Μ. Κουβέλη στο newsique: «Πρέπει να λογοδοτήσουν για όσα έκαναν τα τρία τελευταία χρόνια»

O στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επόμενες εκλογές είναι η καθαρή νίκη διότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση μίας προοδευτικής κυβέρνησης, λέει η Μαρία Κουβέλη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Όμως, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ δεν έχει αυτοδυναμία, όπως αναφέρει, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να κάνουν τις αξιολογήσεις τους για την επόμενη ημέρα της χώρας και να ανοίξουν τα χαρτιά τους ενώ σημειώνει πως οι ευθύνες της Αριστεράς όλων των αποχρώσεων, όσο και εκείνες του συνόλου των προοδευτικών δυνάμεων, αναδεικνύονται σε ευθύνες ιστορικής σημασίας.

Στη συνέντευξή της στο newsique.gr, η κα Κουβέλη επισημαίνει ότι είναι πρωτάκουστο ο πρωθυπουργός να ισχυρίζεται ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές λόγω του ΣΥΡΙΖΑ, για να σχολιάσει πως η τοξικότητα δεν βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχουν προκαλέσει ασφυξία στους πολίτες. Αυτή είναι κατά τη γνώμη της και η αιτία για την πρόωρη πρόκληση εκλογών εκ μέρους του πρωθυπουργού.

 

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά

 

Κυρία Κουβέλη, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις είναι απλώς οπισθοδρομική ή ένα καμπανάκι για συντηρητικοποίηση όλων των κοινωνιών;

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που έκρινε αντισυνταγματική την ιστορική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέντι» του 1973, η οποία κατοχύρωνε το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση, δεν είναι απλώς οπισθοδρομική, είναι σκοταδιστική και ενέχει έναν ακραίο φονταμενταλισμό. Οι ανώτατοι δικαστές, που ορίσθηκαν -ας μην το ξεχνάμε- από τον τέως πρόεδρο, Τράμπ, κινήθηκαν ευθέως κατά του κεκτημένου και κερδισμένου, με αγώνες του φεμινιστικού κινήματος της δεκαετίας του 1970, δικαιώματος των γυναικών να παίρνουν αποφάσεις για το σώμα τους, δηλαδή του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης. Θα έλεγε κανείς ότι οι Δικαστές λειτούργησαν σαν το μακρύ χέρι της ακροδεξιάς στον Ανώτατο βαθμό της αμερικάνικης δικαιοσύνης, γεγονός ανησυχητικό διότι, φοβάμαι, ότι αυτή ίσως να ήταν μόνο η αρχή. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η απόφαση λήφθηκε από το δικαστήριο στην παρούσα χρονική στιγμή, όπου οι αγώνες του νεοφεμινιστικού κινήματος για ισότητα των φύλων στην κοινωνία και στην εργασία έχουν θετικά αποτελέσματα.

Η απόφαση αυτή βεβαίως και κρούει, με τον πιο ισχυρό τρόπο, το καμπανάκι του κινδύνου απέναντι στη μεθόδευση και προσπάθεια των πλέον συντηρητικών κομματιών της κοινωνίας να βάλουν εναντίον κεκτημένων δικαιωμάτων της γυναίκας και όχι μόνο, ειδικότερα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή ανοίγει την όρεξη στους συντηρητικούς κύκλους κάθε χώρας να ξεκινήσουν εκ νέου μια συζήτηση για την αμφισβήτηση των κεκτημένων δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και γενικότερα των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, τα οποία απειλούνται. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών διότι, όσο σχηματικό και εάν ακούγεται, η μάχη μεταξύ της προόδου και της συντήρησης είναι διαρκής.

 

Η μάχη μεταξύ της προόδου και της συντήρησης είναι διαρκής

 

Στη χώρα μας η Δικαιοσύνη πού βρίσκεται; Οι αποφάσεις της για το σκάνδαλο της Novartis είναι απλώς μία όψη του φεγγαριού;

Ο θεσμός της Δικαιοσύνης είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας και αυτήν πρέπει να υπηρετεί. Αυτό σημαίνει ότι η ανεξαρτησία της πρέπει να περιφρουρείται και από το ίδιο το Δικαστικό Σώμα. Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να εργαλειοποιείται από την πολιτική εξουσία και την εκάστοτε κυβέρνηση. Ειδικότερα ως προς το σκάνδαλο-υπόθεση Novartis, οι πολίτες παρακολουθούν τα τελευταία έτη τη Δικαιοσύνη, αντί να προστατεύει το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθεροτυπίας, να βάλλει εναντίον του, με την άσκηση ποινικών διώξεων κατά ερευνητών δημοσιογράφων και δικαστικών, μάλιστα για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και άλλα βαριά ποινικά αδικήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι η άσκηση ποινικών διώξεων από την ελληνική Δικαιοσύνη εις βάρος δημοσιογράφων αλλά και εισαγγελικών λειτουργών έφτασε μέχρι την Ευρώπη και απασχόλησε το Ευρωκοινοβούλιο καθώς και θεσμικά όργανα και ανεξάρτητους οργανισμούς.

Η χώρα μας, επί διακυβέρνησης ΝΔ, έχει επικριθεί ευρωπαϊκά και διεθνώς, μετά από εξαιρετικά αρνητικές εκθέσεις θεσμικών οργάνων και ανεξάρτητων οργανισμών για την Ελλάδα, όπως η έκθεση GRECO, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ και αυτή της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE). Ουδείς ξεχνά ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας κλήθηκε, μόλις πριν λίγους μήνες, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή LIBE σχετικά με τις διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών στην Ελλάδα, που αποκάλυψαν και διερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis. Αυτά τα δεδομένα οδηγούν κάθε δημοκρατικό και σκεπτόμενο πολίτη στην εύλογη σκέψη ότι η σχέση της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας δεν είναι σχέση ανεξαρτησίας. Αυτό που παρατηρούμε προβληματισμένοι και ανήσυχοι είναι η φανερή όψη του φεγγαριού. Ως προς την άλλη όψη του φεγγαριού, την αφανή, εύλογα εγείρονται ερωτήματα και υποψίες.

 

Τα δεδομένα οδηγούν κάθε δημοκρατικό και σκεπτόμενο πολίτη στην εύλογη σκέψη ότι η σχέση της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας δεν είναι σχέση ανεξαρτησίας

 

Πιστεύετε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές;

Αυτό διαφαίνεται από τη στάση του κ. Μητσοτάκη και οφείλει να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών και αυτό διότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα μειώσει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, θα ενισχύσει την ανάπτυξη, θα προστατεύσει την κοινωνική συνοχή, θα εγγυηθεί την κοινωνική δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την προοπτική για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή και μία κυβέρνηση ελπίδας και προοπτικής για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, που υποφέρει από την ακρίβεια, την ανεργία, την καταπάτηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, από τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθερίων. Αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει τη χώρα ήδη σε προεκλογική περίοδο, θεωρώντας ενδεχομένως ότι αυτό θα αποσταθεροποιήσει το ασκούμενο ελεγκτικό έργο της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση λόγω της θέσης της αντιπολίτευσης σε εκλογική μάχη, πλην όμως κάνει λάθος εκτίμηση. Θεωρώ ότι η στάση της ΝΔ και του πρωθυπουργού εξυπηρετούν την ατζέντα της ΝΔ, η οποία δεν είναι άλλη από τη δημιουργία ενός τοξικού μηντιακού περιβάλλοντος για τον ΣΥΡΙΖΑ και μίας κατασκευασμένης αφορμής από την πλευρά της ΝΔ για να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και να προσπαθεί να αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τα δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα, τα οποία είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ και μόνο.

Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους θα προσφύγει στις κάλπες πέραν των ισχυρισμών του για τοξικότητα της αντιπολίτευσης;

Είναι πραγματικά πρωτάκουστο ο κ. Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, ναισχυρίζεται ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές λόγω του ΣΥΡΙΖΑ -δηλαδήλόγω της έντονα ασκούμενης και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης- τον οποίοαποκάλεσε ανερυθρίαστα τοξικό! Τοξικές, όμως, είναι οι πολιτικές επιλογές τηςκυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίες έχουν δημιουργήσει κοινωνική και οικονομικήασφυξία στους πολίτες. αδυναμία της κυβέρνησης – λόγω του ότι υπηρετείσυγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που ως γνώμονα δεν έχουν την ευημερία τωνπολιτών- να αναστρέψει το εις βάρος της πολιτικό κλίμα και την έντονηδυσαρέσκεια της πλειονότητας των πολιτών, είναι η αιτία της απόφασης γιαπρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

 

Οι τοξικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης έχουνδημιουργήσει κοινωνική και οικονομική ασφυξία στους πολίτες

 

Κατά τη γνώμη σας είναι η ακρίβεια που θα ενταθεί το χειμώνα, που του υπαγορεύει τις εκλογές ή και η αδυναμία του να οδηγήσει την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης;

Βεβαίως, η ακρίβεια που θα ενταθεί τον χειμώνα είναι μία από τις αιτίες των σφόδρα πιθανολογούμενων πρόωρων εκλογών. Η κλιμάκωση και η περαιτέρω ακρίβεια, όμως, οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες αδυνατούν να καλύψουν κάθε μήνα ακόμη και τις στενά προσωπικές και οικογενειακές τους ανάγκες, να μην εφαρμόζει πολιτικές οικονομικής ελάφρυνσης των πολιτών, των εργαζομένων, των επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών. Ας είμαστε ξεκάθαροι, αυτό είναι η πολιτική επιλογή της ΝΔ. Επιλέγει να μην καταργεί έμμεσους ή ειδικούς φόρους, οι οποίοι είναι οι πιο άδικοι φόροι καθώς είναι ίδιοι για όλους τους πολίτες, ασχέτως εισοδήματος και, εκτιμώ ότι θα προχωρήσει προεκλογικά με ατζέντα επιδοματικής πολιτικής και με «κόλπα», όπως η δήθεν κατάργηση της ληστρικής και παράνομης ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία, όμως, θα μετακυλύεται στην τιμή της κιλοβατώρας.

Ο πρόεδρός σας, κ. Τσίπρας, είπε στην τελευταία του συνέντευξη στην Εφημερίδατων Συντακτών πως το πάρτι με τη διανομή του δημόσιου χρήματος σεσυγκεκριμένα συμφέροντα τελειώνει μετά τις εκλογές. Θεωρείτε ότι η κυβέρνησηΜητσοτάκη έχει υπερβεί τα εσκαμμένα;

Ορθά είπε ο κ. Τσίπρας ότι το πάρτι με τη διανομή του δημόσιου χρήματος -και της αδιαφάνειας- τελειώνει με τις εκλογές. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει, πράγματι, υπερβεί κάθε όριο. Ας θυμηθούμε τη λίστα «Πέτσα» σχετικά με την καμπάνια «Μένουμε σπίτι». Δύο χρόνια μετά και παρά τη δικαστική απόφαση που έκανε δεκτή την προσφυγή του Vouliwatch, οργάνωση η οποία ζητεί να μάθει τα ακριβή ποσά και τα αναλυτικά κριτήρια με βάση τα οποία οργανώθηκε η διανομή του δημόσιου χρήματος στα ΜΜΕ για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων που αφορούν στη «λίστα Πέτσα», η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αρνείται και πάλι να δώσει τα σχετικά στοιχεία. Η στάση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταξύ πολλών άλλων, αποτυπώνει τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ ως προς τον αδιαφανή τρόπο διανομής του δημόσιου χρήματος.

Έχει τη δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να είναι πρώτη εκλογική δύναμη στις κάλπες της απλής αναλογικής;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει και θα είναι πρώτη εκλογική δύναμη στη χώρα και αυτό άσχετα αλλά και παράλληλα με τη διαδικασία των εκλογών με απλή αναλογική. Όπως έχει ήδη ειπωθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, και είναι και η προσωπική μου εκτίμηση, αν στις εκλογές με απλή αναλογική βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση της προοδευτικής κυβέρνησης, με όσες δυνάμεις μπορούν να συμβάλλουν ώστε να διαμορφωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή, χωρίς να χρειαστεί να πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει και θα είναι πρώτη εκλογική δύναμη στη χώρα

 

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξασφαλίσει μία καθαρή νίκη, θα μπορέσει να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε και τη στάση τηςηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το καλό της χώρας, ως στόχο έχει την καθαρή νίκη στις εκλογές. Εφόσον αυτή εξασφαλιστεί, όπως προείπα, ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση μίας προοδευτικής κυβέρνησης. Ως προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αυτό μέχρι σήμερα δεν ανοίγει τα χαρτιά του για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας. Η επόμενη ημέρα των εκλογών, όμως, ανοίγει εκ των πραγμάτων την κοινοβουλευτική διαδικασία της συγκρότησης κυβέρνησης σύμφωνα με το Σύνταγμα. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ δεν έχει αυτοδυναμία, την επομένη των εκλογών όλες οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να κάνουν τις αξιολογήσεις τους για την επόμενη ημέρα της χώρας και να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Οι ευθύνες της Αριστεράς όλων των αποχρώσεων, όσο και εκείνες του συνόλου των προοδευτικών δυνάμεων, αναδεικνύονται σε ευθύνες ιστορικής σημασίας.

Έχει ανοίξει συζήτηση και για μια δυνητική συνεργασία σας με το ΜΕΡΑ25, που κάποιοι εκμεταλλεύονται για να ξύσουν “πληγές” του 2015…

Δεν γνωρίζουμε τους συσχετισμούς της επόμενης ημέρας των εκλογών και από ποια κόμματα θα αποτελείται η νέα Βουλή. Είναι στην πολιτική μας κουλτούρα οι κυβερνήσεις συνεργασίας, πάντα βεβαίως στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και στην αναζήτηση του κοινού πολιτικού τόπου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή και για να συμβεί αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να είναι το πρώτο κόμμα. Ως προς την προσπάθεια της ΝΔ να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά και υπαρκτά ζητήματα, που βαραίνουν στις πλάτες των πολλών, με κατά το δοκούν αναδρομές της στο παρελθόν, μία είναι η απάντηση: Ας λογοδοτήσει η κυβέρνηση της ΝΔ για τα τελευταία 3 χρόνια διακυβέρνησής της, για τη διαχείριση της πανδημίας με 30.206 νεκρούς ανθρώπουςστη χώρα μας, για την απαξίωση του συστήματος υγείας, για τοασφυκτικό κλίμα ελεγχόμενης πληροφόρησης και παραπληροφόρησης τωνπολιτών, για την ακρίβεια και τη φτωχοποίηση των πολιτών, για την αποσάθρωσητης εργασίας με γενικευμένη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, για τονοπισθοδρομικό νόμο για τα πανεπιστήμια, για τον εμπαιγμό των ελεύθερωνεπαγγελματιών κατά την περίοδο της καραντίνας, για την αδιαφορία προς τουςκαλλιτέχνες· και ο κατάλογος για την κυβέρνηση των «αρίστων» και του «επιτελικούκράτους» της ΝΔ, δυστυχώς, είναι μακρύς…

 

Προτεραιότητά μας η προστασία εκείνων, για τους οποίους η κυβέρνηση αδιαφόρησε

 

Κατά τη γνώμη σας μία αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πού πρέπει να ρίξει το βάρος της;

Στο 3ο τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Συμμαχία τέθηκαν οι προτεραιότητες του κόμματος για την επόμενη ημέρα των εκλογών, που ως επίκεντρο έχουν την προστασία των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια, την προστασία του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και του αγροτικού κόσμου, την στήριξη του κοινωνικού κράτους και την κοινωνική προστασία, καθώς και την νέα γενιά. Στόχος και προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με πρόγραμμα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο, είναι η προστασία εκείνων για τους οποίους, με πολιτική της επιλογή, αδιαφόρησε η κυβέρνηση της ΝΔ.

*Η Μαρία Κουβέλη είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

-Ad-