Μαγιορκίνης: Με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μετάδοσης

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Με αυτή τη φράση ο Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στο υπουργείο Υγείας ότι «με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μετάδοσης», κάτι το οποίο όπως είπε, βλέπουμε σήμερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η θερμοκρασία είναι ως και 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από ότι στη χώρα μας, γεγονός που ευνοεί και τις συνθήκες συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους.

Η πτώση της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι συνδέεται με αύξηση νέων κρουσμάτων κορονοϊού, πρόσθεσε και ζήτησε την προσήλωση όλων στα μέτρα γιατί όπως είπε κάτι παρόμοιο αναμένουμε να συμβεί και στη χώρα μας όσο ο καιρός θα χαλάει και η θερμοκρασία θα πέφτει.

Ο κος Μαγιορκίνης τόνισε ότι πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων αφορά πλέον σταθερά την Αττική προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μάλιστα τόνισε, σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ενδιάμεση, σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες από 200 έως 400 κρούσματα ημερησίως.

Ωστόσο σημείωσε ότι αυξήθηκε η συχνότητα των ημερών κατά τις οποίες καταγράφονται πάνω από 5 θάνατοι ανά ημέρα, αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων που παραμένει πλέον σταθερά πάνω από 80. Όπως συμπλήρωσε σήμερα νοσηλεύονται 98 ασθενείς σε ΜΕΘ για COVID -19, από τους οποίους οι 87 είναι διασωληνωμένοι.

Όπως εξήγησε, η ανταπόκριση που έχουν τα μέτρα στο επιδημιολογικό φορτίο και στην καταγραφή των κρουσμάτων, είναι πιο αργή όταν αφορά μεγάλες περιοχές όπως η Αττική, αλλά επισήμανε πως «δεν έχουμε δει ακόμα αυξητική τάση τέτοια που να μας ανησυχεί, έχουμε αργό ρυθμό αύξησης προς το παρόν» τον οποίο παρακολουθούν οι επιστήμονες , χωρίς προς το παρόν να χρειάζεται να εισηγηθούν επιπλέον μέτρα.

Ο κος Μαγιορκίνης επανέλαβε για την Αττική ότι «υπάρχει ισχυρότατη σύσταση για χρήση μάσκας παντού, οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός» ανεξάρτητα από το αν είναι εσωτερική εξωτερική χώροι , όπως άφησε να εννοηθεί.

Αναφερόμενος στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία, με αφορμή και την θεραπεία που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες γραμμές θεραπείας με δεξαμεθαζόνη και ρεμντενσιβίρη, «τις οποίες ξέρουν οι γιατροί πότε, σε ποια χρονική στιγμή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν».

Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε και μονοκλωνικά αντισώματα «που είναι κάτι ανάλογο με τον ορό πλάσματος από άτομα που έχουν ανάρρωσει και μπορεί να χορηγηθεί ως θεραπευτική αγωγή σε ασθενείς».

Όσον αφορά την ρεμντενσιβίρη και πότε χορηγείται στην Ελλάδα, ο καθηγητής εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση του φαρμάκου σε διεθνές επίπεδο και τόνισε πως «στη χώρα μας χορηγείται όταν επιδεινώνονται τα αέρια αίματος ενός ασθενούς και είναι ορατός ο κίνδυνος να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας».

Ιδανικά το φάρμακα αυτό θα μπορεί στο μέλλον και εφόσον υπάρχει σε επάρκεια, να δίνεται στην αρχή της νόσησης από κορονοϊό όπως π.χ. χορηγούνται σήμερα τα αντιικά φάρμακα κατά της γρίπης από την αρχή έναρξης των συμπτωμάτων, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε τέλος στην κόπωση που αισθάνονται το 60% των πολιτών της Ευρώπης από τα συνεχιζόμενα μέτρα, την οποία χαρακτήρισε δικαιολογημένη προσθέτοντας πως «η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας, όπως είδατε ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, προσέβαλε και τον Λευκό Οίκο».