Στην ανάγκη οικοδόμησης ενός πλαισίου εθνικής ομοφωνίας απέναντι στις υπαρκτές τουρκικές, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Μιλώντας επί του Προϋπολογισμού, είπε ότι το περιβάλλον αστάθειας παραμένει, και γι’ αυτό οφείλουμε εντός και εκτός Βουλής, να οικοδομούμε με υπευθυνότητα ένα πλαίσιο εθνικής ομοφωνίας απέναντι στις υπαρκτές τουρκικές απειλές. «Οι Έλληνες στεκόμαστε όρθιοι και στεκόμαστε ενωμένοι, και αυτή πρέπει να είναι η μόνιμη επωδός κομμάτων και αρχηγών, σε κάθε τους τοποθέτηση, διότι το νέο σκηνικό απαιτεί από εμάς να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην ομόφωνη στήριξη της Ε.Ε., της θέσης ότι το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες, και ότι η Ε.Ε. είναι αλληλέγγυα σε Κύπρο και Ελλάδα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει επιπροσθέτως καταφέρει να αποκτήσει αξιόπιστους συνομιλητές και να κτίσει συμμαχίες, πάνω στον άξονα αμοιβαίου σεβασμού και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη ζούγκλα, στην εποχή του ‘δίκαιο είναι ό,τι επιθυμεί ο ισχυρός’» σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.
Παράλληλα, ο αν. υπουργός Εξωτερικών, έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, να μην εκφράζονται φοβικά απέναντι στο μεταναστευτικό φαινόμενο, που «ήρθε για να μείνει», αλλά να εκφράζεται με έναν τρόπο δημιουργικό, δημιουργώντας επιτέλους τις δομές και τις διαδικασίες ώστε να το αντιμετωπίσουμε. «Δεν πρόκειται να τελειώσουν τα προβλήματά μας [..] στους φράκτες του Έβρου, ούτε στην ενίσχυση της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Θα πετύχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση, όταν όλες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αποφασίσουμε ότι θα το διαχειριστούμε. «μεταφέροντας το βάρος στο σύνολο της Ευρώπης και όχι καταδικάζοντας τις χώρες πρώτης υποδοχής, και ακόμα περισσότερο τα νησιά του Αιγαίου» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.