Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο newsique: Η κυβέρνηση παρατηρεί άπραγη την έκρηξη τιμών

Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την ώρα που δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από τον κορωνοϊό ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στον διχασμό και τη μετάθεση των ευθυνών στους πολίτες. Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλάει στη συνέντευξή της στο newsique.gr για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, με την οποία την συνέδεε φιλία από τα φοιτητικά τους χρόνια. Αναφορικά με την ακρίβεια, η κα Ξενογιαννακοπούλου τονίζει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη την έκρηξη των τιμών ενώ αν είχε υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ήδη οι πολίτες θα είχαν αισθανθεί κάποια ανακούφιση από τα οικονομικά τους βάρη.

Η τομεάρχης Εργασίας απορρίπτει παράλληλα την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης πως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που επίσης προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αυξήσει την ανεργία και θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας ενώ επαναλαμβάνει τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, σχολιάζοντας πως επιφέρει ήδη αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους. Σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται για τη νίκη στις επόμενες εκλογές με στόχο τη συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης και υπό το πρίσμα αυτό έχει τη σημασία της η στάση του ΚΙΝΑΛ, μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών του διεργασιών.

Συνέντευξη στη Βούλα Kεχαγιά

Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, η Φώφη Γεννηματά με τη στάση της απέναντι στην ασθένειά της έστειλε και κάποια σημαντικά μηνύματα. Τι θα ξεχωρίζατε;

Αισθάνομαι μεγάλη θλίψη. Με την Φώφη ήμασταν φίλες από τα φοιτητικά μας χρόνια και ήταν πολύχρονη η κοινή πολιτική μας πορεία στο κόμμα και αργότερα στο Υπουργείο Υγείας. Από κάθε θέση ευθύνης που πέρασε την χαρακτήριζε η ανθρωπιά, η αποτελεσματικότητα και η κοινωνική ευαισθησία. Πάλεψε από την πρώτη στιγμή, που αντιμετώπισε το πρόβλημα της υγείας της, με δύναμη και με μεγάλη αξιοπρέπεια μέχρι την τελευταία στιγμή. Έδινε απλόχερα αγάπη γύρω της, και με αγάπη θα τη θυμόμαστε πάντα.

Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει χάσει τον έλεγχο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν στήριξε το ΕΣΥ, γιατί επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Δεν θωράκισε τους χώρους εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έχει περιθωριοποιήσει την επιστημονική επιτροπή και δίνει αντιφατικά μηνύματα για τον εμβολιασμό, εφησυχασμού από τη μια, απειλών από την άλλη. Είναι ενδεικτική η επανάληψη του ίδιου λάθους στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου ενώ φέτος τα μεγέθη είναι πολύ χειρότερα. Υποτιμά συστηματικά την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και παραβλέπει τις προειδοποιήσεις των ειδικών ενώ ο ECDC κατατάσσει την Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου. Είναι αδιανόητο σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση να προχωρά στη συγχώνευση σχολικών τμημάτων και να μην φροντίζει να λειτουργήσουν επί τόσους μήνες οι κινητές μονάδες εμβολιασμού. Είναι αδιανόητο οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ να είναι σήμερα λιγότεροι από ό,τι ήταν πριν την πανδημία και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να κόβει 900 εκατ. ευρώ από τη δημόσια υγεία στον προϋπολογισμό του 2022. Στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για στοιχειώδη συνεννόηση μπροστά στην πανδημία που καλπάζει και τη συγκρότηση μιας επιτροπής επιστημόνων κοινής αποδοχής για τη συντονισμένη αντιμετώπιση της, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά απάντησε με μικροπολιτική επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα και ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στην μετάθεση ευθυνών στους πολίτες και στον διχασμό. Εμείς, αντίθετα, επιμένουμε στην ανάγκη αντιμετώπισης της τραγωδίας της πανδημίας με όρους σοβαρότητας και υπευθυνότητας.

 

«Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα και ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στην μετάθεση ευθυνών στους πολίτες και στον διχασμό»

 

Η ακρίβεια καλπάζει όμως η κυβέρνηση διστάζει να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Γιατί ακολουθεί αυτήν την τακτική;

Η κυβέρνηση όχι μόνο διστάζει αλλά παρατηρεί άπραγη την έκρηξη τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια, χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο. Είναι αποκομμένη από τη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός ανάπτυξης μίλησε για «αδικαιολόγητο πανικό» σε σχέση με την ακρίβεια και έφερε ένα νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές με το οποίο οι αγρότες αποκλείονται από τις λαϊκές και θα πρέπει να απευθύνονται στους μεσάζοντες. Αυτό σημαίνει πιο ακριβά προϊόντα για τους καταναλωτές και τις λαϊκές οικογένειες και παράδοση των μικρών παραγωγών και επαγγελματιών στα μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα. Σήμερα απαιτείται ριζική αλλαγή πολιτικής και άμεση λήψη μέτρων. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των πολιτών. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους και παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση πράττει το αντίθετο. Ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ, αρνείται να μειώσει τη φορολογία των καυσίμων και με τον νόμο Χατζηδάκη προωθεί τη φθηνή και ελαστική εργασία.

 

Ξενογιαννακοπούλου στο newsique: «Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει χάσει τον έλεγχο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν στήριξε το ΕΣΥ, γιατί επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Δεν θωράκισε τους χώρους εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έχει περιθωριοποιήσει την επιστημονική επιτροπή και δίνει αντιφατικά μηνύματα για τον εμβολιασμό, εφησυχασμού από τη μια, απειλών από την άλλη».

 

Θεωρείτε ότι εάν ήδη είχε προχωρήσει στην μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα -πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως τροπολογία- θα υπήρχε ήδη μία ανακούφιση των πιο ευάλωτων;

Ναι, θα ήταν ήδη ορατά τα θετικά αποτελέσματα και θα υπήρχε ανακούφιση στους πολίτες και στα νοικοκυριά τώρα που έχουμε πλέον μπει στη χειμερινή περίοδο.

Το επιχείρημα των κυβερνώντων είναι ότι εάν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός τότε θα ανέβουν τα ποσοστά της ανεργίας. Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος;

Όχι, το αντίθετο ισχύει. Η αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, συνεπώς θα ενισχυθεί η ζήτηση και ο τζίρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Μια παρεμφερής κριτική που σας ασκείται είναι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Τι απαντάτε.

Η πολιτική της φθηνής και ελαστικής εργασίας υπονομεύει την βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε ενίσχυση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Θα αναγκάσει τις μεγάλες επιχειρήσεις να μην στηρίζονται σε χαμηλούς μισθούς αλλά να επενδύσουν στην ποιότητα των προϊόντων και στην καινοτομία. Σε αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ανάγκη εξασφάλισης αξιοπρεπών κατώτατων μισθών, με βασικό επιχείρημα ότι η αύξηση των κατώτατων μισθών όχι μόνο δεν έχει αρνητική επίδραση στην ανεργία και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αλλά αποτελεί προϋπόθεση για τη στήριξη της ζήτησης και τη γρήγορη ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση της πανδημίας.

 

«Η πολιτική της φθηνής και ελαστικής εργασίας υπονομεύει την βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

 

Σε τι βαθμό έχει αρχίσει να εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του Νόμου Χατζηδάκη και ποιες οι συνέπειες για τους εργαζόμενους;

Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη εφαρμόζεται και επιφέρει τις αρνητικές του συνέπειες στους εργαζομένους. Καταστρατήγηση του οκτάωρου, μείωση αποδοχών, ανεξέλεγκτες απολύσεις, υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κάθε συνδικαλιστικής δράσης και διεκδίκησης. Η δέσμευσή μας είναι σαφής και κατηγορηματική. Όταν θα έχουμε μετά τις εκλογές τη λαϊκή εντολή, θα τον καταργήσουμε όπως και όλες τις αντικοινωνικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Την επόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής με αιχμή την Λίστα Πέτσα που έχει προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Τι πιστεύετε ότι θα κάνει τελικά η κυβέρνηση;

Η Εξεταστική Επιτροπή θα συγκροτηθεί είτε ψηφίσει η ΝΔ είτε όχι. Την υποστηρίζουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς αποτελεί ζήτημα κρίσιμο για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον να εξετασθούν τα ζητήματα χειραγώγησης της κοινής γνώμης και αδιαφανούς χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης. Δεδομένου λοιπόν ότι η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά τη σύστασή της αποδέχεται οποιαδήποτε πρόταση για χρονική διεύρυνση, τι είναι αυτό που φοβίζει τον κ. Μητσοτάκη και προσπαθεί με κάθε μέσο να την αποφύγει; Θα σεβαστεί η ΝΔ τη διαδικασία του άρθρου 68 παρ. 2 του νέου Συντάγματος, που και οι βουλευτές της ψήφισαν; Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να εξηγήσουν για ποιο λόγο απειλούν ότι θα συγκροτηθούν δύο επιτροπές με το ίδιο αντικείμενο στη Βουλή ευτελίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για “καθαρή νίκη” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη Κυριακή ώστε από την Δευτέρα κιόλας η χώρα να έχει προοδευτική κυβέρνηση. Ο στόχος είναι εφικτός;

Ναι, αγωνιζόμαστε για τη νίκη στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Με τις προτάσεις και τις δράσεις μας εκφράζουμε μία ευρεία κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, των κοινωνικά αδύναμων και των νέων που βιώνουν με δραματικό τρόπο την κρίση και τις δραματικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής και αναζητούν μία νέα προοδευτική προοπτική.

 

«Κρίσιμο ζήτημα για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον να εξετασθούν τα ζητήματα χειραγώγησης της κοινής γνώμης και αδιαφανούς χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης»

 

Πώς πρέπει να κινηθεί από εδώ και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον δρόμο προς τις εκλογές σε σχέση με την κοινωνία;

Όπως γνωρίζετε, παρουσιάσαμε το πλαίσιο των προγραμματικών μας θέσεων που αποτελεί μία ολοκληρωμένη εναλλακτική και αξιόπιστη πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης. Συστηματικά αναδεικνύουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της πολλαπλής κρίσης, συζητάμε με τους φορείς και ερχόμαστε σε επαφή με τους πολίτες. Εντείνουμε τη δράση και τις πρωτοβουλίες μας, προκειμένου η διάχυτη επισφάλεια και αγωνία να μετατραπεί σε θετική πλειοψηφική δυναμική πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Στην πορεία για το συνέδριο μας, τους επόμενους τρεις μήνες, θα πραγματοποιήσουμε μία μεγάλη εκστρατεία με εξωστρεφείς δράσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Επηρεάζεται το κόμμα σας από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ σε ό,τι αφορά την προοπτική των κυβερνητικών συνεργασιών;

Με την ψήφο του λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ο κορμός του ευρύτερου προοδευτικού αριστερού χώρου. Ο Αλέξης Τσίπρας σταθερά αναφέρεται στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων με τις άλλες προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, καθώς και στην προοπτική των συνεργασιών για μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση, δεδομένου ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ενδιαφέρον οι εσωκομματικές διεργασίες και η στάση του ΚΙΝΑΛ.

 

*Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β1’ Βόρειας Αθήνας

-Ad-