«Μάχη» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την ύφεση: Τι λέει η αξιωματική αντιπολίτευση – Πώς απαντά η κυβέρνηση

Ύφεση ρεκόρ στην σύγχρονη ιστορία της χώρας ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σοκ προκαλούν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020, δηλαδή την περίοδο που είχε επιβληθεί το lockdown.

Σύμφωνα με αυτά, προκύπτει πτώση 15,2% στο ΑΕΠ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και 14% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ:

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 2ο τρίμηνο του 2020 (προσωρινά στοιχεία).

• Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία1 , το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου2 , κατά το 2ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 14,0%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 15,2% (Πίνακας 1).

• Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 15,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2019 (Πίνακας 2).

• Τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου Τύπου για το 2ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων. • Οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου για το 2ο τρίμηνο 2020 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 3ο τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

• Επιπλέον επισημαίνεται ότι τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά. Συνεπώς τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο.

• Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής: 1. Τριμηνιαίες μεταβολές o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 9,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. o Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 48,3Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 16,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 14,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 24,8%. 2. Ετήσιες μεταβολές o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 10,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. o Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 49,4%. o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 17,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 25,7%.

Τσίπρας: Aποδείχθηκε ότι η χώρα είχε ανάγκη από ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας

Ο Αλέξης Τσίπρας, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν πέρα πάσης αμφιβολίας την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδείχθηκε ότι η χώρα είχε ανάγκη από ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, άσκησε επίσης κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να εντείνει την αντιπολιτευτική του δράση, να παρουσιάσει το συνολικό πολιτικό του σχέδιό για την αντιμετώπιση της τριπλής κρίσης που έχει χτυπήσει τη χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Παππάς: Η καταβαράθρωση του ΑΕΠ φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη

«Η καταβαράθρωση του ελληνικού ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2020 φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Γιώργος Τσίπρας.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν πως «το -15,2% επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο κορονοϊός συνάντησε την Ελλάδα σε καθεστώς καλπάζουσας ύφεσης και την κυβέρνηση σε ηθελημένη αδράνεια» και σχολιάζουν ότι «η στρατηγική της ΝΔ για “ανοσία της αγέλης” στην οικονομία “δικαιώνεται”». Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «αφήνουν την ύφεση να διογκωθεί, οδηγούν την πλειονότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε αφανισμό και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία».

Οι Ν. Παππάς και Γ. Τσίπρας τονίζουν ότι «απαιτείται, έστω και τώρα, μια μεγάλη δημόσια παρέμβαση, με ορίζοντα ολόκληρο το 2021, για τη στήριξη της οικονομίας και της απασχόλησης και η άρση του αποκλεισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τα εργαλεία της Πολιτείας».

Τσακαλώτος: Η οικονομία καταρρέει και η κυβέρνηση εθελοτυφλεί

«Η κυβέρνηση έχει βάλει την οικονομία σε μια ελεύθερη πτώση και μονολογεί αυτάρεσκα “ως εδώ όλα καλά”. Όμως όπως πολύ καλά γνωρίζουμε σημασία δεν έχει -μόνο- η πτώση αλλά -κυρίως- η πρόσκρουση» όπως σημειώνει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση για ύφεση στοπ 15,2% το δεύτερο τρίμηνο της χώρας.

«Η οικονομία καταρρέει. Θα πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να εθελοτυφλεί;» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος και τονίζει ότι η ύφεση που ανακοινώθηκε είναι η χειρότερη επίδοση τριμήνου ιστορικά στη χώρα, και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Καταρρέουν όλοι οι βασικοί δείκτες, η κατανάλωση, οι επενδύσεις.

«Είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς. Είχαμε θωρακίσει τη χώρα για να μην χρειαστεί να δούμε αυτά τα νούμερα. Κάναμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για να αποφύγουμε αυτή τη καταστροφή. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εθελοτυφλούσε. Στην αρχή της πανδημίας προσπαθούσε να μας πείσει ότι το έτος θα κλείσει χωρίς ύφεση.

Όμως το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να εθελοτυφλεί. Το διάστημα μετά το lockdown συνέχισε να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές. Το 3ο τρίμηνο δεν θα είναι ενθαρρυντικό. Και το χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για το διαβόητο V στην ανάπτυξη το 2021» συνεχίζει.

«Και για να αποφευχθεί αυτή η πρόσκρουση η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει σήμερα λογική. Η οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη άμεσα. Οι λογικές περιστολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων που η ΝΔ εμμονικά επιλέγει βαθαίνουν την ύφεση. Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, με το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό που έχει βάλει στη διαβούλευση, επιλέγει να προωθήσει τις ρευστοποιήσεις έναντι της προστασίας.

Αυτή τη στιγμή για να αλλάξουμε πορεία απαιτείται πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα από αυτό που θα χρειαζόταν στην αρχή της πανδημίας. Έστω και τώρα ας μας ακούσει η κυβέρνηση. Αλλά σημασία δεν έχει μόνο το πόσο, αλλά και το πώς.

Η κατάσταση δεν μπορεί να σωθεί με αποσπασματικές λύσεις. Χρειάζεται συνολική αλλαγή λογικής. Άμεσα. Με ζεστό χρήμα και όχι με δανεισμό. Με άμεσες ενισχύσεις. Που θα κατευθυνθούν στους εργαζόμενους, στους ευάλωτους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Που θα αποτρέψουν έναν νέο κύκλο χρέους.

Και όπως πλέον γράφουν και οι Financial Times (που κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι αποτελούν όργανο του ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε μάθει ότι η δημοσιονομική επέκταση δεν θα προκαλέσει προβλήματα με το χρέος. Το αντίθετο. Γιατί η στήριξη της οικονομίας με πραγματικά μέτρα θα μειώσει την ύφεση και άρα τον λόγο Χρέους/ΑΕΠ. Γιατί ο μόνος τρόπος να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι να μειωθούν οι δημόσιες αποταμιεύσεις.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αργήσει. Τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Έχουμε ήδη μπει σε ύφεση, με ευθύνες της ΝΔ πριν από την πανδημία. Η ύφεση είναι ήδη εξαιρετικά βαθιά. Το ζήτημα είναι να μην γίνει και παρατεταμένη» καταλήγει.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στις ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων

«Ξέρουμε ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μιλήσαμε για τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που είχε στο Διοικητήριο με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, επιστημονικών φορέων και οργανισμών που ασχολούνται με την εκτέλεση μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ και περιέχουν την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα για το β΄ τρίμηνο του 2020 θα είναι της τάξης του 15,2% και σημείωσε: «Είναι ένα νούμερο το οποίο φαντάζει -και όντως είναι πολύ μεγάλο. Είναι ένα νούμερο μεγάλο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι αυτό, δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η ελληνική οικονομία, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Θέλω να τονίσω, όμως, πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων εργαζομένων, στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια, καθώς εξελισσόταν η πανδημία, και για τη δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας θα μιλήσω στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το 15,2% είναι αισθητά χαμηλότερο από την ύφεση του β΄ τριμήνου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες και ανέφερε ενδεικτικά ότι η Ισπανία θα κλείσει με ύφεση 22%, η Γαλλία με 19% και η Ιταλία με 17,3%.

Τόνισε πως κάνει αυτή την επισήμανση γιατί στην αρχή της κρίσης πολλοί διεθνείς οργανισμοί επηρεασμένοι ίσως από τη σημαντική συμμετοχή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας είχαν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο, ευτυχώς, δεν επιβεβαιώνεται. Η Ελλάδα είναι στο μέσο της Ευρωζώνης ως προς την εκτιμούμενη ύφεση του πρώτου εξαμήνου του 2020, θα κλείσουμε με μία ύφεση της τάξης του 7,9%», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα το 2021 να έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή την κρίση και να έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια ρωμαλέα ανάπτυξη, λέγοντας:

«Οριστικά θα βγούμε από την κρίση μόνο όταν θα βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή και ένα εμβόλιο.

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για τα χρονοδιαγράμματα ως προς τη διαθεσιμότητα εμβολίων που θα έχουμε ως ελληνική κυβέρνηση, αλλά ξέρουμε ότι έχουμε κατ’ ελάχιστον 6 δύσκολους μήνες μπροστά μας και γι αυτό είμαστε εδώ πέρα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία και το 2021 ελπίζω ότι θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή τη κρίση και θα έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια ρωμαλέα ανάπτυξη».

Πηγές ΥΠΟΙΚ για Τσακαλώτο: Κινούμενος προφανώς σε άλλο σύμπαν

«Είναι λυπηρό που ο κ. Τσακαλώτος, κινούμενος προφανώς σε άλλο σύμπαν, καμώνεται ότι αγνοεί την παγκόσμια κρίση και τις επιδόσεις άλλων χωρών, τις οποίες μάλιστα κυβερνούν συνάδελφοι από διάφορες ιδεολογικές αφετηρίες και μας επιτίθεται», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στη δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα σημερινά στοιχεία για το ΑΕΠ.

Καθώς, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, η ελληνική οικονομία κινήθηκε στον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης, ενώ αισθητά μεγαλύτερη ύφεση από την Ελλάδα (-15,2% το β’ τρίμηνο) σημείωσαν, ειδικότερα από τις χώρες του Νότου, η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%) και η Πορτογαλία (-16,3%). Επιπροσθέτως, αναφέρουν, συνολικά στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους η αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν μικρότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, «τα λοιπά φληναφήματα του κ. Τσακαλώτου δεν είναι άξια λόγου. Εμείς, χωρίς έπαρση, έχοντας πλήρη συνείδηση των τεράστιων δυσκολιών, εργαζόμαστε προκειμένου κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περάσουμε αυτήν την καταιγίδα με το δυνατόν μικρότερο κόστος».

Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, είπε: «Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι ακριβώς στο εύρος και των δικών μας προβλέψεων. Όπως γνωρίζετε, το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της εφαρμογής του lockdown, είναι το τρίμηνο με τη μεγαλύτερη ύφεση. Επομένως, θα δούμε πώς θα κινηθούν και τα επόμενα τρίμηνα πριν διαμορφωθεί το συνολικό αποτέλεσμα της ύφεσης για τη φετινή χρονιά, που θα είναι σίγουρα μεγάλη, αλλά οφείλεται σε αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Επίσης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης είναι πολύ αρνητικά. Πολύ μεγάλες οικονομίες έχουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο απ’ ό,τι ανακοινώθηκαν σήμερα για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο της ευρωζώνης. Επομένως, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να αντιμετωπιστεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μία γρήγορη ανάταξη της οικονομίας μας.

Και γι’ αυτό τον λόγο, έχουμε κρατήσει, όπως έχουμε πει και άλλες φορές, καύσιμα για να πυροδοτήσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η ύφεση είναι στο πλαίσιο των δικών μας προβλέψεων, δεν αλλάζει σε τίποτα τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για τη δυνατότητα που έχει ο Κρατικός Προϋπολογισμός να στηρίξει την οικονομία, ούτε τις εξαγγελίες που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, τόσο όσον αφορά τα ζητήματα της βραχυπρόθεσμης στήριξης της οικονομίας, όσο και των μακροπρόθεσμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει Τασούλα για Πρόεδρο Δημοκρατίας – Θα προτείνει δικό του υποψήφιο
15 Ιανουαρίου, 2025
Τασούλας: «Κορυφαία τιμή για εμένα η πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας»
15 Ιανουαρίου, 2025
Στις 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Αναλυτικά η διαδικασία εκλογής
15 Ιανουαρίου, 2025
Ο Γιώργος Αμυράς παίρνει την έδρα του Κώστα Τασούλα στη Βουλή
15 Ιανουαρίου, 2025
Κωνσταντίνος Τασούλας: Ποιος είναι ο πολιτικός που πρότεινε ο πρωθυπουργός για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
15 Ιανουαρίου, 2025
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας προτάθηκε από τη ΝΔ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας
15 Ιανουαρίου, 2025
Live οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας
15 Ιανουαρίου, 2025
Μήνυμα Μητσοτάκη στις 11:00 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Αναβλήθηκε η συνάντηση με τη Σακελλαροπούλου
15 Ιανουαρίου, 2025
Ώρα μηδέν για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Η συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου και η διαδικασία εκλογής
15 Ιανουαρίου, 2025
Χαλκιδική: Έκλεψαν χρηματοκιβώτιο με κοσμήματα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ
15 Ιανουαρίου, 2025