AP

Μακρόν: «Ανοικτός» στο να δοθούν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή (10/2) ότι τα μαχητικά αεροσκάφη που ζητεί να της παραδοθούν το ταχύτερο δυνατό η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν θα μπορούσαν «σε καμία περίπτωση» να αναπτυχθούν στη χώρα «τις εβδομάδες που έρχονται», τονίζοντας πως η προτεραιότητα θα δοθεί σε οπλικά συστήματα «χρησιμότερα», που μπορούν να βρίσκονται στα πεδία των μαχών «ταχύτερα».

«Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα», διαβεβαίωσε πάντως όσον αφορά το ουκρανικό αίτημα για την παράδοση μαχητικών ο κ. Μακρόν τον Τύπο στις Βρυξέλλες, μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία ήταν παρών ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όμως η παράδοση μαχητικών «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σήμερα», επέμεινε.

Ο Ζελένσκι που συναντήθηκε με τον Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Τετάρτη (8/2) στο Παρίσι, μιλώντας στα γαλλικά ΜΜΕ υποστήριξε πως ήταν ο Γάλλος πρόεδρος εκείνος που στέλνοντας στο Κίεβο ελαφρά άρματα μάχης άνοιξε το δρόμο για την τροφοδοσία με βαρύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό τις ουκρανικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τους Ρώσους εισβολείς.

Ο Ουκρανός ηγέτης, δε, υποστήριξε μετά την παρουσία του στη σύνοδο κορυφής πως πάρθηκαν ορισμένες θετικές αποφάσεις αναφορικά με την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα του με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να εμφανίζονται έτοιμες να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, πάντως, ήχησαν και πάλι οι σειρήνες για αεροπορικές επιδρομές σε πολλές περιοχές της επικράτειας της Ουκρανίας και κυρίως στο Κίεβο και στο Χάρκοβο, ενώ στην Ντνίπρο και στο Μικολάιβ, τοπικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως έγιναν ρωσικές επιθέσεις με drones.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Μεσολόγγι: Νεκρός ένας 27χρονος – Σοβαρά τραυματισμένος ένας 26χρονος
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αλεξάνδρα Νίκα: «Αρκεί μία κακή στιγμή για να ανατρέψει τα πάντα» – Το πρώτο μήνυμα μετά την παράσυρση στο Κολωνάκι
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εξιχνιάσθηκε διάρρηξη με τη μέθοδο του «Ριφιφί» με λεία άνω των 4.000.000 ευρώ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο καβγάς που προηγήθηκε της δολοφονίας του 59χρονου στην Πιερία – «Τον ρώτησα γιατί χάλασε τα χρήματα της βάφτισης»
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Χρυσός» στο Ντουμπάι ο Γκαβέλας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μια στρατηγική πυξίδα στη βάση μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χάρης Δούκας: «Τον Σεπτέμβριο η ανέγερση των κερκίδων του γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025