An Israeli soldier takes up position on the border with the Gaza Strip in southern Israel, Monday, Jan. 29, 2024. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Μαίνονται οι φονικές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, «ελπίδα» για εκεχειρία

Φονικές εχθροπραξίες εξακολουθούσαν να μαίνονται χθες Δευτέρα (29/1) και συνεχίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως στη Χαν Γιούνις, την μεγαλύτερη πόλη του νότιου τομέα του παλαιστινιακού θυλάκου, την ώρα που ο επικεφαλής του ΟΗΕ έχει αποδυθεί σε προσπάθεια να πειστούν οι χώρες που χρηματοδοτούν την υπηρεσία του που προσφέρει βοήθεια στους παλαιστίνιους πρόσφυγες να συνεχίσουν, εν μέσω ολοένα πιο σοβαρής κρίσης για το UNRWA.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς σε τομείς της κεντρικής και της νότιας Λωρίδας της Γάζας. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρθηκε σε πλήγματα του ισραηλινού πυροβολικού γύρω από το νοσοκομείο Άμαλ («Ελπίδα») της Χαν Γιούνις.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε πως μόνο από χθες το βράδυ ως σήμερα το πρωί καταμέτρησε τουλάχιστον 128 νεκρούς, «δεκάδες» στη Χαν Γιούνις, καθώς η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στα μεγαλύτερα νοσοκομεία του θυλάκου.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί, χαρακτηρίζοντας τη Χαν Γιούνις «πρωτεύουσα» της Χαμάς, διαβεβαίωσε πως έχουν σκοτωθεί «πάνω από 2.000 τρομοκράτες».

Οι εχθροπραξίες μαίνονται παρά την «ελπίδα» πως θα κηρυχθεί ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, έπειτα από τις συνομιλίες στους διαδρόμους ανάμεσα στα κράτη που μεσολαβούν και την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ωστόσο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα τόνισε χθες πως θέλει «πλήρη» κατάπαυση του πυρός, κάτι που χαρακτηρίζει αναγκαία προϋπόθεση για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά στον θύλακο από το ξέσπασμα του πολέμου, που κλείνει προσεχώς τέσσερις μήνες.

Οι ανησυχίες πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί μεγεθύνθηκαν περαιτέρω μετά τον θάνατο τριών μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε επίθεση με drone εναντίον βάσης υποστήριξης των ΗΠΑ στα σύνορα Ιορδανίας/Συρίας προχθές Κυριακή, που η Ουάσιγκτον απέδωσε σε οργανώσεις «υποστηριζόμενες από το Ιράν», ενώ η ένταση παραμένει πάντα στα ύψη στην Υεμένη, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο…

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε χθες πως μονάδες ανεπτυγμένες στη Λωρίδα της Γάζας θα μετακινηθούν «στον βορρά» και «προετοιμάζονται για τη συνέχεια», αφήνοντας να εννοηθεί πως επίκεινται ευρύτερες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά, του λιβανικού ένοπλου κινήματος, συμμάχου της Χαμάς, προσκείμενου στο Ιράν, με το οποίο οι ανταλλαγές πυρών είναι πρακτικά καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τρεις ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν χθες «βάση της λιβανικής Χεζμπολά και των Φρουρών της Επανάστασης», επίλεκτου σώματος του στρατού του Ιράν, σε προάστιο της Δαμασκού, της πρωτεύουσας της Συρίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κλειστοί δρόμοι στου Ζωγράφου – Έπεσαν λάδια στο οδόστρωμα
5 Φεβρουαρίου, 2025
Δώρο ζωής από τον μικρό Άγγελο – Πώς αντέδρασε ο 37χρονος λήπτης όταν έμαθε ότι είναι συμβατός
5 Φεβρουαρίου, 2025
Παρέμβαση Ρουβίκωνα στη Βουλή για τα Τέμπη: Σήκωσαν πανό που έγραφε «Συγκάλυψη»
5 Φεβρουαρίου, 2025
Συγκάλυψη και στο Ευρωκοινοβούλιο από Σοσιαλιστές, ΕΛΚ και Renew;
5 Φεβρουαρίου, 2025
Δυο διαδοχικοί σεισμοί 4,5 και 4,3 Ρίχτερ στις Κυκλάδες
5 Φεβρουαρίου, 2025
Διπλασιάζεται το όριο στον υποχρεωτικό εξωδικαστικό μηχανισμό – Έξι νέες πρωτοβουλίες για μείωση του ιδιωτικού χρέους
5 Φεβρουαρίου, 2025
Ζευγάρι στο Κερατσίνι μετέτρεψε σε αποθήκη ναρκωτικών το διαμέρισμα που διέμενε
5 Φεβρουαρίου, 2025
Piraeus WealthAdvisor: Νέα υπηρεσία της Πειραιώς για προσωποποιημένες επενδυτικές συμβουλές
5 Φεβρουαρίου, 2025
Αμαλιάδα: H αιτία θανάτου του Παναγιωτάκη – Το πόρισμα του ιατροδικαστή
5 Φεβρουαρίου, 2025
Χρήστος Μάστορας: Αύριο η εκδίκαση του αυτοφώρου – Νέο βίντεο από τον ελιγμό του
5 Φεβρουαρίου, 2025