Μ. Σχοινάς: «Η Ευρώπη απέτυχε στον τομέα της αλληλεγγύης»

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα κατατεθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ο Έλληνας Επίτροπος παρουσιάζοντας στη Βουλή, και συγκεκριμένα στις επιτροπές Εθνικής Άμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τους βασικούς άξονες του νέου ευρωπαϊκού συμφώνου, υπογράμμισε πως είναι τρεις οι βασικές πτυχές που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος:

Ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Όλα συνδέονται με όλα. Πρέπει να ξεκινήσουμε καταρχήν από τις χώρες προέλευσης και διακίνησης καθώς παρά τις σημαντικές κοινοτικές επιδοτήσεις η Ευρώπη δεν κατάφερε να κρατήσει τους νέους ανθρώπους στις χώρες αυτές. Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε έξω από τα σύνορα μας.

Εξασφάλιση κοινής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Η διαχείριση περνά από την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Η νέα Frontex θα λέγεται Ευρωπαική Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, θα διαθέτει ίδια μέσα, μόνιμο προσωπικό που θα φτάνει τα 10.000 άτομα και θα μπορεί να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα. Ο κ. Σχοινάς είπε ότι τα μέλη της νέας Frontex θα πρέπει να εκπαιδεύονται όχι κάπου στην κεντρική Ευρώπη, αλλά στις συνοριακές περιοχές της ΕΕ.

Πρόγραμμα επιστροφών. Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει την προστασία της, αλλά όσοι δεν τυγχάνουν ευρωπαϊκού ασύλου πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες. Ο κ. Σχοινάς παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ακόμα μια αποτυχία διότι οι επιστροφές διαρκώς μειώνονται.

Ο κ. Σχοινάς παραδέχθηκε ότι η ΕΕ απέτυχε στον τομέα αλληλεγγύης που θα έπρεπε να δείξουν τα κράτη μέλη στις χώρες της πρώτης υποδοχής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ξεπερασμένη τη Συνθήκη του «Δουβλίνο ΙΙ» σε ότι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Τα τελευταία χρόνια ως Ευρώπη κάναμε πολλά για το μεταναστευτικό. Αλλά όχι τα πάντα», είπε και συμπλήρωσε πρέπει να αναγνωριστεί πως υπήρξε αποτυχία ιδιαίτερα στο επίπεδο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

-Ad-