Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα και προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Κυριακής 30 Ιανουαρίου 2022.
Ο κ. Σχοινάς τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής πολιτικής “καρότου και μαστιγίου” απέναντι στην Τουρκία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Το μοντέλο των αμιγώς κυρώσεων δεν είναι σαφές πως θα εξυπηρετήσει τις ελληνικές και ευρωπαϊκές επιδιώξεις. Το βασικό ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ενός μίγματος κινήτρων και κυρώσεων, καρότου και μαστιγίου. Δηλαδή να χτίσουμε μια σχέση με την Τουρκία η οποία θα ξέρει πως αν υπάρχει πρόοδος στη λεγόμενη θετική ατζέντα (το μεταναστευτικό, τη συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας, περιφερειακών εντάσεων) θα έχει να κερδίσει από την Ευρώπη, αλλά αν περάσει αυτό που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει σαφέστατα θέσει ως κόκκινες γραμμές (ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο, στις ζώνες της οικονομικής δραστηριότητας) αμέσως αυτό θα ενεργοποιήσει ένα πλαίσιο κυρώσεων. Εγώ πιστεύω ότι αυτή η λογική “καρότου και μαστιγίου” ίσως εξυπηρετήσει περισσότερο τα ευρωπαϊκά και εθνικά μας συμφέροντα, παρά μια μονοσήμαντη πολιτική κυρώσεων”.
Σε ερώτηση για την κακοκαιρία “Ελπίς” και την πολιτική προστασία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε πως “η εξήγηση στο πρόβλημα της πολιτικής προστασίας είναι πως θα συγχρονίσουμε σχεδιασμό και πόρους με μια συντονιστική συνεργασία στην πράξη. Η οποία σε χώρες με σύνθετες αρμοδιότητες όπως η δική μας, δεν είναι αυτονόητη, θέλει προσπάθεια, διάρκεια και χρόνο”.
Ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού εκτίμησε πως σε κάποια στιγμή μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού του 2022, στη βάση όσων ξέρουμε σήμερα, θα αφήσουμε το πρόβλημα πίσω μας. “Τώρα έχουμε την πανδημία των ανεμβολίαστων. Να προβληματιστούν οι ανεμβολίαστοι για τον πολύ υψηλό φόρο σε ζωή που πληρώνουν και οι εμβολιασμένοι να συνεχίσουν με τις ενισχυτικές δόσεις για να χτιστεί το τείχος”.
Με αφορμή την ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Ρωσία πρέπει να ομαλοποιήσει κάποιο βαθμό σχέσεων όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικό και κοινωνικό αλλά και πολιτικό. Ίσως αυτή η κρίση να είναι η αφορμή για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με τη Ρωσία και αν αυτό απαιτήσει κάποιες στιγμές κρίσης, ενδεχομένως να είναι και απαραίτητες”.
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στις προοπτικές της Θεσσαλονίκης, προτείνοντας να δημιουργηθεί στην πόλη “Εθνικό Κέντρο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων”. Επισήμανε ότι από το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου η Κεντρική Μακεδονία περιμένει πόρους ως 1.3 δισ. Ευρώ ενώ πρόσθεσε πως παράλληλα είναι και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. “Εκεί δεν υπάρχει γεωγραφικός καταμερισμός αλλά θεματική προτεραιοποίηση. Εδώ έχουμε όλα τα συστατικά που μπορεί να κάνουν τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστή στον τομέα των δεξιοτήτων”, σημείωσε.