Μαγειρίτσα συνταγή: Έτσι θα καθαρίσετε σωστά τα έντερα

Μαγειρίτσα συνταγή: Έφτασε η στιγμή να κάνεις ένα φαγητό που δεν περίμενες ποτέ, τη μαγειρίτσα.

Γιατί μπορείς να αντέξεις το Πάσχα χωρίς τους δικούς σου, χωρίς μαγειρίτσα όμως δεν μπορείς να αντέξεις. Και αν ήδη έχεις κάνει banana bread και πίτσα, δεν σε σταματάει τίποτα.

Υλικά
1 κιλό συκωταριά αρνίσια

3 μαρούλια ψιλοκομμένα

6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουτάλι της σούπας βούτυρο γάλακτος

50ml λευκό κρασί

1 κύβο κότας ή λαχανικών

1,5 λίτρο νερό

1/3 φλιτζανιού ρύζι γλασέ, καρολίνα ή νυχάκι

2 λεμόνια στυμμένα

2 αβγά

Μαγειρίτσα συνταγή: Εκτέλεση

Βάζουμε πολύ νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και όταν βράσει, ρίχνουμε μέσα τη συκωταριά και την αφήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε τη συκωταριά, την κόβουμε σε μικρά κομματάκια, την αφήνουμε στην άκρη και πετάμε το όλο νερό. Στην ίδια (άδεια πια κατσαρόλα) ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο, το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κομματάκια της συκωταριάς και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 15 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Μετά ρίχνουμε το μαρούλι και τον άνηθο, λίγο νερό συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να μαραθούν και αλατοπιπερώνουμε.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό, τον κύβο και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι και σιγοβράζουμε για ακόμα 15 λεπτά. Κατεβάζουμε τη μαγειρίτσα από τη φωτιά και ετοιμαζόμαστε και το πιο σημαντικό βήμα. Το αυγολέμονο. Χτυπάμε τα αυγά και τον χυμό λεμονιών σε ένα μπολ. Μετά με ένα κουτάλι της σούπας, παίρνουμε με το ένα χέρι 1 κουταλιά ζουμί από τη μαγειρίτσα μας, και τη ρίχνουμε στο μπολ με το αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς με το άλλο χέρι. Το ένα χέρι πρέπει να ανακατεύει συνέχεια και το άλλο να ρίχνει κουταλιά κουταλιά το ζεστό ζουμί.

Όσο πιο μικρές οι κουταλιές της σούπας και όσο πιο καλό το ανακάτεμα, τόσο μεγαλύτερη η επιτυχία του αυγολέμονου. Σταματάμε αυτό το βαρετό μαρτύριο, όταν γεμίσει μέχρι πάνω το μπολ μας με το ζουμί της μαγειρίτσας και το βλέπουμε να βγάζει καπνούς. Θέλουμε δηλαδή σιγά σιγά να έρθει όσο πιο κοντά γίνεται στη θερμοκρασία της σούπας μας για να μην κόψει. Τέλος, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας και βουαλά, έτοιμη η μαγειρίτσα μας.

Μαγειρίτσα συνταγή: Έτσι θα καθαρίσετε σωστά τα έντερα

Ο πιο γνωστός τρόπος για να το κάνουμε πριν μαγειρέψουμε την μαγειρίτσα είναι και ο… παραδοσιακός:
Δηλαδή με άφθονο τρεχούμενο νερό πλένουμε πρώτα τα έντερα εξωτερικά. Στη συνέχεια, γεμίζουμε το έντερο με νερό και το σπρώχνουμε με το χέρι μέχρι να βγει το νερό από την άλλη άκρη. Το νερό θα παρασύρει τις ακαθαρσίες από το εσωτερικό. Η διαδικασία αυτή του εσωτερικού καθαρισμού θα πρέπει να επαναληφθεί 3 και 4 φορές γιατί με την πρώτη, όλο και κάτι θα παραμείνει. Στη συνέχεια τα καθαρά έντερα τα βάζουμε σε ένα τάπερ με ξύδι και λεμόνι και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να τα μαγειρέψουμε.

Ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσουμε τα εντεράκια στην μαγειρίτσα, είναι με ένα ξυλάκι (πολλές νοικοκυρές χρησιμοποιούν και ένα στυλό) που θα μας βοηθήσει να γυρίσουμε το εσωτερικό του εντέρου ανάποδα (δηλαδή το μέσα-έξω). Η διαδικασία αυτή, απαιτεί ηρεμία και αρκετό χρόνο, γιατί δεν είναι εύκολο πράγμα να γυρίσετε τα έντερα πόντο – πόντο. Μόλις γίνει αυτό, τα πλένετε πάλι με άφθονο νερό και ξύδι, πολλές φορές.

Ο τρίτος τρόπος που είναι μάλλον και ο πιο γρήγορος, είναι ο εξής: Πιάνουμε την άκρη από το έντερο και με ένα ψαλίδι το κόβουμε σε ολόκληρο το μήκος του, μέχρι την άλλη άκρη. Το εσωτερικό του, είναι πλέον με ευκολία, στη διάθεση μας για να το καθαρίσουμε και να το πλύνουμε με άφθονο νερό, ξύδι και λεμόνι.