Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επιχείρησε να εξηγήσει τι συμβαίνει με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.
Για περίοδο επιφυλακής όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη σκιά των υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον έκανε λόγο ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγώντας για ποιον λόγο καταγράφεται, όπως είπε, «μεγάλη αύξηση» στις επαναλοιμώξεις.
Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη η υποπαραλλαγή 4 και 5 της μετάλλαξης Όμικρον έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσει λοίμωξη σε κάποιον που έχει περάσει την προηγούμενη μετάλλαξη Όμικρον προσθέτοντας ότι αρκετοί είναι αυτοί που περνάνε πάντως την covid-19 ασυμπτωματικά.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, πάντως, υποστήριξε ότι η έξαρση του κορονοϊού μοιάζει με ένα είδος νέου κύματος αλλά εκτιμάται ότι θα είναι πολύ πιο ελεγχόμενο. Παρόλα αυτά κάλεσε τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.
Ερωτηθείς στον ΣΚΑΪ για το αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας επιβολής μέτρων ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι το σενάριο αυτό δεν είναι πολύ πιθανό επικαλούμενος παραδείγματα άλλων χωρών στα οποία δεν υπήρξε πίεση στο σύστημα υγείας παρά την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού.
Επανέλαβε, πάντως, την εκτίμησή του ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου θα έχουμε δει την κορύφωση του κύματος αυτού προειδοποιώντας για πιο δυνατή έξαρση σε σχέση με την τωρινή το διάστημα μετά τον Οκτώβριο.
Την ίδια ώρα τις ανησυχίες των ειδικών που προειδοποιούν για έκτο κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώνει η εικόνα από το εργαλείο καταγραφής και πρόγνωσης της νόσου Covid-19, που έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς όπως φαίνεται στον σχετικό χάρτη από τις 76 περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται υπό παρατήρηση, σε 71 εξ αυτών ο ρυθμός μετάδοσης έχει ξεπεράσει το 1.
Συγκεκριμένα μόνο σε πέντε περιοχές της επικράτειας ο δείκτης Rt είναι μικρότερος από το 1 και συγκεκριμένα:
- η Ιθάκη (0.99),
- το Άγιο Όρος (0.98),
- το Κιλκίς (0.89),
- η Ευρυτανία (0.80), και
- η Ικαρία (0.73)
Πανελλαδικά το τελευταίο δεκαήμερο τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 60%-70% ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt βρίσκεται στα επίπεδα του 1,24 με τον Ιταλό καθηγητή ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, να δηλώνει ότι «η υποπαραλλαγή Omicron ΒΑ.5 είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από τη συνηθισμένη γρίπη».