Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίς, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για τις ανακοινώσεις της Pfizer για το εμβόλιο.
«Ισχυρότατη η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech», δήλωσε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, το απόγευμα της Δευτέρας (9.11).
«Στην Ελλάδα η πανδημία έχει περάσει σε επίπεδα επιθετικής αύξησης. Έχει εκρηκτικές δυνατότητες. Ακόμα έχουμε δρόμο να διανύσουμε», ανέφερε στη συνέχεια σε δραματικό τόνο ο κ. Μαγιορκίνης.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η πανδημία επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα και ειδικότερα για την Ευρώπη είπε ότι βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της με 3.000 ανθρώπους να καταλήγουν ανά μέρα.
Ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε και την αναγκαιότητα να τηρηθούν τα μέτρα και να προχωρήσουμε σε μια καθημερινότητα με συνήθειες που θα έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας. Έφερε, μάλιστα, σαν παράδειγμα τις χώρες της Ασίας όπως η Ιαπωνία, όπου εδώ και χρόνια γίνεται εκτεταμένη χρήση μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός όπως τα ΜΜΜ.
«Αυτό που οδήγησε στο lockdown είναι η πίεση στο σύστημα υγείας. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα τοπικά χαρακτηριστικά. Είναι πολύ διαφορετικό να υπάρχουν 500 κρούσματα σε μια δομή και 500 κρούσματα σε πανελλαδική κλίμακα. Είναι εντελώς διαφορετική η ανάγνωση με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά», απάντησε ο καθηγητής σε σχετική ερώτηση.
Δεν έχουν παρατηρηθεί μεταλλάξεις του ιού στην Ελλάδα
Ο κ. Μαγιορκίνης ρωτήθηκε για το αν έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα μεταλλάξεις του ιού που έχουν εμφανιστεί αλλού. «Σε ό,τι αφορά το στέλεχος δεν υπάρχει δημοσίευση που να έχει περάσει από επιστημονική κρίση. Υπάρχουν αναφορές αλλά δεν έχουν περάσει από έλεγχο επιστημονικό», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Δεν είναι πρωτοφανές να υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού. Αυτό συμβαίνει από μεταφορά το ιού από άνθρωπο σε ζώο και παρατηρούνται κάποιες μεταλλάξεις που έχουν να κάνουν με τη μόλυνση του νέου είδους».
Κλείνοντας, σημείωσε: «Κατά πόσο έχουν σημασία δεν το έχουμε δει εκτεταμένα σε άλλους ιούς. Προς το παρόν δεν έχουμε αναφορές για αυτές στην Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, να δούμε τι σημαίνει αυτή η μετάλλαξη και μετά να βγάλουμε συμπεράσματα. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα πει η επιστημονική κοινότητα, μετά από σοβαρή κρίση και όχι με συζήτηση στον «αέρα», για το τι σημαίνουν αυτές οι μεταλλάξεις».