Μακρόν: Καταψηφίστηκαν οι δύο προτάσεις μομφής

Από δυο προτάσεις μομφής επιβίωσε η κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα (20/03), οι οποίες είχαν κατατεθεί ως αντίδραση στο συνταξιοδοτικό.

H πρώτη πρόταση μομφής η οποία κατατέθηκε από το μικρό κεντρώο κόμμα Liot, ψηφίστηκε από 278 βουλευτές, έναντι των 287 απαιτούμενων ψήφων για να περάσει, δηλαδή απορρίφθηκε για μόλις εννέα ψήφους.

Η δεύτερη πρόταση μομφής από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν «Εθνική Συσπείρωση λιγότερη υποστήριξη από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, μόλις 94 ψήφους.

Το γεγονός πως η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν επιβίωσε από τις δυο προτάσεις μομφής σημαίνει έτσι το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, εγκρίνεται και τυπικά, ωστόσο πρόκειται για «Πύρρειο νίκη» του Γάλλου προέδρου σύμφωνα με το Reuters και αυτό γιατί η αποτυχία του να βρει υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει σε ψηφοφορία τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του.