Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο newsique: «Αποκαλύφθηκε πλήρως ο εμπαιγμός της κυβέρνησης ΝΔ στη μεσαία τάξη»

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη λογική “όποιος επιβιώσει” προς όφελος των μεγάλων και ισχυρών. Στα εργασιακά δε, μονιμοποιεί μέτρα που καταλύουν τις εργασιακές σχέσεις και ενθαρρύνουν τις απολύσεις.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην συνέντευξή της στο newsique.gr επισημαίνει ότι στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει τους άξονες ενώ νέου Κοινωνικού Συμβολαίου και μίας επικαιροποιημένης πρότασης για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη στήριξη της εργασίας.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου θεωρεί ότι μετά τα μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστούν τα φαινόμενα εσωστρέφειας και τονίζει ότι η διεύρυνση του κόμματος και η διαδικασία της ανασυγκρότησής του αποτελεί δεδομένη στρατηγική επιλογή στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός νέου Προοδευτικού Σχεδίου.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, η έξοδος από την καραντίνα συμπίπτει χρονικά και με τη σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση. Τέλειωσε η περίοδος χάριτος;

Δεν υπήρξε περίοδος χάριτος αλλά μια αυτονόητη στάση ευθύνης από την πλευρά μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θέσαμε ως πρώτιστη αξία την ανθρώπινη ζωή, μακριά από κάθε μικροπολιτική εκμετάλλευση. Γι’ αυτόν τον λόγο, ως αντιπολίτευση, από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τα μέτρα πρόληψης. Ταυτόχρονα, όπως είναι η δημοκρατική μας υποχρέωση, ασκούμε κριτική σε λάθη, παραλείψεις και αδιαφανείς επιλογές της κυβέρνησης, που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον και κάνουμε προτάσεις προκειμένου να μείνουμε όρθιοι ως κοινωνία και να προχωρήσουμε μπροστά.

 

Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα θα έχετε ακούσει κι εσείς πως ο κόσμος της παράταξης θέλει τι κόμμα σας πιο δυναμικό αντιπολιτευτικά. Θα το δούμε αυτό;

Θεωρώ ότι η πλειοψηφία του κόσμου εκτίμησε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσιάσαμε προτάσεις για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και ασκήσαμε δριμύτατη κριτική σε μια σειρά θέματα, όπως το σκάνδαλο των βάουτσερ που ανάγκασε την κυβέρνηση να το πάρει πίσω. Η αντιπολίτευσή μας είναι προγραμματική και δυναμική τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Η δίμηνη περίοδος της καραντίνας αντικειμενικά δεν επέτρεπε εξωτερική κοινωνική δραστηριότητα και πολιτικές συγκεντρώσεις. Αξιοποιήσαμε, όμως, κατά το δυνατόν τις τηλεδιασκέψεις, τόσο με θεματικό και πολιτικό περιεχόμενο, όσο και για διάλογο με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, που αγωνιούν και βιώνουν ήδη τις συνέπειες της ύφεσης και των κυβερνητικών επιλογών. Έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως ο εμπαιγμός της κυβέρνησης της ΝΔ προς τη μεσαία τάξη, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

 

Έχετε μπει σε μία περίοδο εξωστρέφειας;

Ναι, με συνεχείς επαφές, κοινοβουλευτικό έλεγχο, παρεμβάσεις και προτάσεις. Στο επόμενο διάστημα, που αποκλιμακώνονται τα μέτρα και θα είναι πλέον δυνατές οι εκδηλώσεις και οι μετακινήσεις σε όλη τη χώρα, θα αναδειχθούν ακόμη περισσότερο οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες μας.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη λογική «όποιος επιβιώσει» προς όφελος των μεγάλων και ισχυρών!

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα έκανε όλα σωστά στην διαχείριση της πανδημίας. Εσείς πάλι λέτε ότι «ξέχασε» να δώσει ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας…

Δεν ξέχασε, είναι πολιτική της επιλογή! Δεν αρκούν αποσπασματικά μέτρα στην αντίληψη του «βλέποντας και κάνοντας». Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη λογική «όποιος επιβιώσει» προς όφελος των μεγάλων και ισχυρών!

Με την κρίση της πανδημίας κατέρρευσε το νεοφιλελεύθερο αφήγημα. Αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ η ανάγκη του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους, η σημασία των δημόσιων πολιτικών, παρεμβάσεων και επενδύσεων. Σήμερα χρειάζεται με σχέδιο και αλληλεγγύη να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πρωτόγνωρης κρίσης που ζούμε. Απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης με γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα ενισχύσεων και ρευστότητας για τη στήριξη της  πραγματικής οικονομίας, των μισθών και των θέσεων εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της ύφεσης, των «λουκέτων», της ανεργίας και των ανισοτήτων που συνεχώς διευρύνονται.

 

Φοβάστε ότι στα εργασιακά θα γυρίσουμε σε μνημονιακές καταστάσεις για όσους δεν θα χάσουν τη δουλειά τους;

Δυστυχώς δεν είναι απλά φόβος αλλά η σκληρή πραγματικότητα! Με αφορμή την κρίση, η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη προχωρά στην αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας μονιμοποιώντας μέτρα που καταλύουν τις εργασιακές σχέσεις και ενθαρρύνουν τις απολύσεις. Μόνο τον Απρίλιο υπήρξε απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας, με άμεσο δυσμενή αντίκτυπο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Η προοπτική είναι εφιαλτική αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης και επιδότησης της εργασίας.

 

Τι να περιμένουμε από το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι»;

Η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ με αυξανόμενη αγωνία, προβλήματα και δυσκολίες. Η επαναφορά στη νέα κανονικότητα δεν μπορεί να σημάνει την εφαρμογή της αρχής της «ανοσίας της αγέλης» στην οικονομία και στην κοινωνία, ούτε την επιβολή μιας νέας μνημονιακής πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε ανοικτό διάλογο με την κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου και μιας επικαιροποιημένης πρότασης στα νέα δυσμενή δεδομένα για την αντιμετώπιση της κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη στήριξη της εργασίας και την προστασία των ανέργων και των αδύναμων.

Με αφορμή την κρίση, η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη προχωρά στην αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας μονιμοποιώντας μέτρα που καταλύουν τις εργασιακές σχέσεις και ενθαρρύνουν τις απολύσεις.

Πώς κρίνετε την πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας; Είναι ένα θετικό βήμα ή κρύβει παγίδες;

Είναι ένα πρώτο βήμα  που χρειάζεται ανάλυση και αποσαφήνιση. Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες και πώς ερμηνεύονται καθώς και πώς θα καταλήξει η συζήτηση την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από μια πρώτη ανάγνωση της πρότασης, είναι θετικό ότι για πρώτη φορά προβλέπει μια διαδικασία αμοιβαιοποίησης των βαρών και θεσμικά ενεργοποιεί τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και όχι διακυβερνητικούς θεσμούς, όπως είχε γίνει στην κρίση του 2010. Αναφέρονται όμως προϋποθέσεις που θα μπορούσε να θεωρηθούν εν δυνάμει μνημονιακού τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμείνει εγκλωβισμένη στους συσχετισμούς και στις ίδιες εμμονές και αποτυχημένες συνταγές που επικράτησαν στην χρηματοπιστωτική κρίση το 2010. Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν ούτε ποιοτικά, ούτε ποσοτικά. Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει ένας θετικός και προωθητικός συμβιβασμός. Εναπόκειται βέβαια και σε κάθε χώρα πώς θα διαπραγματευθεί για το ύψος του ποσού που της αναλογεί, με ποιες προϋποθέσεις και, κυρίως, πώς θα αξιοποιήσει τις νέες αυτές δυνατότητες με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Η πρόσφατη υπόθεση των βάουτσερ ανέδειξε έντονα αυτήν τη διάσταση και την ανάγκη στενής παρακολούθησης και ελέγχου της κυβέρνησης.

 

Την Τετάρτη η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του κ.Παπαγγελόπουλου, παρότι η κυρία Δημητρίου ήταν αποκαλυπτική για όσα συνέβησαν σε επίπεδο δικαιοσύνης γύρω από την υπόθεση Novartis. Θεωρείτε ότι η πορεία της προανακριτικής ήταν προδιαγεγραμμένη;

Μόνη της η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν, με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι. Ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχαμε στην ψηφοφορία. Δεν νομιμοποιούμε τον ευτελισμό και την εργαλειοποίηση της διαδικασίας της προανακριτικής για προαποφασισμένες πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι φανερό ότι η προσπάθεια της ΝΔ να τεκμηριώσει τη δήθεν «σκευωρία» στην υπόθεση της Novartis κατέληξε σε φιάσκο. Γι’ αυτό έφεραν τη χωρίς θεσμικό προηγούμενο πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου. Ενδεικτική η απουσία κατά τη συζήτηση του πρωθυπουργού και των υπουργών από τα κυβερνητικά έδρανα. Όσο όμως και να επιμένουν στη ρεβανσιστική τους τακτική και στον αποπροσανατολισμό από τη διερεύνηση του πραγματικού σκανδάλου της Novartis, δεν θα το πετύχουν. Ο κόσμος καταλαβαίνει την μικροπολιτική σκοπιμότητα, κρίνει και βγάζει τα συμπεράσματα του.

Ο ευτελισμός των θεσμικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών και οι μεθοδεύσεις της ΝΔ δυστυχώς δεν έχουν όρια. Τα απαράδεκτα γεγονότα που συντελέστηκαν κατά τη ψηφοφορία συνιστούν κατάφορη παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας και εξευτελίζουν το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο. Δυστυχώς ο Προεδρος της Βουλής δεν προστατεψε το κύρος του Κοινοβουλίου απο αυτήν την προφανώς άκυρη ψηφοφορία.

Ζητήσατε ως ΣΥΡΙΖΑ την αποπομπή του κ.Σκέρτσου για την παρέμβαση του στην δικαιοσύνη, όμως ο ίδιος απάντησε ότι διατύπωσε άποψη ως απλός πολίτης. Δεν είναι λίγο οξύμωρο αυτό;

Είναι υποκριτικός αυτός ο ισχυρισμός του κ. Σκέρτσου και κυνική η κυβερνητική του κάλυψη. Η αρχική του δήλωση ήταν μια απαράδεκτη παρέμβαση στη δικαιοσύνη, σε μια δίκη σε εξέλιξη, παραμονή έκδοσης της απόφασης για μια υπόθεση που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και σε μια περίοδο με αυξανόμενα κρούσματα δολοφονιών, βιασμών και κακοποιήσεων γυναικών. Ο κ. Σκέρτσος είναι υφυπουργός και μάλιστα συντονιστής του κυβερνητικού έργου. Αν θέλει να σχολιάζει και να διατυπώνει προσωπικές απόψεις, μπορεί εφόσον παραιτηθεί από την κυβερνητική του θέση.

Δεν νομιμοποιούμε τον ευτελισμό και την εργαλειοποίηση της διαδικασίας της προανακριτικής για προαποφασισμένες πολιτικές σκοπιμότητες.

Πώς μπορεί να συνεχιστεί η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένης της χρονικής μετάθεσης του Συνεδρίου;

Η διεύρυνση και η διαδικασία ανασυγκρότησης είναι μια δεδομένη στρατηγική πολιτική επιλογή. Μία κοινή συλλογική και συντεταγμένη προσπάθεια του  ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη με θετική ανταπόκριση. Την περίοδο των περιοριστικών μέτρων αντικειμενικά δεν μπορούσε να γίνουν ανοικτές εκδηλώσεις. Αξιοποιήθηκε όμως  ιδιαίτερα η ψηφιακή μας πλατφόρμα iSYRIZA  με επιτυχία. Ένα από τα θετικά αυτής της δοκιμασίας της πανδημίας ήταν που όλοι εξοικειωθήκαμε και αξιοποιήσαμε περισσότερο τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας και διαλόγου. Τώρα, που επανερχόμαστε σταδιακά σε μία κανονική πολιτική  και κοινωνική δραστηριότητα, θα εντείνουμε τις δράσεις και τις πολιτικές μας διαδικασίες με όλα τα μέσα, και της φυσικής παρουσίας και της ψηφιακής επαφής. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας και κοινωνικής αγωνίας, που αναδεικνύει επιτακτικά την ανάγκη ενός Προοδευτικού Σχεδίου οικονομικής επανεκκίνησης και κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2019 επιβεβαίωσε και εδραίωσε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον βασικό εκφραστή του προοδευτικού – αριστερού πόλου στη χώρα μας. Με τις κοινές αρχές και αξίες μας γράφουμε μια νέα σημαντική σελίδα στην ιστορία του προοδευτικού και αριστερού κινήματος της χώρας μας. Επιλέγουμε να είμαστε στην ίδια πλευρά, στον κοινό αγώνα, μαζί με τους πολλούς για Ισότητα, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, στην οποία οφείλουμε να απαντήσουμε με τις προγραμματικές μας προτάσεις, που να απαντούν στις σημερινές ανάγκες και προοπτικές της χώρας μας και του λαού μας, να αποτελούν πεδίο ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να εκφράζουν μια νέα προοδευτική πλειοψηφία.

 

Θεωρείτε ότι μετά τα μηνύματα που εξέπεμψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αποδέκτες τα στελέχη του χώρου ότι θα περιοριστούν τα φαινόμενα εσωστρέφειας;

Ναι, γιατί είμαστε όλοι στρατευμένοι και πιστεύουμε στη μεγάλη σημασία της  συλλογικής μας προσπάθειας.

 

* Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών