«Μάχη» σεισμολόγων και παρέμβαση υπουργείου Ανάπτυξης – Τι συνέβη

«Μάχη» ξέσπασε μεταξύ του Γεράσιμου Παπαδόπουλου και του Άκη Χουλιάρα, ενώ παρενέβη και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αφορμή στάθηκε η καταγγελία μέσω Facebook του πρώην Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έως το 2018 κατά του νυν διευθυντή ότι άλλαξε την ηλικία του προκειμένου να είναι πάλι υποψήφιος για την θέση αυτή.

Η παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης

Σε αυτό το πλαίσιο, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ανάπτυξης τόνισε πως τόσο το υπουργείο όσο και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας διασφαλίζουν τη νομιμότητα την αξιοκρατία και τη διαφάνεια της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

«Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 7 του Άρθρου 14 του νόμου 4386/2016, όπως ισχύει για τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής κρίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ερευνητικού κέντρου προτείνει στο «ΕΣΕΤΕΚ» κατάλογο τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μελών. Το ΕΣΕΤΕΚ δικαιούται να προσθέσει και άλλα μέλη στον κατάλογο ή αντίστοιχα να αφαιρέσει. Από τον κατάλογο μελών που προτείνει το ΕΣΕΤΕΚ, ο Υφυπουργός επιλέγει και ορίζει πέντε (5) μέλη με τους αναπληρωτές τους», σημειώνει το υπουργείο και συνεχίζει:

«Στις 20 Ιανουαρίου 2020, συνεδρίασε το ΕΣΕΤΕΚ το οποίο ακολούθως έστειλε στο Υπουργείο Ανάπτυξης τους προτεινόμενους κριτές (5 τακτικούς και 5 αναπληρωτές) για τη θέση του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ, όπως προβλέπει η διαδικασία. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε την απόφαση ορισμού της επιτροπής ακριβώς όπως ήρθε από το ΕΣΕΤΕΚ, 5 τακτικούς και 5 αναπληρωτές κριτές».

«Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας απευθύνθηκε εγγράφως στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να γνωμοδοτήσει εάν είναι δυνατή η διαβίβαση προς τα μέλη της Επιτροπής Κρίσης για τη θέση του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ υπομνημάτων, εξώδικων δηλώσεων και απαντήσεων από την πλευρά των υποψηφίων, με τις οποίες διατυπώνονται αιτιάσεις και παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των φακέλων υποψηφιοτήτων. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάνθηκε πως είναι δυνατή και νόμιμη η διαβίβαση προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Κριτών προκειμένου να συνεκτιμηθούν και μορφώσουν και να αξιολογηθούν κατά την κρίση τους», σημειώνει το υπουργείο και καταλήγει:

«Συνεπώς, από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκε όλη η προβλεπόμενη διαδικασία, χωρίς καμία παρέκκλιση και ζητήθηκε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ώστε οι κριτές της επιτροπής να έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από τους υποψηφίους. Όσοι δεν το αποδέχονται αυτό πολύ απλά εθελοτυφλούν και δεν θέλουν να προχωρήσει η αξιολόγηση».

Τι είχε προηγηθεί

Υπενθυμίζεται ότι, ο σεισμολόγος και πρώην Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έως το 2018, Γεράσιμος Παπαδόπουλος καταγγέλλει μέσω Facebook το νυν διευθυντή Άκη Τσελέντη ότι άλλαξε την ηλικία του προκειμένου να είναι πάλι υποψήφιος για την θέση αυτή. Ο κ. Τσελέντης έδωσε την απάντησή του.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Τσελέντης φέρεται να έχει υπερβεί το όριο ηλικίας που θέτει ο νόμος και προσκόμισε έγγραφα με νεώτερη ηλικία πριν λήξει η προθεσμία.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

ΣΕΙΣΜΟΣ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ κ. Α. ΤΣΕΛΕΝΤΗ!!
Αγαπητέ Συνάδελφε κ. Τσελέντη,
Μετά από 35 χρόνια παράλληλης πορείας δικαιούμαι να σου απευθυνθώ δημόσια. Έθεσες και πάλι υποψηφιότητα για δ/ντής στο Γεωδυναμικό. Επειδή έχεις υπερβεί το όριο ηλικίας που θέτει ο νόμος, προσκόμισες χαρτιά για νεώτερη ηλικία, λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία! Η αλλαγή ηλικίας νομικά δε γίνεται δεκτή. Αλλά ούτε με την κοινή λογική στέκει. Γιατί αν ισχύει, μπήκες στο παν/μιο 15-16 χρόνων!!! Συνεπώς, φέρνεις σε πολύ δύσκολη θέση τα μέλη της επιτροπής. Θα μου πεις ότι ο Υφυπουργός Έρευνας κ. Χρίστος Δήμας (Χρίστος Δήμας – Christos Dimas) συγκρότισε, όλως τυχαίως, μια πολύ φιλική επιτροπή. Όλως τυχαίως ο φίλος σου ο κ. Π. Βαρώτσος, που μαζί κάνετε τις προγνώσεις επί 30 χρόνια, όλως τυχαίως ο κ. Κ. Συνολάκης #CostasSynolakis, επιστημονικός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Και άλλοι. Παρ’ ολα αυτά δυσκολεύονται να πάρουν μερίδιο στη μη νομιμότητα. Για να κρατήσεις την αξιοπρέπειά σου, για να κρατήσουν και οι άλλοι τη δική τους, σε προτρέπω να δηλώσεις παραίτηση από υποψήφιος. Είναι το καλύτερο που σου μένει να κάνεις! Τώρα που έχεις λίγο χρόνο ακόμη!!

Η απάντηση του Ακή Τσελέντη:

«Εδώ και καιρό δέχομαι ενορχηστρωμένες επιθέσεις από συγκεκριμένη κλίκα με αιχμή πρώην συνάδελφο και νυν συνταξιούχο. Δεν δίστασε μάλιστα αυτός παραμονές της εκλογής του νέου διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, όπου τυχαίνει να είμαι υποψήφιος (και ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΜΟΥ ΠΗΡΑ ΥΨΗΛΟΤΑΤΟ ΒΑΘΜΟ) να ζητήσει με δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα την παραίτηση μου – προς όφελος φυσικά άλλου υποψηφίου που προφανώς τον υποκινεί – με το πρόσχημα δήθεν πλαστής εκ μέρους μου κατάθεσης δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την ηλικία μου. Αφού λοιπόν δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την πρόοδο της διαδικασίας εκλογής προσπαθούν ως έσχατο μέσο να με εκφοβίσουν διασύροντας με στη κοινή γνώμη που βέβαια δεν μπορεί να έχει γνώση της νομοθεσίας. Επειδή αυτή τη φορά το ψέμα και η δολιότητα ξεπέρασαν τα όρια δηλώνω ότι κινούμαι ήδη νομικά εναντίον αυτού αλλά και όσων με άτιμους τρόπους προσπαθούν να πλήξουν το κύρος, την ηθική και την επιστημονική μου υπόσταση.»