Μακρόν: «Δεν χρειαζόμαστε τη Βρετανία για να διαφωνούμε»

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν μπορεί να πληρώσει το Brexit» τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής. Μάλιστα αστειεύτηκε κιόλας σχετικά με το brexit λέγοντας ότι δεν χρειάζονται τους Βρετανούς για να συμφωνήσουν.

«Οι διαφορές ήταν απλώς πολύ μεγάλες», σχολίασε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. «Ακόμη και τα πρόχειρα δεδομένα της νέας πρότασης έδειχναν ότι δεν επαρκούσε για να γεφυρωθούν οι διαφορές», σημείωσε.

Η κατάρτιση του επταετούς προϋπολογισμού υπήρξε ανέκαθεν δύσκολη, όμως αυτή τη φορά η αντιπαράθεση ήταν ακόμη εντονότερη, λόγω του κενού των 75 δισεκ. ευρώ που προέκυψε στη χρηματοδότηση λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίσει κοστοβόρες νέες προκλήσεις, από το μεταναστευτικό μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Η αντιπαράθεση αυτή και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό φανέρωσε το βαθύ χάσμα μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου, της ανατολής και της δύσης, των πιο ανεπτυγμένων και των λιγότερο ανεπτυγμένων οικονομιών.

Η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία, οι επονομαζόμενες «τέσσερις σφικτοχέρες», προσήλθαν στις συζητήσεις με το αδιαπραγμάτευτο αίτημα, το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να μην ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ. Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήταν στο 1,069%, όμως απορρίφθηκε αμέσως όταν την έθεσε στους ηγέτες.

«Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατόν να επιτύχουμε μια συμφωνία. Διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», είπε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσολα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι είναι αναγκαίο «να συνεχιστεί η δουλειά με σφρίγος κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες». Σχολιάζοντας την αποτυχία της συνόδου, είπε ότι «Έτσι είναι η δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «Είναι μια καλή δημοκρατική παράδοση να συζητάς και να διαπραγματεύεσαι».