Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου τάχθηκε για μία ακόμα φορά ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στέλνοντας μήνυμα μηδενικής ανοχής σε τετελεσμένα.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα αποκλιμάκωσης και ειρήνης με συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera, μετά και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά γαλλικών στόχων αλλά και την ένταση που έχει δημιουργηθεί με τον μουσουλμανικό κόσμο.
«Η Γαλλία δεν έχει πρόβλημα με καμία θρησκεία! Η Γαλλία μάχεται ενάντια στην τρομοκρατία στο όνομα του Ισλάμ, όχι ενάντια στο ίδιο το Ισλάμ. Το γαλλικό κράτος δεν έχει επίσημη θρησκεία. Η γαλλική κοινωνία τις φιλοξενεί όλες. Επομένως, όλες οι Γαλλίδες και όλοι οι Γάλλοι πρέπει να μπορούν να ζουν με ηρεμία, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος επέκρινε για ακόμη μία φορά την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι είναι «ιδιαίτερα επιθετική απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, δύο ευρωπαϊκές χώρες. Στηρίζουμε την κυριαρχία της Ευρώπης». Μάλιστα, στον απόηχο της έντασης που έχει δημιουργηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβήτησε ακόμη και την ψυχική υγεία του Γάλλου προέδρου, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε εκφράστηκε «με προκλητικό τρόπο ενάντια στην Τουρκία και στην ηγεσία της. Πιστεύω, πάντως, πως οφείλουμε να μην αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα, όπως προσπαθεί να τα επιβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος μέσω της στρατηγικής του».
Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε αποκλιμάκωση, σεβασμό από την Τουρκία και τον πρόεδρό της στη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις αξίες της, «να μην ψεύδεται, να μην προσβάλλει. Θα ήταν κάτι το εξαιρετικό και πιστεύω πως είναι το ελάχιστο. Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της ιστορίας της χώρας του και να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες κατά της Ευρώπης». Μεταξύ άλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Η Γαλλία δεν έχει πρόβλημα με καμία θρησκεία! Η Γαλλία μάχεται ενάντια στην τρομοκρατία στο όνομα του Ισλάμ, όχι ενάντια στο ίδιο το Ισλάμ».
«Το γαλλικό κράτος δεν έχει επίσημη θρησκεία. Η γαλλική κοινωνία τις φιλοξενεί όλες. Επομένως, όλες οι Γαλλίδες και όλοι οι Γάλλοι πρέπει να μπορούν να ζουν με ηρεμία, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ακόμη, όλες οι Γαλλίδες και όλοι οι Γάλλοι, οποιασδήποτε καταγωγής ή και άλλης εθνικότητας, πρέπει να σέβονται απολύτως όλους τους νόμους της Πολιτείας. Έτσι λειτουργούμε. Θέλω όμως να απευθύνω ένα μήνυμα αποκλιμάκωσης και ειρήνης. Το δικό μου σχέδιο, το δικό μας σχέδιο, αυτό για το οποίο μου ανέθεσε εντολή ο γαλλικός λαός, αλλά και που αποτελεί σχέδιο της χώρας μας διαχρονικά, έχει ως θεμελιώδη στόχο την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών. Είναι μια αποστολή γνώσης και οικοδόμησης της λογικής».