«Μάχη» Ελλάδας – Τουρκίας: Πού βρίσκονται τα «αόρατα» υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού και τι κάνουν

Στην ανοιχτή θάλασσα του Αιγαίου έχουν βγει και πάλι σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα τέσσερα υποβρύχια τύπου «214 – Παπανικολής» που διαθέτει η χώρα μας, εξαιτίας της νέας ελληνοτουρκικής κρίσης που σοβεί ανοικτά του Καστελόριζου με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.

Πρόκειται για τα ισχυρότερα πλοία που διαθέτει ο στόλος μας σε σχέση με τη γείτονα χώρα και τα οποία όπως τόνισε προ ημερών ο ίδιος ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή «απέδειξαν την αξία τους ως διαφοροποιητικοί παράγοντες υπεροχής στο πεδίο, κατά την πρόσφατη κρίση. Ακόμα ψάχνουν να τα βρουν οι σχετικές δυνάμεις των Τούρκων».

Αυτή τη φορά τουλάχιστον τα δύο απ’ αυτά τα «αόρατα» υποβρύχια βρίσκονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου («κάτω από τη μύτη του Oruc Reis και των συνοδευτικών τους» όπως μας λένε) και τα άλλα δύο έχουν αναλάβει παραπλήσιες αποστολές στο αρχιπέλαγος. Παράλληλα εκτός ναυστάθμου βρίσκεται και το αναβαθμισμένο υποβρύχιο «Ωκεανός».

Όπως επισημαίνει πρόσωπο που βρίσκεται αρκετές ώρες την ημέρα στον θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα υποβρύχιά μας είναι αυτά που διαπιστώνουν εάν και κατά πόσο το Oruc Reis επιχειρεί να προχωρήσει ή όχι σε έρευνες, αφού βλέπουν τι γίνεται κάτω από την καρίνα του.

Τα υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής» έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα να μπορούν να παραμένουν σε κατάδυση για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να απαιτείται να βγουν στην επιφάνεια ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Μονάχα οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ γνωρίζουν που ακριβώς βρίσκεται το καθένα. Πρόκειται για τα υποβρύχια «Πιπίνος» (S-121), «Παπανικολής» (S-120), «Ματρώζος» (S-122) και Κατσώνης «S-123». Είναι γερμανικής κατασκευής και θεωρούνται τα πιο εξελιγμένα στον κόσμο. Απαρτίζονται από πλήρωμα 28-30 ανδρών (μόνιμων υπαξιωματικών και επαγγελματιών οπλιτών) και από 6 με 7 αξιωματικούς. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μπορούν να μεταφέρουν τρόφιμα και πόσιμο νερό για πλου έως και 50 ημερών ενώ δεν υφίστανται πρόβλημα ανεφοδιασμού με καύσιμα και λιπαντικά.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ηλεία: Ισχυρή βροχόπτωση πλημμύρισε τους δρόμους του Πύργου
14 Νοεμβρίου, 2024
Πέτρος Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ διανύει τα τελευταία χρόνια της πολιτικής ύπαρξής του
14 Νοεμβρίου, 2024
Ακίνητα: Στις κορυφαίες προτιμήσεις των ξένων η Ελλάδα – Τέταρτη φθηνότερη πανευρωπαϊκά η εγχώρια αγορά
14 Νοεμβρίου, 2024
Ασπρόπυργος: Έβαλαν φωτιά σε γραμμές τρένου για να πάρουν τον χαλκό
14 Νοεμβρίου, 2024
Αγρίνιο: Οι κινήσεις του 30χρονου δράστη δείχνουν προμελετημένο έγκλημα – Θρήνος στην κηδεία της 43χρονης
14 Νοεμβρίου, 2024
Ισχυρές καταιγίδες χτυπήσαν ήδη την δυτική Ελλάδα, τα Επτάνησα και την Πελοπόννησο – Ο καιρός σήμερα
14 Νοεμβρίου, 2024
Γ. Σακελλαρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο – Η Αριστερά χρειάζεται ανασυγκρότηση
14 Νοεμβρίου, 2024
Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και αυξάνονται οι νεκροί
14 Νοεμβρίου, 2024
«Δεν περίμενα να με αγκαλιάσει» λέει ο καλλιτέχνης του δρόμου που συγκίνησε τον Σταύρο Ξαχάρκο με το τραγούδι του
14 Νοεμβρίου, 2024
Πήδηξε από την μπαλκονόπορτα και έτρεχε ξυπόλητη για να γλιτώσει από τον σύζυγό της
14 Νοεμβρίου, 2024