια τα γεγονότα απομονώνουν την κυβέρνηση από τη βάση των ψηφοφόρων της και την αποκόπτουν από κοινωνικές ομάδες που την στήριξαν για να αναλάβει την εξουσία, τόσο η εξάρτηση της από την επικοινωνία και την προπαγάνδα θα μεγαλώνει. Ταυτόχρονα, όμως, η προσπάθεια εικονικής ωραιοποίησης της σκληρής πραγματικότητας, θα γίνεται όλο και πιο εμφανής και άκομψη στα μάτια των πολιτών. Η μιντιακή υπεροπλία από «ατού» κινδυνεύει να γίνει η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης. Σε κάθε έρευνα για την αξιοπιστία των μεγάλων ΜΜΕ στην Ελλάδα, που έρχεται στη δημοσιότητα, βλέπουμε όλο και
περισσότερους πολίτες να μην εμπιστεύονται την ενημέρωση τους από αυτά, γιατί θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από την κυβέρνηση. Εν αντιθέσει με τα social media, που βλέπουμε να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος έναντι των παραδοσιακών ΜΜΕ. Αυτό το γεγονός φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ από το βήμα της Βουλής δήλωσε πρόσφατα ότι με τον τρόπο που λειτουργούν τα social media κάνουν κακό στη Δημοκρατία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να ελεγχθούν.

Ίσως επειδή βγάζουν τα άπλυτα της κυβέρνησής του στη φόρα και τα μαθαίνουν οι πολίτες από πρώτο χέρι και αδιαμεσολάβητα. Τέτοιες δηλώσεις όμως, σίγουρα δεν θυμίζουν ευρωπαίο ηγέτη και μάλλον αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση φοβάται ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα και τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο να βγει κάτι προς τα έξω που μπορεί να χαλάσει την επιτηδευμένη εικόνα της.

Όμως είτε το θέλει είτε δεν το θέλει η ΝΔ, η αλήθεια δεν μπορεί να κρύβεται επ’ αόριστον από την προπαγάνδα. Στο τέλος πάντα βγαίνει στο φως και αποκαλύπτει την πραγματικότητα. Αυτό θα το ανακαλύψουν σύντομα τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

 

O Μάριος Κάτσης είναι Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης – βουλευτής Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία