Να της ζητήσει συγγνώμη ζητάει από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Μυρσίνη Ζορμπά.
Όπως υποστηρίζει η τ. υπουργός Πολιτισμού ο κ. Γεωργιάδης με δηλώσεις στα κανάλια της αποδίδει «την πολιτική ευθύνη για τον χαρακτηρισμό και τη διατήρηση τριών ιστορικών αεροσκαφών στο Ελληνικό», ενώ η ίδια δεν έχει υπογράψει «παρόμοια απόφαση ως υπουργός Πολιτισμού, παρά τη σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου. Αναμένω, επομένως, να κάνει νέες δηλώσεις και να ζητήσει συγγνώμη, όπως οφείλει».
Η ίδια τονίζει ότι «το ψέμα αυτό, με στοχοποίησε προσωπικά ως ένα κακό και επιζήμιο για τις μεγάλες επενδύσεις παράδειγμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρόμοιες αποφάσεις καθυστέρησαν την επένδυση στο Ελληνικό. Όμως, κι αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο ψέμα καθώς οι επενδύσεις δεν ολοκληρώνονται σε μια στιγμή πατώντας το κουμπί αλλά απαιτούν τον αναγκαίο χρόνο. Γι’ αυτό και ο κ. Γεωργιάδης αντί για τις μπουλντόζες που διακήρυττε ότι θα μπουν «από Δευτέρα» ζητάει τώρα αναβολή ως τον Δεκέμβριο, διαψεύδοντας την άμεση αποτελεσματικότητα που ο ίδιος υποσχόταν».
«Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να δει κανείς και το σκεπτικό της εισήγησης της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού για τα τρία ιστορικά αεροσκάφη (BOEING 727-284 “Mount Olympus” SX-CBA, BOEING 747-284B “Olympic Eagle” SX-OAB και BOEING 737-284 ADVANCED “Apollo” SX-BCA) υπέρ του χαρακτηρισμού τους ως νεότερων κινητών μνημείων, σύμφωνα με το άρθρο 20, παρ. 1ε΄ του Ν.3028/2002: «λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής αξίας τους, καθώς συνδέονται με την ιστορία των ελληνικών αερομεταφορών και ειδικώς με την Ολυμπιακή Αεροπορία, την εταιρία δηλαδή που, καλύπτοντας το αναγκαίο μεταφορικό έργο, συνέβαλε τόσο στην διαμόρφωση και προβολή της τουριστικής εικόνας της χώρας, όσο και στη σύνδεση των απόδημων Ελλήνων με τη χώρα. Τα τρία (3) αεροσκάφη αποτελούν σπάνια σωζόμενα δείγματα των κατασκευαστικών τύπων στους οποίους ανήκουν και κάθε ένα από αυτά συνδέεται με σημαντικά ορόσημα στην ιστορία των ελληνικών αερομεταφορών». Άραγε η νέα υπουργός κα Μενδώνη θα υπογράψει την απόφαση ή θα συμφωνήσει με τον κο Γεωργιάδη να στείλουν τα τρία αεροσκάφη για παλιοσίδερα;», σημειώνει η Μ.Ζορμπά.
Τέλος η ίδια υπογραμμίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν ο κ. Γεωργιάδης έχει αντιρρήσεις για το τι αποτελεί ιστορικό στοιχείο άξιο να διατηρηθεί, να συντηρηθεί ή να μπει σε μουσείο, ας το αφήσει στους ιστορικούς, τους αρχαιολόγους, τους μουσειολόγους και τους εμπειρογνώμονες, που έχουν τη γνώση για το χαρακτηρισμό αντικειμένων του υλικού και άυλου πολιτισμού και είναι δουλειά τους να τον τεκμηριώσουν.
» Το υπουργείο Πολιτισμού και οι υπηρεσίες του γνωρίζουν καλά το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται κι αυτό δίνει αξία, όπως έχει αποδειχθεί, στα έργα και τις επενδύσεις και δεν είναι εχθρός τους, όπως θεωρούν μερικοί νεοφώτιστοι μάνατζερς. Ας εγκαταλείψει, λοιπόν, επιτέλους ο σημερινός υπουργός ανάπτυξης τους αυτοσχεδιασμούς σε βάρος της ιστορίας, που είχε συνηθίσει να χρησιμοποιεί στις τηλεπωλήσεις επικαλούμενος το πτυχίο του της Φιλοσοφικής, τώρα που παίζει το ρόλο του επίδοξου αναπτυξιολόγου. Δεν αξίζει να μπερδεύεται με όσα αγνοεί και να εκτίθεται θεωρώντας τα παλιοσίδερα.