Μητσοτάκης – Μακρόν: Διπλό «χαστούκι» στην Τουρκία

«Βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι, ύστερα από πρόσκληση του φίλου Προέδρου Μακρόν» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον Γάλλο Πρόεδρο, τον οποίο ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία, για τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών μετά την συνάντησή τους το Παρίσι.

Οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές είπε, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο Παρίσι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

«Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ακόμη ότι «Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο»

Ανέφερε επίσης ότι διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου».

«Καθώς η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την περίοδο της κρίσης προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Το ίδιο θερμά η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία», τόνισε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι «απαραίτητη προϋπόθεση η ακύρωση του μνημονίου ‘Αγκυρας – Σάρατζ» καθώς και ότι «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο». Πρόσθεσε επίσης ότι Ελλάδα και Γαλλία «προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».

«Η Ελλάδα είναι κράτος πρώτης εισόδου. Η Γαλλία είναι χώρα προορισμού δευτερογενών ροών αλλά είναι ενδιαφέρον ότι παρότι έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά έχουμε απόλυτη συναντίληψη στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα και η Γαλλία συμφωνούν ότι τρία είναι τα κλειδιά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο: πρώτον ότι τα εξωτερικά μας σύνορα, ειδικά τα ανατολικά πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να ενταθούν οι επιστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε διμερές, όσων δεν δικαιούνται προστασία. Δεύτερον συμφωνήσαμε ότι η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία. Παρά τις διαφορές μας θέλουμε τη γειτονική μας χώρα συνεργάτη στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού προβλήματος.

Και τρίτον συμφωνήσαμε ότι η διαχείριση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε εθνικούς χειρισμούς. Αποτελεί κατεξοχήν ένα ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Τέλος, στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «Με τον Πρόεδρο Μακρόν συντασσόμαστε απόλυτα στην ίδια πλευρά απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα άλλωστε ήταν από τις πρώτες χώρες που δεσμεύτηκε στο φιλόδοξο ευρωπαϊκό όραμα μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας έως το 2050. Έχουμε αναλάβει πολύ τολμηρές δεσμεύσεις».

Μακρόν: Η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου

Την υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο επανέλαβε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για όσα ειπώθηκαν στις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται ένα κοινό στρατηγικό όραμα.

«Σήμερα μπορέσαμε να δούμε πού βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις. Έχουμε ένα κοινό στρατηγικό όραμα για τη Μεσόγειο, που αποτελεί σταυροδρόμι πολιτιστικό που θα βοηθά στην ασφάλεια και την ευημερία».

«Σήμερα μιλήσαμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή» επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στην Ελλάδα: «Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Επαναλάβαμε την ανησυχία μας και συζητήσαμε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Εκφράσαμε την ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας και την παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο».

Δείτε τις δηλώσεις: