Μ. Σχοινάς: «Κανένας δεν θα εξαιρεθεί από την υποχρέωση αλληλεγγύης»

O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο τονίζει ότι «τα κράτη – μέλη θα υποχρεωθούν τόσο να δεχτούν αιτούντες άσυλο όσο και να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες που θα υπάρχουν. Κανένας δεν θα εξαιρεθεί από την υποχρέωση αλληλεγγύης».

Ο Έλληνας Επίτροπος δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» Σαββατοκύριακο ότι η έγκριση του νέου Συμφώνου είναι στοίχημα για τη νέα Κομισιόν και κάνει λόγο για μια «εμβληματική προσπάθεια», για την οποία «η Ευρώπη δεν πρέπει να αποτύχει για δεύτερη φορά». Όπως εξηγεί, «στο νέο Σύμφωνο επιδίωξή μας είναι να επιμερίζονται τα βάρη στα κράτη – μέλη, όχι όπως συμβαίνει τώρα μόνο στα κράτη της πρώτης υποδοχής, όπως το επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία του Δουβλίνου. Αυτό είναι κάτι που προσπαθήσαμε να κάνουμε το 2016. Δεν βρήκαμε την απαραίτητη πλειοψηφία στα κράτη – μέλη. Θα το προσπαθήσουμε ξανά τώρα».

Για την εξασφάλιση των συνόρων της ΕΕ, ο κ. Σχοινάς κάνει λόγο για μια «πανίσχυρη» συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή με 10.000 μόνιμο προσωπικό, που θα έχει τα δικά του μέσα και θα οπλοφορεί και θα είναι δίπλα στις εθνικές Αρχές.

Σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, επισημαίνει ότι «συμφωνίες που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο δεν μπορούν να παραγάγουν τετελεσμένα. Είναι σαν να μην έχουν γίνει», ενώ δηλώνει ότι «η ευρωπαϊκή Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, τώρα εξάγει σταθερότητα κα ασφάλεια».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σεισμοί: Μεγάλες ουρές στο λιμάνι της Σαντορίνης – Ο κόσμος εγκαταλείπει το νησί
4 Φεβρουαρίου, 2025
Γαλλία: Άνδρας επιτέθηκε σε αστυνομικούς και επιχείρησε να αρπάξει το όπλο ενός από αυτούς
4 Φεβρουαρίου, 2025
Ρονάλντο: Είμαι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία
4 Φεβρουαρίου, 2025
Η εκεχειρία στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Τραμπ – Νετανιάχου
4 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΥΠΑ: Έως αύριο οι αιτήσεις για την κατάρτιση ανέργων σε ψηφιακές, πράσινες και οικονομικές δεξιότητες
4 Φεβρουαρίου, 2025
Καταδίκη 32χρονου για revenge porn και απειλές σε βάρος της πρώην συντρόφου του
4 Φεβρουαρίου, 2025
Στη Ρίο Άβε ο Μπακούλας έως το τέλος της σεζόν
4 Φεβρουαρίου, 2025
Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Σουηδία – Για πολλούς νεκρούς κάνουν λόγο τα ΜΜΕ
4 Φεβρουαρίου, 2025
Κινέζοι τουρίστες βγάζουν φωτογραφίες σε περιοχή της Σαντορίνης που σημειώθηκαν κατολισθήσεις
4 Φεβρουαρίου, 2025
Στον Έλον Μασκ ο έλεγχος του συστήματος πληρωμών του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών
4 Φεβρουαρίου, 2025