Μ. Σαραντοπούλου στο newsique: «Μόνο η απόδραση σώζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τις φωνές μιας Ελλάδας που ο ίδιος γονάτισε»

Η πρωθυπουργική δήλωση πως “πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές” επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι ο κ. Μητσοτάκης “θα καταφύγει στην κάλπη”.

Η κυρία Μαύρα Σαραντοπούλου μέλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνέντευξή της στο newsique.gr τονίζει ότι μόνο η απόδραση μπορεί να σώσει τον κ. Μητσοτάκη από τις φωνές μιας Ελλάδα, που ο ίδιος γονάτισε. Όσο για τον στόχο του κόμματός της, αυτός είναι να φέρει στο προσκήνιο το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που η ΝΔ έστειλε στο περιθώριο. Η κυρία Σαραντοπούλου σχολιάζοντας το μέτρο της ισάριθμης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών στα όργανα τονίζει πως “εμείς, οι νέες γυναίκες στην πολιτική, είμαστε εδώ, ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με μόρφωση, με θέση στην αγορά εργασίας, με ενσυναίσθηση και βίωμα των κοινωνικών προβλημάτων, ως πρωταγωνίστριες».

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κυρία Σαραντοπούλου, θεωρείτε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κάποιο “θερμό” επεισόδιο ή κάποιο ατύχημα μέσα στο καλοκαίρι;

Αγαπητή κυρία Κεχαγιά, παρακολουθώντας κανείς την οικονομική πορεία της Τουρκίας αλλά και τη συμπεριφορά της προς τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο γείτονας προκαλεί για να αποστρέψει το βλέμμα του λαού του από τα εσωτερικά ζητήματα. Ωστόσο, στην παρούσα φάση έχουμε μία ειδοποιό διαφορά: Την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Ας θυμηθούμε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μάς διαβεβαίωνε για ένα ήσυχο καλοκαίρι. Όπως όλα δείχνουν, μόνο ήσυχο δεν είναι μέχρι στιγμής. Οι προκλήσεις είναι πολλές και η κυβέρνηση έδειξε ξεκάθαρα πως δεν έχει συναίσθηση της εθνικής ευθύνης. Και αυτό είναι ένα γεγονός, που από μόνο του μάς ανησυχεί. Δεν είναι απίθανο, δηλαδή, κάποιο ατύχημα στο Αιγαίο ή επεισόδιο μέσα στο καλοκαίρι. Στη διεθνή σκακιέρα η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να λειτουργεί με θάρρος, υπερασπιζόμενη τα εθνικά της συμφέροντα. Όταν αφήνεις χώρο, θα βρεθείς να κάνεις βήματα υποχώρησης χωρίς να το καταλάβεις. Αυτό συμβαίνει με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ευτυχώς, που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, απάντησε στον Ταγίπ Ερντογάν, τοποθετώντας το ζήτημα στη σωστή βάση. Με θάρρος, ως γνήσιος πατριώτης, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα θα προστατέψει την εθνική της κυριαρχία αλλά και ως δημοκράτης Αριστερός, που απλώνει το χέρι στον γείτονα λαό και αποκηρύσσει τον εθνικισμό.

 

Εκτιμάτε ότι με όχημα την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές για εθνικούς λόγους;

Εάν ο πρωθυπουργός επικαλεστεί εθνικούς λόγους για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, θα είναι μία πρώτης τάξεως δικαιολογία για αυτόν. Θα τον βολέψει δηλαδή. Την ίδια ώρα, η κίνηση αυτή θα φέρει στην επιφάνεια τόσο τον πανικό στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο και την ανικανότητα στη διαχείριση κορυφαίων θεμάτων, μείζονος εθνικής σημασίας.

 

«Όταν αφήνεις χώρο, θα βρεθείς να κάνεις βήματα υποχώρησης χωρίς να το καταλάβεις»

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάτε ούτως ή άλλως εκλογές. Θεωρείτε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αποδράσει με κάλπες μέσα στο Φθινόπωρο;

Είμαστε σίγουροι πως θα καταφύγει στην κάλπη. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωσή του «πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές», «αδειάζοντας» επί της ουσίας κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που δήλωναν μέχρι χθες πως δεν υπάρχει περίπτωση να καταφύγουμε σε πρόωρες κάλπες. Άλλωστε, το ίδιο το Μαξίμου εδώ και μήνες αφήνει διαρροές στον τύπο περί πρόωρων εκλογών. Τα προβλήματα που δημιούργησε η διαχείριση αυτής της κυβέρνησης είναι τεράστια. Οι ευθύνες της ακόμη πιο μεγάλες. Τι έχει να πει η Νέα Δημοκρατία στον ελληνικό λαό για τη διαχείριση της πανδημίας; Για τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα; Για το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε καμία πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού; Για το ανοδικό ράλι των τιμών στα καύσιμα μήνες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος; Για την αισχροκέρδεια στα είδη πρώτης ανάγκης; Για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής που, αντί να πληρώσουν οι πάροχοι, πληρώσαμε όλοι εμείς; Για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και μάλιστα δύο φορές; Για την άγνοια της δεύτερης αποστολής του ελληνικού κοινοβουλίου;

Για να μη μιλήσουμε για την καταπάτηση των δικαιωμάτων. Τι να πούμε για αυτά; Από τα σινεμά και τα κέντρα διασκέδασης των νέων που «μπούκαραν» οι αστυνομικοί και έβγαζαν τα παιδιά με τα χέρια στο κεφάλι χωρίς λόγο και αιτία μέχρι τον ξυλοδαρμό της οικογένειας Ινδαρέ; Αλήθεια, τέτοια κοινωνία θέλουμε;

Ναι, μόνο η απόδραση σώζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τις φωνές μιας Ελλάδας που ο ίδιος γονάτισε. Δικός μας κοινωνικός και πολιτικός στόχος να φέρουμε στο προσκήνιο το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που η Νέα Δημοκρατία έστειλε στο περιθώριο.

 

«Μόνο η απόδραση σώζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τις φωνές μιας Ελλάδας που ο ίδιος γονάτισε»

 

Η ακρίβεια εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών;

Ο ελληνικός λαός, είναι ένας κουρασμένος λαός. Κουρασμένος από τα μνημόνια, τις περικοπές, τις θυσίες για να κρατήσει το κράτος του όρθιο. Την ίδια ώρα, όμως, είναι και ένας βαθιά υπερήφανος λαός. Ένας λαός που δουλεύει, που θέλει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του και να προχωρά. Να ανοίγει δρόμους. Ο Έλληνας δεν είναι μπαταχτζής ή τζαμπατζής, όπως τον χαρακτήρισαν ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό ήρθε η ώρα να εμπιστευτεί πραγματικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Γιατί έχει σημασία να θυμόμαστε πως η κυβέρνηση του 2015-2019 είναι η μόνη κυβέρνηση από τη σύσταση του ελληνικού κράτους που άφησε σοβαρό απόθεμα στα κρατικά ταμεία, 38 δισ. ευρώ. Η ακρίβεια που του επέβαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθώς και η στέρηση της αξιοπρέπειάς του, είναι κορυφαίοι λόγοι για να ρίξει ο πολίτης την ώρα της κάλπης το «μαύρο» στη δεξιά.

 

Γιατί κατά τη γνώμη σας η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα για να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού;

Είναι πολύ περίεργο στ΄ αλήθεια. Κάθε κυβέρνηση τούτη την ώρα θα ήθελε τουλάχιστον να κρατήσει κοντά της το κομματικό της ακροατήριο. Εδώ φαίνεται πως οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες. Μένει να μάθουμε από ποιους πιέζεται η κυβέρνηση και δεν «πατά» το κρατικό φρένο, ως οφείλει, για να προστατεύσει το πορτοφόλι του Έλληνα φορολογούμενου. Βεβαίως, θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πως αυτή είναι η πολιτική πεπατημένη της δεξιάς. Ο νεοφιλελευθερισμός. Δηλαδή, με απλά λόγια, η απόλυτη υποταγή στις αγορές. Η δήλωση πως «η αγορά αυτορυθμίζεται» δεν είναι του αέρα. Είναι η φύση και η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Όποιος έχει δηλαδή το χρήμα μπορεί να κουμαντάρει την κατάσταση και να επιβιώσει. Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον.

 

Η ακρίβεια καθώς και η στέρηση της αξιοπρέπειάς του, είναι κορυφαίοι λόγοι για να ρίξει ο πολίτης την ώρα της κάλπης το «μαύρο» στη δεξιά.

 

Ο κ. Τσίπρας έχει εκφράσει την ελπίδα του ότι και τα άλλα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τον δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθιερώνοντας την ισάριθμη εκπροσώπηση των φύλων στα όργανα. Πώς βλέπετε αυτήν την πρωτοπορία;

Η πρωτοπορία αυτή δεν θα μπορούσε να μην ανήκει στο προοδευτικό κομμάτι της πολιτικής ζωής της χώρας μας, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν σχήμα οξύμωρο εν έτει 2022 εάν συνεχίζαμε ως κόμμα χωρίς την ισάριθμη εκπροσώπηση των φύλων στα όργανα. Μακάρι, σύντομα όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, με τους οποίους είμαστε συνομιλητές, να υιοθετήσουν την ισάριθμη εκπροσώπηση.

 

Τι εμπόδιζε ως τώρα τις γυναίκες να ασχολούνται με τα κοινά και συνολικότερα με την πολιτική;

Δεν είναι αλήθεια πως οι γυναίκες δεν ασχολούνται με την πολιτική. Σίγουρα δεν είχαν στο πολιτικό στερέωμα τον χώρο που είχαν και έχουν οι άνδρες. Αυτό κατά τη γνώμη μου οφείλεται σε δύο ζητήματα: Το πρώτο είναι κοινωνιολογικού περιεχομένου και έχει να κάνει με τη νόρμα της πατριαρχίας, που όντως επιβιώνει ακόμη στις δομές της κοινωνίας μας. Ναι, η γυναίκα στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών θεωρείται αναποτελεσματική. Όμως η ίδια η ζωή τους διαψεύδει. Το δεύτερο ζήτημα είναι το πρακτικό κομμάτι της ζωής,  που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κρατική μέριμνα. Θα κάνω μία απλή ερώτηση: Μπορεί μία γυναίκα- μητέρα που θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική και με τα κοινά, να το πράξει; Όχι εύκολα. Διότι η υποχρέωση φροντίδας των παιδιών και η έλλειψη βοήθειας το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο. Πού βρίσκεται το κράτος σε όλο αυτό; Σχεδόν πουθενά. Μπορεί μία νέα μητέρα να συνεχίσει τις σπουδές της και να εντρυφήσει στα πολιτικά δρώμενα, όταν δουλεύει και αμείβεται με το βασικό μισθό; Ούτε χρόνος ούτε χρήμα. Πού βρίσκεται το κράτος; Σχεδόν πουθενά.

Εμείς ως νέες γυναίκες στην πολιτική, είμαστε εδώ, ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με μόρφωση, με θέση στην αγορά εργασίας, με ενσυναίσθηση και βίωμα των κοινωνικών προβλημάτων. Και είναι πολύ σημαντικό που ο ΣΥΡΙΖΑ «άνοιξε την πόρτα» της ποσόστωσης. Είμαστε στη μάχη της ζωής πρωταγωνίστριες. Γιατί μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με αποτελεσματικότητα σε πολλές ταυτόχρονες υποχρεώσεις. Και αυτό είναι άξιο θαυμασμού για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου. Κάθε άνθρωπος που δουλεύει, που βάζει στόχους και τους κατακτά, που έχει το βλέμμα και τον νου στην κοινωνία και στην πρόοδο είναι άξιος θαυμασμού και παράδειγμα. Εμένα, αυτή είναι η ματιά μου απέναντι στη ζωή. Και αυτό υποστηρίζω με τη στάση μου.

 

«Κάθε άνθρωπος που δουλεύει, που βάζει στόχους και τους κατακτά, που έχει το βλέμμα και τον νου στην κοινωνία και στην πρόοδο είναι άξιος θαυμασμού και παράδειγμα»

 

Η επιλογή μιας νέας γυναίκας για τη θέση της γραμματέως του κόμματός σας πιστεύετε ότι θα βοηθήσει πολιτικά και οργανωτικά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;

Η επιλογή νέων προσώπων σε καίριες θέσεις, σε στιγμές μάλιστα εσωκομματικών αλλαγών, σίγουρα βοηθά κάθε κομματικό σχηματισμό να προχωρήσει και να υλοποιήσει τα νέα του σχέδια.

 

H Μαύρα Σαραντοπούλου είναι Κοινωνιολόγος- Δημοσιογράφος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συντονίστρια της Οργάνωσης Μελών Εργατοϋπαλλήλων Πειραιά και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.